Path

18_1n.jpg
Forrás: ITB
Óvatos(abb)ak voltak tavaly a kockázati tőkealapok

A brit startupok vonzották leginkább a befektetőket

Visszafogottabb volt a múlt évben a kockázati tőketársaságok európai aktivitása, mint 2017-ben a VentureSource adatai szerint – igaz, így is több mint 21,2 milliárd eurót fektettek be. A legnagyobb üzlet 460 millió eurós volt, a megállapodások számában pedig verhetetlennek bizonyult a magyar Hiventures.

Mind a megkötött üzletek, mind a kihelyezett összeg szempontjából csökkenést hozott a tavalyi év a kockázati tőketársaságok európai tevékenységében – derül ki a Dow Jones VentureSource Venture Capital Report kiadványából. A befektetések számát vizsgálva egyébként 2018 bizonyult a leggyengébb esztendőnek az utóbbi három évből 3083 megállapodással, ennél egy évvel korábban közel kétszázzal többet regisztráltak a tanulmány készítői, de még 2016 is erősebb esztendő volt ebből a szempontból. A befektetett összeg esetében ugyanakkor már más volt a helyzet, a 2016-os után komoly kiugrást hozó 2017-es évben elért 21,33 milliárd eurótól alig maradt el a tavalyi érték, mintegy 200 millió euróval volt kevesebb.

Ugyanakkor a tavalyi év hozta az utóbbi évek legerősebb negyedévét, az április–júniusi időszakban ugyanis közel 6,2 milliárd eurónyi tőkét helyeztek ki a kockázati tőketársaságok európai központú vállalkozásokba, ennél nagyobb értéket legutoljára 2015 utolsó három hónapjában regisztráltak. Az önmagában nem jelent komoly meglepetést, hogy a nagyobb összegek a negyedik vagy afölötti befektetési körben mozdultak meg a múlt évben is, viszont az figyelemreméltó, hogy az ügyletek számában is ez a kategória vezet.

 

Használt autós platform az élen

A múlt év utolsó három hónapja egyébként több mint hét százalékos visszaesést hozott az egy évvel korábbihoz képest a befektetett összeg nagyságában, és közel negyvennel kevesebb megállapodást. A legnagyobb ügylet 2018 negyedik negyedévében egy D-körös befektetés volt: a mesterséges intelligencia alkalmazásához szükséges processzorokat és szoftvereket fejlesztő, brit Graphcore 176,69 millió eurót kapott. Ez egyébként korántsem számított kiugró összegnek a múlt évben, sőt jócskán elmarad a legnagyobb kockázati tőketársaságok által megvalósított befektetésektől Európában.

Európa lemaradásban

Gyakran hallani konferenciákon, háttérbeszélgetéseken, hogy az európai startup-ökoszisztéma bizony komoly lemaradásban van nemcsak az Egyesült Államokhoz, de még Kínához képest is az igazán nagyra nőtt innovatív vállalkozások számát figyelembe véve. Nos, a CBInsights egymilliárd dollárnál értékesebb startupokat összesítő listáját vizsgálva elmondható, hogy nem alaptalan ez a vélekedés. A rangsort a kínai Toutiao (Bytedance) vezeti 75 milliárd dolláros értékkel, a második pedig 72 milliárd dollárra az amerikai Uber.

Az első tízben nyolc amerikai és két kínai vállalkozás található, a legjobb európai, a brit Global Switch a 16. pozícióban van a milliárdos startupok listáján. A számítógépes hardver és szolgáltatások területén mozgó társaság a CBInsights adatai szerint 11,08 milliárd dollárt ér. A 26. helyen található a következő európai vállalat, a Roivant Sciences. A svájci, biotechnológiával foglalkozó cég értéke 7 milliárd dollár. Az első százban egyébként a már említett kettőn kívül még további tíz európai startup található, főleg brit és német cégek, de akad közöttük máltai és svéd is.

 

A Dow Jones VentureSource összesítése szerint a német Auto1 Group GmbH még tavaly januárban zárt le egy tőkebevonást 460 millió euró értékben. Az online autókereskedési platformot működtető cégben a japán SoftBank egyik alapja, a SoftBank Vision Fund látott fantáziát. Az érkező összegnek köszönhetően a vállalat piaci értéke 2,9 milliárd euróra nőtt, és az új forrásból további földrajzi terjeszkedésre készült a már a befektetéskor több mint 30 országban jelenlévő német cég. A 2012-ben létrehozott platform méreteit jól mutatja, hogy 35 ezernél is több autókereskedést tudhat a partnerei között és havonta több mint 40 ezer autót adnak el rajta keresztül.

Érdekesség, hogy az év eleje kimondottan jól sikerült a német vállalkozásoknak, legalábbis ami a kockázati tőkebevonást illeti, ugyanis szintén januárban a biotechnológiai területen tevékenykedő BioNTech AG kapott 223,93 millió eurót. Európa legnagyobb, nem tőzsdei biotechnológiai cége az immunterápiás rákkezelésekre fókuszál, és teljesítményüket jól mutatja, hogy a 700 fős társaság már rendelkezik egy 310 millió dolláros szerződéssel a Roche-val. A tavaly év eleji befektetéssel egyébként már közel egymilliárd dollárnyi kockázati tőkét vont be a 2008-ban létrehozott társaság.

