Business

Medvegyev
Forrás: javno.com

Medvegyev technológiai modernizációt sürget

Az orosz gazdaság reformját sürgeti Dmitrij Medvegyev elnök. Szerinte fel kellene ismerni, hogy a szovjet modell már rég működésképtelen; a demokratikus intézményeken alapuló modernizációtól függ az ország túlélése.

Dmitrij Medvegyev orosz elnök az ország állapotáról szóló éves parlamenti beszédében rámutatott, hogy Oroszországnak egyfajta modernizációs folyamaton kellene átesnie ahhoz, hogy gazdaságuk versenyképes maradhasson. Ehhez elsősorban az ország nyersanyagexporttól való függőségének csökkentését és új, csúcstechnológiákra alapozott gazdaságot kellene létrehozni – mondta csütörtöki beszédében Medvegyev elnök.

Medvegyev kivezetné országát a válságból, egyesek szerint viszont továbbra is csak Putyin bábja.     (fotó: guardian.co.uk)
Medvegyev kivezetné országát a válságból, egyesek szerint viszont továbbra is csak Putyin bábja. (fotó: guardian.co.uk)

"Nem várhatunk tovább. Hozzá kell látnunk a teljes ipari bázis korszerűsítéséhez. Ezen múlik országunk túlélése a modern világban" – hangoztatta az orosz elnök, majd hozzátette: Oroszországot ugyan sokkal jobban megviselte a gazdasági recesszió, mint sok más államot, viszont nem külföldön kellene keresni a felelősöket. „Nem tettünk eleget” – mondta Medvegyev.

Az elnök szerint olyan gazdaságot kell kialakítani, amely nem a nyersanyagokra, hanem az egyedi tudásra alapul, az új termékekre, technológiákra. Medvegyev azt mondta, hogy egy archaikus társadalom helyett - amelyben a vezetők azt hiszik, hogy mindenki helyett dönthetnek -, intelligens, szabad és felelős polgárok társadalmává kell válniuk.

Medvegyev olyan intézkedéseket indítványozott beszédében, melyek valódi életszínvonal emelkedést és gazdasági erősödést feltételeznek. A kormány és az óriásvállalatok elszámolhatóságát és átláthatóbbá tételét sürgeti, s a nyersanyagalapú gazdasági modell követése helyett a technológiára alapozná Oroszország jövőjét. Az elnök úgy találta, hogy míg előbbi modell jól láthatóan csupán talmi javulást hozott az ország számára, addig egy csúcstechnológiákon alapuló modern társadalom valódi, minőségi javulást jelenthetne Oroszország számára.