Cégvilág

applikacio
Forrás: inforrm.org

Az informatika találkozása a joggal

Közös nevezőre hozták a jogászokat és az informatikusokat az első LegalTech Hungary konferencián – a cél az volt, hogy szinergiát teremtsenek a jog és az IT területén dolgozó szakemberek között, és e két terület jobban megértse egymást annak érdekében, hogy minden szempontból valid fejlesztések születhessenek. Az érdeklődés nagyobb volt a téma iránt, mint ahogyan azt a szervezők előzetesen gondolták.

Vajon kiállják-e a jogi próbát az elektronikus térben megkötött tranzakcióink? Jogi szempontból is biztonságosnak számítanak azok a ma már mindennaposnak számító ügyletek, amelyek a jelenleg elérhető digitális azonosítás mellett jönnek létre? Megtörtént-e a jogi világ digitalizációja? Kiváltható-e az írásbeliség követelménye? Értik-e egymást az informatikusok és a jogászok?

Számos informatikai, innovációs fejlesztés zajlik hazánkban is, ami egyes, hagyományosan analóg, papíralapú folyamatot modernizál, digitalizál, kivált. Ugyanakkor ezen informatikai megoldások nagy része csak a folyamatot modernizálja. A fejlesztők ugyanis azt nem vizsgálják, hogy a digitális térben is megfelelő-e, kiváltható-e a joghatás, például az írásbeliség, csak a folyamatot látják maguk előtt. Ez a gondolatmenet hívta életre a LegalTech konferenciát, melynek alapfeladata és egyben kihívása az volt, hogy felhívja a figyelmet fenti kérdésekre és összekösse a jogi irodákat a fejlesztőcégekkel. A cél a folyamat(ok) teljes modernizálása.

„A jogászok egészen más nyelvet beszélnek, mint az informatikusok, ezért annak érdekében, hogy a technológiai és az informatikai innovációk úgy lássanak napvilágot, hogy jogilag is megfeleljenek, egyeztetnie kell a két területnek, meg kell találniuk a közös nyelvet – ez volt az alap kihívásunk. Saját tapasztalatból tanultam meg, mennyire fontos a két terület összehangolása. Továbbá az is célunk volt a konferenciával, hogy a BIDITA (Biztonságos Digitális Társadalomért Egyesület – a szerk.) szorosabb együttműködésre hangolja a jogi, az informatikai és az állami szektor szereplőit” – mondta el a konferencia szervezője, Hortobágyi Ágoston, a DO-Q-MENT ügyvezető igazgatója és a BIDITA elnöke.

Az egész napos rendezvényen – melynek főtámogatójaként a Microsoft biztosította a helyszínt – ennek megfelelően olyan témák kerültek előtérbe, mint például a mesterséges intelligencia hatása a jogrendszerre; a digitális személyazonosság jövője; vagy az IT-biztonsági keretrendszer és a jog találkozása. A résztvevők választ kaphattak olyan kérdésekre is, mint például meddig mehet el a blockchain jogi értelemben, mint azonosítási és hitelesítési lehetőség; vagy kell-e a menedzsereknek az új technológiákhoz érteniük.

„A visszajelzések egyértelműen megmutatták számunkra, hogy folytatnunk kell a megkezdett utat: van igény arra, hogy többet kommunikáljanak a szakmák egymással. Éppen ezért nem csak jövőre, de már idén ősszel is szeretnénk megrendezni a következő LegalTech konferenciát” – fogalmazott Hortobágyi Ágoston.