Menedzser-életmód

űrkép
Forrás: Szendrői Gábor

Lehozzák a csillagokat az égből

Szokatlan, ha egy kozmoszfotókat mutató kiállítást nem egy fotós vagy csillagász nyit meg, hanem mondjuk egy zenész, például Zorán? Ha a Magyar Fotográfusok Házában van mindez, akkor cseppet sem.

Az idei év a Csillagászat Nemzetközi Éve. A Magyar Fotográfusok Háza, a Magyar Csillagászati Egyesület és az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium együttműködésével csatlakozott a rendezvénysorozathoz. Az ENSZ és az UNESCO által meghirdetett év nagyszerű alkalom arra, hogy minél szélesebb körben megismertessük a csillagászat eredményeit a fotográfia eszközrendszerének segítségével. A digitális fotótechnika használatával egyre látványosabb felvételek születnek az égitestekről, az égi jelenségekről.

Nem csalás, nem ámítás - ez a valóság! (fotó: Éder István)
Nem csalás, nem ámítás - ez a valóság! (fotó: Éder István)

A holnaptól látogatható új kiállításon ma is aktív csillagászok asztrofotóiból készült olyan válogatás látható, melyek tudományos szempontból nagy jelentőséggel bírnak, ugyanakkor a széles közönség számára is értékes látványt nyújtanak. Sőt, autonóm művészeti értékük is kimagasló.
A kiállító művészek: Berkó Ernő, Braskó Sándor, Csabai István, Deli Tamás, Éder Iván, Francsics László, Horváth Attila Róbert /Hoze/, Kerekes Gábor, Ladányi Tamás, Szendrői Gábor, Szigeti Gábor Csongor, Szilágyi Lenke, Szitkay Gábor.

A kiállítás szerves része e mellett Gothard Jenő halálának 100 éves évfordulójára rendezett külön kiállítás, ami egyedülálló szakmai jelentőséggel is bír. Gothard Jenő a legjelentősebb magyar asztrofotográfus volt, akinek képei, fotográfiával kapcsolatos tárgyai, könyvei eddig még soha sem voltak együtt kiállítva Budapesten. A kiállításhoz kapcsolódóan – amolyan mai manós szokás szerint - több különleges rendezvényre és programra is sor kerül majd.

„Olyan kiállítást tervezünk, mely a tudományos fényképezés és a fotóművészeti alkotások közti, gyakran indokolatlanul széles árkot próbálja meg kicsit csökkenteni. Miközben az elképesztő égi jelenségeket nézzük, ismert bolygókat, égitesteket, galaxisokat ismerünk fel a fényképeken, azonközben fényévek százezreit, millióit utazzuk be, s megértjük, ha akarjuk, micsoda jelentéktelen kis gömböcskén élünk oly nagyon öntelten. Mindeközben megemlékezünk a csillagászati fotográfia egyik magyar úttörőjéről, Gothard Jenőről is.” - mondta Kincses Károly főmuzeológus fotóművész, a kiállítás kurátora.

Az Űrlenyomat szeptember 13-ig látható a Mai Manó Házban.