Gadget

swiftopen
Forrás: wired.com
Jöhet a Swift for Android

Kinyitotta az Apple a Swiftet

December 3-án jelentették be, hogy a Swift programnyelvet nyílt forráskódúvá teszi az Apple. Ezáltal gyakorlatilag bárki írhat alkalmazásokat az Apple platformokra, és ami ennél is fontosabb: továbbfejlesztheti a nyelvet és átviheti más környezetekbe. 

A bejelentéssel egyidejűleg aktívvá vált a swift.org portál, amely a projekt központi információ- és erőforrás-központjaként szolgál – ahogy az a nyílt forráskódú világban szokásos.

A Swiftet (madártávlatból) egy C-szerű parancs- (scripting-) nyelvnek lehet tekinteni, amely tehát könnyen megtanulható, és gyorsan lehet vele alkalmazásokat létrehozni. Szervesen kapcsolódik a „nagy” Objective C programozási nyelvhez, amely az Apple platform alapja.

Craig Federighi, Apple
Craig Federighi, Apple
„A Swift megnyitása lehetővé teszi, hogy a teljes fejlesztő közösség hozzájárulhasson a programnyelv fejlődéséhez, és azt tovább platformokhoz is elérhetővé tegye” – mondta Craig Federighi, az Apple a szoftverfejlesztésért felelős rangidős alelnöke. „A Swift könnyű használhatósága és ereje egy új generációt fog arra sarkallni, hogy programozzon, és a bejelentés révén ötleteiket akárhol megvalósíthatják, legyen az valamilyen mobil eszköz vagy a felhő” – tette hozzá.

Ez itt az apró betű: a Swift források (fordító, hibafeltáró, alap- és szabványos rutinkönyvtárak, csomagkezelő, REPL környezet) a GitHubon érhetők el minden Apple (iOS, OS X, watchOS, tvOS) platformhoz. A  licencelés az Apache 2.0 formulán alapszik, amely nem teszi nyílttá a bináris futtató környezetet.