Road

30_Perimeter_81.jpg
Forrás: ITB
Bízzunk a kipróbált megoldásokban!

Felhőre optimalizált biztonság

A felhőbe költöző vállalatok még mindig a hagyományos, határvédelem elvén működő biztonsági termékekben hisznek. A cloud technológia biztonsági kihívásaira szakosodott security megoldásokat kell a vállalatoknak használniuk annak érdekében, hogy a cég digitális átalakulása teljes és akadálymentes legyen – a Fortinet négy innovációját mutatjuk be cloud security területen.

A vállalatok digitális átalakulása a felhőtechnológia elfogadása és kiterjesztése révén felgyorsult. A Fortinet termékskálája széleskörűen támogatja a felhőtechnológián alapuló projekteket, kezdve a meglévő alkalmazások és adatközpontok kiterjesztésével vagy átültetésével a felhőbe, egészen a vállalati felhőalapú alkalmazások fejlesztésével, melynek segítségével az ügyfelek SaaS alkalmazásokat használhatnak.

 

A biztonság nem komédia

Céges folyamatok digitális átalakulása új biztonsági kihívásokat hoznak a vállalatok életébe, például egyre több lesz a támadásnak kitett felület. A kiberbűnözők csak az alkalomra várnak, minden új technológiát kipróbálnak céljaik eléréséhez. A meglévő biztonsági megoldásokkal az a probléma, hogy nemcsak relatív elszigetelten működnek (nem kellő hatékonysággal osztják meg a kiberbiztonsági információkat a többi biztonsági eszközzel), hanem többnyire területalapúak, ami kicsit „vicces” a határok nélküli hálózatok világában. A biztonság azonban nem komédia!

A céges hálózati határok elmosódnak, de a biztonsági szakemberek továbbra is a megszokott elvek alapján gondolnak megvédendő hálózataikra. Ebben a hagyományos világban a kiindulópontot az egységes adatközpont jelenti, a hálózat többnyire statikus, és a többi elem (mobileszközök és -felhasználók, telephelyek, multi-felhős környezetek) ebből a központból nő ki fegyelmezetten és egyenes vonalban. Azonban ha jobban megvizsgáljuk a vállalati hálózatot, láthatjuk, hogy az adat szétszóródott, a határvonalak eltűntek és hálózatok hálózata épült ki, melyek összetevői gyakran nemcsak virtuálisak, de ideiglenesek is.

 

Sok közül a legjobbat megtalálni

A biztonságra költeni hajlandó vállalatok nincsenek könnyű helyzetben: túl sok a termék és az információ. Bízzunk a tesztelt megoldásokban! Kerüljük a végponti megoldásokat, hiszen ami nem működik különböző platformokon, az nem integrálható könnyen a meglévő architektúrához, csupán komplexitást ad a biztonsági rendszerhez – a komplexitás pedig a hatékony biztonság ellensége. Győződjünk meg arról is, mit jelent pontosan egy-egy jelző! Például a „cloud ready” címke nagyon sok esetben csupán azt takarja, hogy egy-két felhőszolgáltatót támogat a megoldás.

A Fortinet termékei – például a FortiGate, a FortiWeb, a FortiSandbox és a FortMail – jelentette informatikai biztonságot a vállalatok kiterjeszthetik a felhőmegoldásokra is, legyen az a vezető felhőplatformok egyike (úgymint Alibaba, AWS, Azure, Google, IBM és Oracle) vagy privátfelhő, ahová az üzlet költözik. Az on premise megszokott biztonsági innovációkhoz hűen a Fortinet biztonsági szakértelmét felhőre hangoltan is kínálja. Négy olyan innovatív funkciót jelentettek be a cloud security területén, melyek következetesen kipróbált védelmet jelentenek a vállalati erőforrások számára.

Rakoncza Zsolt, Fortinet – zrakoncza@fortinet.com
Rakoncza Zsolt, Fortinet – zrakoncza@fortinet.com
 

Felgyorsult teljesítmény – virtuális gyorsító stack a FortiGate VM számára

Miközben a vállalatok meglévő alkalmazásaikat a felhőbe költöztetik, gyakran tapasztalják, hogy sok alkalmazás (főleg a nagy teljesítményigényűek) nem tudják kihasználni a felhőarchitektúra jelentette magas rugalmasságot és potenciált. Ez gyakran nem a felhőarchitektúra alultervezettsége, hanem a virtuális biztonsági megoldások teljesítmény-megkötöttségei miatt következik be. A felhő lehetőségeinek kiaknázásához az ügyfeleknek olyan magas teljesítményű virtuális biztonsági eszközökre van szükségük, melyeket felhőkörnyezetre terveztek.