 

Brit fölény

Az Auto1 és a BioNTech sikeres üzletei egyben azt is jelentették, hogy 2018 első három hónapjában Németországba érkezett a legtöbb kockázati tőkebefektetés, ezt a teljesítményt azonban az év hátralévő részében már nem sikerült megismételni, és az Egyesült Királyság uralta ebből a szempontból 2018-at Európában. A brit vállalatok befektetés-ösztönző képességét jól mutatja, hogy az első negyedéves kisiklás után toronymagasan a legtöbb pénz tudták elvinni a kockázati tőkealapokból, a harmadik negyedévben például a kontinensen kihelyezett összeg 44 százalékát.

A legnagyobb üzleteket a brit, német és francia cégek tudták megvalósítani a múlt évben, illetve még spanyol és svájci vállalkozások kerültek be a negyedévenkénti ötös toplistába. Érdekesség, hogy a Magyarországon is jelenlévő Taxify is feltűnt a legmagasabb összegű befektetést vonzó társaságok között, az észt cég a második negyedévben a harmadik lett, valamivel több mint 146 millió euróval.

A Venture Capital Report készítői felmérték azt is, hogy mely szektorok mozgatták meg leginkább a befektetők fantáziáját. Különösebb meglepetést talán nem okoz, hogy az IT-technológiával foglalkozó cégek a legvonzóbb célpontok között vannak, a harmadik negyedévben a befektetett összeg negyede, míg a múlt év utolsó három hónapjában 27 százaléka érkezett ebbe a szegmensbe. Az első negyedévben azonban a fogyasztói szolgáltatásokat kínáló vállalatok, míg a másodikban az üzleti és pénzügyi szolgáltatói szegmens bizonyult a legeredményesebbnek a tőkebevonás szempontjából. A tavalyi évben egyébként más ágazatoknak nem igazán sikerült komolyabb szeletet kihasítaniuk a befektetési tortából, még az egészségügyi szektor képviselőinek volt egy-egy jobb időszaka, a második negyedévben például az európai központú társaságok számára kihelyezett összeg ötödét tudták elvinni.


 

Kiugróan aktív volt a Hiventures

Az elmúlt év nem sikerült igazán jól a kockázati tőkecégek számára Európában a tőkebevonás szempontjából. A VentureSource összesítése szerint 7,73 milliárd euróval gyarapodott a kezelésükben lévő, kihelyezhető összeg, ez több mint másfél milliárd euróval kevesebb, mint egy évvel korábban volt. A problémákat jól érzékelteti 2018 utolsó három hónapja, ez az időszak ugyanis az elmúlt három év leggyengébb negyedéve volt tőkebevonás szempontjából a mindössze 1,15 milliárd eurós értékkel.

Az elemzés készítői megvizsgálták azt is, hogy mely kockázati tőkealapok voltak a legaktívabbak, és ennek a mutatónak elég komoly magyar vonatkozása is van. A Hiventures ugyanis a múlt évben mind a négy negyedévben az európai toplista élén végzett a megkötött üzletek számát tekintve, ami jól mutatja, hogy milyen intenzív tevékenységet végzett a magyar cég. Az MFB Csoporthoz tartozó társaság nagyon gyorsan vált a hazai startupökoszisztéma meghatározó szereplőjévé, és eredményei a jelek szerint nemzetközi szinten is figyelemreméltóak.

A tavalyi év végleges eredményeit még nem hozták nyilvánosságra, de annyit már közöltek, hogy októberig több mint száz cégbe fektettek be, amelyek összesen 7,26 milliárd forintot kaptak a társaságtól. Az ugyanakkor nem derül ki a VentureSource elemzésből, hogy mekkora összeget helyeztek ki az egyes kockázati tőkealapok, és hiába a megállapodások nagyon magas száma, ebben a mutatóban valószínűleg már nem szerepelne ilyen jól a Hiventures.

A kihelyezett tőke mellett persze az is fontos kérdés, hogy mennyit látnak viszont a pénzükből a befektetők. Nos, ebből a szempontból 2018 az egyik legjobb év volt az európai porondon – igaz, ez elsősorban az akvizícióknak és felvásárlásoknak volt köszönhető és nem annyira a tőzsdére lépéseknek. Az összesítés szerint csak a tavalyi utolsó negyedévben 5,37 milliárd eurót fizettek a kockázati tőkével megerősített vállalkozásokért, a teljes évben pedig 22,2 milliárd eurót.


A legnagyobb európai kockázati tőkebefektetések

CégBefektetett összeg (millió euró)Bejelentés időpontja
Auto1 Group GmbH 460 2018. január 14.
BioNTech AG 223,93 2018. január 4.
Revolut Ltd. 203,21 2018. április 26.
Graphcore Ltd. 176,69 2018. december 12.
Roivant Scineces GmbH 175,63 2018. november 13.

Forrás: VentureSource

 

Tőzsdére lépések, akvizíciók és fúziók (kockázati tőkeháttérrel rendelkező, európai központú cégek)

Tőzsdére lépésekAkvizíciók, fúziók
2016. Q1 7 67
2016. Q2 11 67
2016. Q3 13 75
2016. Q4 17 78
2017. Q1 10 66
2017. Q2 18 73
2017. Q3 10 59
2017. Q4 19 65
2018. Q1 8 68
2018. Q2 22 71
2018. Q3 9 68
2018. Q4 8 86

Forrás: VentureSource