Path

Katona Bence, Hiventures
Katona Bence, Hiventures
Forrás: ITB
Tízmilliárdos évre készülnek

Felpörgetné a külföldi terjeszkedést és a piaci konszolidációt az új üzletág

A Hiventures szeptemberben elindult új, kkv üzletágának fontosságát az is alátámasztja, hogy már az idei utolsó negyedévben aláírhatjuk az első szerződéseket – mondta el az ITBUSINESS-nek adott interjúban Katona Bence. A vezérigazgató beszélt arról is, hogyan tudják hasznosítani a startupokkal szerzett tapasztalatokat az új üzletágban, illetve, hogy idén mennyi forrást helyezhetnek ki az innovatív társaságokhoz.

– Augusztustól vetted át a Hiventures irányítását, milyen célokat fogalmaztál meg magadnak?

– 2016-ban a tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Fejlesztési Bank (MFB) és a kormány tették le a Hiventures alapjait, az akkor megfogalmazott stratégiát azóta is követjük. Kockázati tőkealap-kezelő szervezetként európai uniós és az MFB által biztosított saját forrásokból a hazai startup ökoszisztémát támogatjuk. A rendelkezésünkre bocsátott forrásokat 2023 év végéig kell kihelyeznünk, a hétéves befektetési periódusban közel 1000 startup finanszírozásában veszünk részt. Stratégiai célkitűzésünk volt az is, hogy fellendítsük a hazai vállalkozó kedvet, és úgy gondolom, ebben is sikeres munkát végzünk. Az eddigi tevékenységünket folytatjuk, de idén újragondoltuk a stratégiát, és azt láttuk, hogy nemcsak a startupok küzdenek kihívásokkal a rendelkezésre álló tőke kapcsán, hanem a magyar kis- és középvállalati szektor is. Hiába áll rendelkezésre nagy mennyiségben hitel és vissza nem térítendő támogatás, vannak olyan folyamatok, ahol mégis hiányzik a finanszírozás, emiatt döntöttünk úgy, hogy reagálunk erre a piaci résre és elindítjuk a KKVPRO üzletágunkat.

– Mire kérhetnek tőletek forrást a kkv-k?

– Az első és legfontosabb célunk az új üzletággal a generációváltás elősegítése, amikor nem családon belül öröklődik a vállalat, hanem például a menedzsment, vagy külső érdeklődők vennék meg. A generációváltás egyébként rendkívül akut probléma és komoly nemzetgazdasági kihívást is jelent, hiszen azok, akik a rendszerváltáskor alapítottak céget, jellemzően már elérték vagy közelítenek a nyugdíjkorhatárhoz. A hazai kkv-k külföldön történő terjeszkedését is szeretnénk ösztönözni, erre szolgál a külföldi befektetést ösztönző konstrukciónk, amelyből a határon túli cégfelvásárlásokhoz nyújtunk forrást a vállalkozásoknak. A harmadik fő fókuszunk a piaci konszolidáció elősegítése. A hazai kis- és középvállalatok elaprózódott szerkezetét szeretnénk javítani, ugyanis míg például Németországban 81, addig itthon 91 százalék a mikrovállalkozások aránya. Az általunk kínált finanszírozással a felvásárlásokat, fúziókat akarjuk ösztönözni, hogy növekedjen a társaságok mérete és versenyképessége. A következő nyolc évben 31 milliárd forint finanszírozást tudunk biztosítani ebben a szegmensben, és számításaink szerint ezzel közel 100 milliárd forintot mozgatunk meg a kis- és középvállalkozói szektorban. Mi csak a finanszírozási mix egy részét adjuk, ehhez jön még az önerő, illetve a banki forrás. A Hiventures a kihelyezett tőkéért cserébe kisebbségi tulajdonrészt szerez a cégekben, amit a tulajdonosok visszavásárolhatnak. A hozamelvárás minimum 10 százalék, amely elsőre talán soknak tűnik a banki kamatokhoz képest, azonban csak olyan társaságokba fektetünk, melyeknél hiszünk a növekedésben és az eddigi jelzések alapján a 10-12 százalékos hozam vállalhatónak tűnik a vállalkozások számára. Összesen 55 ügylet megvalósításával számoltunk a nyolc éves periódusra vetítve.

