Technológia

54_speedometer-speed_00403718_420
Forrás: -
Hiteles netsebességmérés NMHH módra

Ne csak széles legyen a sáv, hanem gyors is

Manapság már közműnek számít az internet, nélküle talán meg is állna az élet. Az internetadó bevezetésének ötletére egy egész ország lázadt fel. Létszükséglet, arról viszont sokan megfeledkeznek, hogy a kapcsolat sebessége a legfontosabb, mivel a legtöbb szolgáltatás használatához ma már szélessáv szükségeltetik.

Az internet termék, fogyasztóvédelmi szabályok vonatkoznak rá, ezek betartásában segít a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) új, sebességmérő oldala. Célja, hogy folyamatosan valós és független adatokat szolgáltasson a hazai fogyasztók által használt internet tényleges sebességéről. A feladathoz saját mérőállomásait, autóit és magukat a fogyasztókat is igénybe veszi.

 


 

 

Manapság a legtöbb felhasználó tudatos, ezért kifejezetten igényli azt, hogy az általa használt és fizetett digitális szolgáltatást objektív módszerrel ellenőrizhesse. A magyar átlaginternetező amúgy is árérzékeny, válogatós, mindig a leggyorsabbat és a legolcsóbbat keresi. Szeretné folyamatosan figyelemmel kísérni „internete” minőségét, a fel- és letöltési sebességét, valamint a hálózat semlegességét. Vagyis, hogy minden tartalmat és szolgáltatást megkülönböztetés nélküli sávszélességgel érhet-e el vagy sem. Az objektív mérés segítségével tudatosan lehet internetszolgáltatót választani -- már, ha olyan helyen vagy kerületben él az illető, ahol ezt ma megteheti. Egyszerűbb is így az előfizetői szerződésben kínált és a szolgáltató által vállalt (a legtöbb esetben az apró betűs részekben megbújó) hálózati paraméterek (a garantált és névleges internetsebesség) teljesítését ellenőrizni. Az NMHH célja a hiteles adatok közzétételével a szolgáltatók előfizetési piacának és átláthatóságának biztosítása, így független és hiteles helyen lehet összehasonlítani a versenytársakat a szolgáltatási versenyt is ösztönözve.

A szolgáltatás

Térképekkel és táblázatokkal, aprólékos részletességgel tudunk rákeresni (város és utcaszinten) a sebesség- és lefedettségi értékekre. Regisztráció nélkül változatban három mérés eredményét kérhetjük le: az adott térség mérőautók által feltérképezett és dokumentált kurrens adatait (a mobilinternet-hálózatok mérését is), a regisztrált felhasználók méréseit, valamint az NMHH hitelesített mérődobozai által rögzített adatokat.

A regisztrálás révén magunk is be tudunk kapcsolódni az NMHH munkájába: saját adatainkat oszthatjuk meg az oldallal, így finomítva a térségre vonatkozó információkat. Ha úgy tapasztaljuk, hogy az aktuális szolgáltató meghirdetett le- és feltöltési sebessége nem a valóságot tükrözi, igényelhetünk saját mérődobozt, de az eltérést legalább öt méréssel igazolnunk is kell, hogy a NMHH ne vetüljön fantomra. A mérődoboz már automatikusan végzi a dolgát, olyan időpontokban teszteli a hálózatot, amikor nincs olyan forgalom, amely eltorzíthatná az objektív mérést. Ezek segítik a szolgáltatókat is abban, hogy az esetleges előfizetői hibabejelentéseket vissza tudják igazolni az adott kerületből, valamint hatósági vizsgálatoknál is bizonyítékként szolgálhatnak, az esetleges szolgáltatóváltást is segíthetik.

 

Egy mérés mind fölött

A számos netsebesség-mérő oldal és alkalmazás mérési metódusai különbözőek, ezért az ügyfelek érdekében szükséges volt egy egységes és hiteles orgánumra, amely kizárólag a hazai piacot szondázza. A magyar felhasználók csak itt tudnak változtatni az elérési feltételeiken.

Az NMHH a manapság ipari szabványnak tartott Ookla szoftveres mérési módszerét használja. Sajnos, ennek felülete a már halálraítélt Flash-en alapszik, ezért nem minden böngészőben használható. (A Firefox 2015 júliusa óta blokkolja a Flash tartalmat. – A szerk.) Figyelembe veszi a szolgáltató általi összeköttetés tényleges kapacitását, ez az előfizető pillanatnyi forgalmától is függ: mit csinál a neten mérés közben, az operációs rendszerének leterheltségétől, az adatátvitel során használt protokolltól, valamint netezési szokásaitól.

A szelessav.net mérései a tesztalany gépe és a BIX (Budapest Internet Exchange) központban székelő Ookla-szerver között történnek. Ez teszi lehetővé a szolgáltatósemlegességet, minden szolgáltató forgalma átfut itt. Hardveres mérést is végeznek, hogy objektív adatokat kapjon a felhasználó, erre szolgálnak a kihelyezett mérődobozok. Ezek automatikusan működnek, itt nem keverhet bele a mérésbe sem a felhasználó gépe, sem a hálózat aktuális leterheltsége, azért is, mert ez a folyamat akkor zajlik, amikor nem tartózkodik az előfizető az interneten.

A mérőhardvert és szervert összehangolták, így sokkal pontosabb a szoftveres mérésnél: 4 százalék a hibahatára. Az NMHH a két mérési metódus összevetésével végez tehát objektív felmérést a hálózat valódi sebességéről. Ahhoz, hogy a felhasználó és a szolgáltató is elégedett legyen, az értéknek a garantált és kínált adatsebesség között kell lennie.