A Fortinet a díjnyertes ASICs terméke alapján tervezte az új Virtual Security Processing Unitot (vSPU). A virtuális gyorsító stack a FortiGate VM megoldással együtt a privát és a publikus felhőre egyaránt kiterjeszti a felgyorsított biztonsági teljesítményt. Az új vSPU technológia lehetővé teszi, hogy az ügyfelek úgy költöztessék a felhőbe a magas teljesítményigényű alkalmazásaikat, hogy nem kell kompromisszumot kötniük a gyorsaság és a biztonság terén sem.

 

Felhőbiztonsági elemzés – FortiCASB-Cloud 4.1

A Gartner előrejelzése szerint 2023-ra a felhőbiztonsági problémák 99 százaléka a rosszul beállított rendszerek következménye lesz. Amikor a vállalat a felhőbe költözik meglévő alkalmazásaival, vagy cloud-natív appokat fejleszt, a felhőmenedzsment-megoldás jelentette biztonsági kihívásokkal is meg kell küzdenie. A hagyományos security eszközök nem foglalkoznak a felhőinfrastruktúra helytelen beállításából következő biztonsági problémákkal, ahogy a többi felhőinfrastruktúrára tovaterjedő potenciális következményeket sem kezelik.

A FortiCASB-Cloud 4.1 felhőbiztonsági menedzsment megoldás vizibilitással és kontrollal vértezi fel a vállalatot, segít a publikus felhőinfrastruktúra beállításaiban és a felhőbe épített alkalmazásokkal kapcsolatos növekvő biztonsági kockázatok kezelésében. A megoldás olyan információkkal és adatokkal látja el a biztonsági csapatot, melyek birtokában a cloud DevOps programozók már fejlesztés szintjén képesek a felmerülő biztonsági kérdéseket rendezni.

 

Konténerbiztonság több szálon

A natív felhőalkalmazások fejlesztésekor olyan fejlődő technológiákat használnak a vállalatok, mint a konténerek vagy a szerver nélküli munkafolyamatok. Ezek a technológiák gyorsítják a fejlesztést, tehát a vállalat digitális átalakulását. Azonban a hagyományos biztonsági eszközök – még a felhőre tervezettek is – nem tudják ezen folyamatok biztonságát garantálni. A Fortinet több eszközével és megoldásával, illetve szakmai együttműködésekkel fedi le ezt a területet.

A FortiOS 6.2 Fabric Connectort futtató FortiGate a konténerek biztonságáért felel. A konténer erőforrásaihoz csatolt címkék és metainformációk logikus szabályzatokat alakítanak ki, melyek a konténerebe belépő és azt elhagyó forgalom biztonságát garantálják. A FortiCASB-Cloud 4.1 a vizibilitás biztosításával, a konténerszolgáltatások megfelelő beállításával, a konténer felől és felé folyó forgalom részletes elemzésével növeli a biztonságot.

A Fortinet Cloud Technology Alliance keretén belül szakmai együttműködés erősíti a konténerbiztonságot. Közülük a Tufin vállalat felhő-natív Iris platformja foglalkozik natívan a felhőbiztonsággal, Orca platformjuk pedig a Kubernetes biztonság garanciája. Az Alcide a szervernélküli és konténeres munkafolyamatok integrációját biztosítja olyan feltörekvő szabványok támogatásával, mint Istio.

A hálózati konfigurációt igénylő biztonsági termékeket használó vállalatok nehezen boldogulnak az O365-ös alkalmazásokkal. A Fortinet egy felhőteljesítményre optimalizált, iparági vezető e-mail biztonsági megoldást, a FortiMail 6.2 O365 Connectort kínálja a vállalatoknak, amely könnyedén csatolható az O365-ös Exchange-hez.

Rakoncza Zsolt, Fortinet – zrakoncza@fortinet.com
Rakoncza Zsolt, Fortinet – zrakoncza@fortinet.com