Menedzser-életmód

Pure -Fi 1
Forrás: Logitech

Hétalvók álma

A Logitech Pure-Fi Dream maga lehetne a tökély az iPod-kihangósítók és ébresztőórák meglehetősen benépesült mezején. Feltéve, ha az iPhone-okat is megfelelően kezelné. A problémák azonban itt kezdődnek!

Amióta az emberek egyre nagyobb hányada nem cd-ről, hanem valamilyen mp3-lejátszóról hallgatja zenéit, megnőtt a keletje az olyan eszközöknek, amelyek az alapvetően magányos zenehallgatást közösségi élménnyé teszik - vagy egyszerűen nem kötik a lakásban ide-oda mozgó embert a fülhallgatóval a készülékéhez. Külön kategóriát képeznek ebben a szegmensben az iPod/iPhone-kihangosítók, hordozható és kevésbé hordozható kivitelben.


A Logitech is előállt a maga termékskálájával, amelynek valahol a felső-középkategóriájában helyezkedik el a már nem annyira friss Pure-Fi Dream. A készülék nem éppen hordozható (bár elemekről is működik), de nem is túl nagy: mintegy 30x13x13 centiméteres terjedelmével éppen jól elfér egy éjjeliszekrényen. Méretéből adódóan hangszórói sem túl nagyok, de ahhoz éppen elegendő, hogy egy kisebb szobában jól szóljon kedvenc zenénk.

Külsőre igen tetszetős darab, íves vonalakkal, fényes fekete borítással, valamint narancssárga (a külső fénytől függően erősödő-halványodó) kijelzővel és háttérvilágítással. Pluszpont jár azért is, hogy a távirányító gombjai is megkapták a háttérvilágítást. Ötletes megoldás az is, hogy az iPod/iPhone nem a készülék tetején, hanem annak mintegy az öblében kapott helyet, így nem lehet olyan könnyen leverni - ennek a későbbiekben még jelentősége lesz.

Kezelését nem bonyolították túl, aminek következtében viszont egy-egy gomb több funkciót is ellát. Egy darabig gyakorolni kell, hogy mit és hányszor vagy milyen hosszan kell megnyomni-tekerni, hogy a kívánt menü kívánt pontjához jussunk. Választékban azonban nincs hiány: az iPod/iPhone kettősön kívül rádiót is hallgathatunk (12 programozható csatornával), illetve külső zeneforrást is csatlakoztathatunk. Állítható a kijelző tartalma, a mély és a magas hangok szintje. A kijelző viszonylag kicsi, de arra alkalmas, hogy éjszaka leolvassuk róla az időt.


Ébresztőóraként kitűnik a mezőnyből a Pure-Fi Dream. Két külön ébresztést is be lehet rajta állítani, megválasztható, hogy a csengőre, valamelyik rádióadóra vagy az iPod-ra akarunk-e ébredni. Különösen jó azoknak, akik nem akarnak ébredni: aki még szeretne aludni, annak nem kell egy gombot kitapogatni és lenyomni, hanem a beépített mozgásérzékelőnek köszönhetően elég meglengetnie a kezét a készülék felett - ezért nagyon jó, hogy az iPod vagy az iPhone nem lóg ki felül. A szundi időtartama beállítható és többször is ismételhető.

Ennyi dicséret után viszont jöjjön a feketeleves. Van néhány olyan dolog a Pure-Fi Dream-ben, amivel nem nagyon lehet megbarátkozni. Egyik a hálózati adapter mérete: nem gondolnánk, hogy az áram szükséges átalakítását csak egy közel másfél kilós (!), kisebb tégla méretű darabbal lehet megoldani. A másik az ébresztés hangereje: talán mi nem találtuk meg a megfelelő beállítást, de ébresztéskor a zene hangereje villámgyorsan emelkedett az elviselhetetlen határ fölé. Az sem szerencsés, hogy nem lehet csak úgy bármelyik számot kiválasztani ébredéshez: ki kell jelölni egy lejátszási listát, és annak első száma lesz az ébresztés.

És akkor a legfájóbb pont. A Pure-Fi Dream képes befogadni az iPhone-t: de csak akkor hajlandó lejátszani a zenéket, ha a telefonfunkciót kikapcsoljuk rajta - vagyis amíg zenét hallgatunk, nem tudunk hívásokat fogadni. Ne legyünk telhetetlenek, ne várjuk el, hogy telefonkihangosítóként is működjön - de azt nem tudjuk elhinni, hogy olyan nehéz lett volna megoldani, hogy akár az iPhone fülhallgató mintájára hívás érkezésekor halkuljon el a zene, és szólaljon meg a csengőhang, még ha a bölcsőből ki is kell venni a beszélgetéshez a telefont.

Ha ezt is tudná a Pure-Fi Dream, nem csak az iPod-, hanem minden iPhone-tulajdonosnak is tudnánk ajánlani; addig csak azoknak, akik közel 70 ezer forintért nem bánnak néhány elszalasztott hívást.