Business

nikkei_logo
Forrás: welt.de

Kilövőálláson a japán tőzsde

Elérte, s egyben átlépte a tízezer pontos lélektani határt a japán tőzsde. A vezető részvényeket egyesítő Nikkei, a jelek szerint emelkedő ágban marad. Erősödik a befektetői bizalom.

Nyolc hónap után először, ismét tízezer pont felett zárt a vezető japán részvények platformját képező Nikkei-225. Legutóbb 154,49 pontot emelkedett, a záráskor 10135,82 ponton végzett, így globálisan is reményt keltve a gazdaság normalizálódásával kapcsolatban.

Egyre megnyugtatóbb a Nikkei szereplése.     (fotó: javno.com)
Egyre megnyugtatóbb a Nikkei szereplése. (fotó: javno.com)

A befektetői hozzáállást jól illusztrálják azok az áprilisi adatok, melyek szerint 5,9 százalékkal emelkedett az ipari termelés, elérve japán történetének egyik legnagyobb növekedését e téren. Az áprilisi adatokat alapul véve, legfeljebb 5,2 százalékos havi növekedést tapasztaltak korábban, 1953 óta.

Mindemellett az sem elhanyagolandó tény, miszerint csütörtökön, a vártnál jobb amerikai értékesítési és munkahelyi adatok közzététele is komoly mértékben hozzájárult a befektetői gyakorlathoz. Ami a jelek szerint most abszolút pozitív, viszont egyes találgatások arról szólnak, hogy ez még nem a konkrét piacbővülés lehetőségét támasztja alá, sokkal inkább a fellendülés reményében készleteiket feltöltő ipari cégek gyakorlata köszön vissza a Nikkei szárnyalásában.

Bárhogy is van, a Nikkei valóban szárnyal: a március 10-én rögzített mélypont (ekkor 7000 ponton állt) óta összességében 44 százalékot emelkedett, csupán a múlt héten 3,8 százalékos növekedést produkálva. Pénteken egyébként a CSK Holdings (+19,05 százalék), a Nippon Soda (+11,48 százalék) és a Yahoo Japan (+8,29 százalék) részvényei mentek a legjobban.

Elengedhetetlen a fogyasztói kereslet növelése.     (fotó: wikimedia.org)
Elengedhetetlen a fogyasztói kereslet növelése. (fotó: wikimedia.org)

„Visszetértek a befektetők, s ez jó érzéssel tölt el” – értékelte a jelenséget Koichi Ogawa, a Daiwa SB Investments vezető portfólió-menedzsere. Az elemzők többsége azonban csak óvatos optimizmusnak adott hangot. Maga Ogawa is óvatos, elmondása szerint Japánnak még rengeteg külső, pozitív visszacsatolásra van szüksége ahhoz, hogy jöjjenek a pluszos mutatók.

Japán, történelmének legmélyebb recesszióját éli meg a második világégés óta. Az exportfüggő országot főként a globális fogyasztói keresletcsökkenés küldte vakvágányra. A fogyasztói és befektetői bizalom megléte, fokozódása a japán gazdasági expanzió egyik feltétele.