Gadget

Angry Brides screenshot
Forrás: facebook

Angry Birds-paródia az értelmetlen erőszak ellen

Menyasszonyt irányítva sodrófával dobálhatjuk potenciális jövendőbelinket – akármilyen idiótán hangzik, egy nagyon is komoly játék leírása ez.

Új játék jelent meg a Facebookon: az Andry Brides. Nem, nem elírásról van szó. A bride menyasszonyt jelent, és – annak ellenére, hogy az ismert madaras játék paródiájáról van szó – a mérges menyasszonyokkal nagyon is komoly társadalmi problémára szeretnék felhívni a figyelmet az alkotók.

Dobócsillag   (facebook.com/shaadicom)
Dobócsillag (facebook.com/shaadicom)

Indiában a hozomány tradicionálisan a házasság egyik legfontosabb eleme. A vőlegény családja kapja, hogy – financiálisan is – gondját tudja viselni jövendőbelijének; a pénz, ékszerek és egyéb ingóságok formájában átadott hozomány miatt azonban rendszeresen erőszakba torkolló veszekedések, viszályok robbannak ki. A menyasszony lelki bántalmazásától az élve elégetésig számos tragikus eset kapcsolódik az elavult (és elvileg már réges-rég betiltott) szokáshoz. Ezt állítaná a figyelem középpontjába a játék mögött álló Shaadi.com esküvői portál.

A játék nem csak a címében utal a világ egyik legnépszerűbb applikációjára, a több százmillió letöltéssel büszkélkedő Angry Birdsre; hiszen jelen esetben is célzási készségünket fejleszthetjük. Ám nem madarakat lövünk ki disznókra, hanem a menyasszonyt irányítva kell a vőlegényt eltalálnunk különböző cipőkkel és háztartási eszközökkel (például sodrófa!), annak érdekében, hogy a kezdetben megállapított 1,5 millió rúpiás hozomány minél alacsonyabb legyen; minden találat csökkenti a végösszeget és hozzáadódik a hozományellenes alap keretéhez.

A nő gondoskodik rólad, erőt és szeretetet ad – nem pedig hozományt: ez a játék üzenete, amely annak logója olvasható. A logón – a Siva-ábrázolásra utalva – nyolckarú hölgy látható, mindegyik végtagjában egy elhajítható tárgyat tartva.

A témában már korábban is számos kampányt folytató alkotók bíznak a sikerben, abban, hogy az érdekes, vicces online videók, képek vírusszerű terjedéséhez hasonlóan játékuk is sokak által körbeküldött, széles körben megosztott tartalommá válik; és bíznak abban is, hogy ezzel reflektorfénybe állítanak egy elavult szokást, amely olyan gyakran vezet erőszakhoz, hogy emiatt négyóránként (!) meghal valaki Indiában.