– Lesznek strukturális változások a cégnél?

– Egy új, 14 fős befektetési igazgatóság jön létre, ami kifejezetten a kkv-s tranzakciókra fókuszál.

– Potenciálisan mekkora kört érhettek el az új üzletággal, hány kkv érdeklődhet az általatok kínált források iránt?

– A KKVPRO termékeink célpiaca nagyjából 1000 társaság. Ezek közül mintegy 600 esetében a generációváltás, 250-nél a piaci konszolidáció, míg 200-nál a külföldi terjeszkedés lehet érdekes.

– Vannak már komoly tárgyalások? Mire számítasz, mikor lehet az első sikeres üzletkötése az új üzletágnak?

– Bár csak idén ősszel indult el az aktív kommunikáció az új konstrukció kapcsán, már 2018 őszén elkezdtük a generációváltást segítő tranzakciós termékünk tesztelését. Több vállalkozással is folytatunk már tárgyalásokat és ezek tapasztalatai is segítettek abban hogyan alakítsuk a termékeinket. Azt gondolom, hogy az idei utolsó negyedévben meglesznek az első bejelentések a kkv-k finanszírozása kapcsán.

– A Hiventures most már több mint 2,5 éves múlttal és tapasztalattal rendelkezik a startup finanszírozásban. Az ezen a területen szerzett tudást, ismereteket tudjátok majd hasznosítani a kkv-fronton is?

– Indulásunkkor a startup befektetési programjainkkal a piaci igényekre reagáltunk és most közel három év tapasztalat, valamint az eddig felhalmozódott visszajelzések alapján úgy döntöttünk szintet lépünk és új kkv finanszírozási megoldásainkkal célba vesszük a hazai gazdaság mozgatórugóit is. A startupok és kkv-k nem különülnek el élesen egymástól, így azt gondolom, mind tranzakciós, mind támogató területen a felhalmozott tapasztalatot tudjuk és fogjuk is hasznosítani.

Több befektetési menedzserünk van, akik a startupok előtt kereskedelmi bankokban, kkv hitelezéssel foglalkoztak. Emellett erős a bizalmi indexünk a piacon, ami nagyon fontos, hiszen a kockázati tőkebefektetés bizalmi üzlet.

– A startup üzletágatok eddig mennyi forrást helyezett ki, hogyan alakult a portfóliócégek száma? Az idei év hogyan sikerült?

– Több mint 300 aláírt befektetési szerződés mellett már 20 milliárd forintot meghaladó összeget fektettünk be eddig a portfóliónkban lévő startupjainkba. Az idei évre közel 9 milliárd forint kihelyezése volt a terv, jelenleg úgy látom, hogy a már megkötött, illetve a még ebben az évben várható ügyletekkel tízmilliárd forint fölött lesz ez az összeg. Azt látjuk, hogy a kereslet jóval nagyobb, mint gondoltuk. Mióta elindultunk közel 250 milliárd forintnyi tőkeigény érkezett be hozzánk.

– Kezd hagyománnyá válni a hazai és régiós startup ökoszisztémát megmozgató Regional Startup and Innovation Day kezdeményezésetek. Idén mire számíthatunk az eseményen?

– Idén november 7-én tartjuk meg, egy különleges helyszínen, a Szépművészeti Múzeumban. Ezúttal is megrendezzük a Get in the Ring! nemzetközi startupversenyt, ami regionális döntő is. Hazai startupok kapnak lehetőséget a bemutatkozásra, illetve harmadszor is díjazzuk a legjobb feltörekvő és a legnagyobb potenciállal rendelkező startupokat, valamint az év alapítóját és női vállalkozóját is elismerjük. Újdonságként először rendezünk befektetői speed datinget, ahol nemzetközileg is elismert befektetőkkel ismerkedhetnek meg a hazai startupok. Az este további izgalmakat és újdonságokat is tartogat, amiről bővebben később fogunk beszámolni.