Menedzser-életmód

Nissan V2G_logo
Forrás: thedesignblog.org

Konnektoros járművet tervezett a Nissan

Abból a feltételezésből kiindulva, hogy nagyjából 2030-ra valószínűleg villamosított autópályákat használunk, a Nissan egy korhű, konnektorról tölthető járművet tervezett, amellyel könnyen megoldható a villámgyors közlekedés.

Fenntartható, gyors és biztonságos. Olyan, a modern ember létszükségleteibe integrálódó fogalmak ezek, melyek jövőnk szempontjából is elengedhetetlen elemei lesznek mindennapjainknak. A japán gyártó járműve is hasonlókat ígér: fenntartható, gyors és biztonságos közlekedést egy hálózat-orientált világban.

A Nissan is felkészülten várja a jövőt.     (fotó: thedesignblog.org)
A Nissan is felkészülten várja a jövőt. (fotó: thedesignblog.org)

Tehát a „V2G” (Vehicle-to-Grid) néven emlegetett jármű is – ahogy nevéből is kikövetkeztethető – hálózatokat használ majd. Méghozzá elektromos hálózatot, hiszen a járművet egy olyan korba álmodták bele a japán tervezők, melyben feltételezéseik szerint már villamosított autópályákon száguldozna az emberiség.

Természetesen nem egyedül a Nissan fejleszt V2G, azaz konnektorról tölthető járműveket. Jelenünkben a Toyota Plug-in és a Volvo ReCharge is ezt az utat követi, de a tábor egyre csak bővül. Könnyen meglehet, hogy a V2G járművek képeznek majd választóvizet a jelenünk és jövőnk között. Az ugyanis eléggé valószínű, hogy a hagyományos – vagy akár bio-ra hangolt – olajszármazékok üzemanyagként történő hasznosítása nem hozhat döntő áttörést a széndioxid kibocsátás csökkentésében. Az elektromos hajtás jobb lehetőségeket kínál.

A V2G rendkívüli dinamikát sugároz, minőségi anyagokból rakták össze és – állítólag – tették mindezt nem túl borsos áron. Feltehetően azért, hogy egyáltalán tömeges gyártásra lehessen bocsátani, amennyiben tényleg megérett rá a világ. Ráadásul a luxust és trendi dolgokat kedvelőknek sem kellene aggódniuk: a V2G állítólag igényeinknek megfelelően formálható lesz, tehát az alacsony költségű példányoktól a luxusjárművekig bezárólag mindenki számítására találna.