Highway

50_claromentis.jpg
Forrás: ITB
Egy tudástár, mely az új munkavállalók támasza és mentora

A cég tudása, mint erőforrás

Informatikai környezetben különösen jellemző, hogy a felmerülő feladatok, problémák megoldásához szükséges tudás ugyanolyan erőforrás, mint a munkaerő vagy a fizikai, informatikai infrastruktúra. Utóbbiak esetében a kihasználtság könnyen mérhető, a hatékonyság tervezhető, a tudással kapcsolatban mindez sokkal nehezebben megfogható.

Ahogy a kézzel fogható erőforrásokkal való gazdálkodás általánosan vizsgálható és megoldható feladat, a tudás karbantartásának is vannak általános szabályai, amelyek ismerete és alkalmazása hasonló előnyöket hordoz. A tudás-gazdálkodás területének feltérképezése Knowledge-Centered Support (KCS) név alatt a ’90-es években kezdődött, amely mára nyilvánosan elérhető, szabványos módszertanná vált.

 

A tudás keletkezése, alkalmazása és tökéletesítése

A módszertan megvalósítása biztosítja, hogy a cég számára értékes tudás ne vesszen el, hanem a lehető leggyorsabban hasznosuljon a napi tevékenység szintjétől a cég irányításának, belső kommunikációjának és stratégiai döntéseinek szintjéig. Ehhez a KCS részfolyamatokat integrálni kell a napi tevékenységekbe, használatuk a céges kultúra részévé kell, hogy váljon.

A részfolyamatok mindegyike erősen befolyásolja a tudástár használhatóságát, egységes és magas szintű informatikai támogatás nélkül nem implementálható. Egy ilyen, a cég infrastruktúrájába mélyen integrált rendszer egyedi kifejlesztése az esetek többségében nem megtérülő beruházás. A feladat költséghatékony megoldását egy olyan önálló, a módszertanra épülő, a szoros integrációt és a testreszabhatóságot is lehetővé tévő rendszer alkalmazása jelenti, mint amilyen az Answare KnowledgeOne tudástár.


 

Tudástár – a közösségépítő erő

A KnowledgeOne olyan népszerű, nagy felhasználói bázissal bíró, nyílt forráskódú szoftverkomponensekből épül fel, mint az XWiki, Apache Solr és a Kibana, amelyeket egyedi funkcionalitással egészít ki. A tudástárban létrehozott és tárolt tartalmak szabványos formátumuk miatt hordozhatók, emiatt nincs „vendor lock”, azaz a felhasználó bármikor áttérhet egy más, alternatív wiki-alapú rendszer használatára.

A KnowledgeOne nagy erénye a feladatkezelő rendszer- (Service Desk) integráció, ami összeköti a hibajegyeket a kapcsolódó tudástár elemekkel, és interaktívan segít keresni a tudástárban az aktuális feladat megoldása érdekében. A KnowledgeOne képes az elgépelt szavak automatikus korrekciójára, a keresés kiterjesztésére, a keresőszavak szinonimáira, a találatok szűrésére és intelligens rangsorolására.

A tudástár az új munkavállalók támasza és mentora, értékes energiát szabadítva fel ezzel a tapasztalt kollégáknál, akik a mentori szerepkört hagyományosan betöltik. Noha a rendszerbe kész dokumentumok csatolmányként importálhatók, és ezzel kereshetőségük biztosítottá válik, a tudásbázist alkotó cikkeket a cég munkatársai hozzák létre a problémamegoldási folyamat részeként. Ezáltal ők teremtik meg azt az egyedülálló értéket, amelynek utána használói is lesznek. Ez egy közösségformáló erő, amely az alkalmazottak jó közérzetét és motivációját is fokozza, amennyiben módjuk van egymás munkáját elismerni és segíteni. A KnowledgeOne a gamifikációs moduljával járul hozzá ehhez a közösségépítéshez, amivel igyekszik a játék örömét becsempészni a hétköznapi munka rutinjába.