Technology

itu
Forrás: ITU
Multikulti, határtalan innovációk, bepillantás a jövőbe

Komoly tech-arzenállal érkezett az ITU Budapestre

Több mint 45 ország 270 kiállítójával, és több ezer, az innováció iránt elkötelezett regisztrálóval négy év után újra Budapestre érkezett az ITU. Már a megnyitóceremónián górcső alá került az ICT-szektort leginkább lázban tartó kérdések sora, kezdve a miniszterelnök digitális gazdaságot firtató víziójával, folytatva az 5G bevezetése hozta kihívások hazai és geopolitikai aspektusaival, a magyarországi kkv szektor infokommunikációs (r)evolúciójáig. Előbbi témában az ITU főtitkára foglalt állást, részletes kitekintéssel az USA-Kína botrányra, utóbbiról pedig Palkovics László szolgált megdöbbentő adatokat, majd egy bejelentés is elhangzott.

Az eseményt Orbán Viktor nyitotta meg, aki beszédében többször kitért arra, hogy Magyarország készen áll, sőt már hozzá is fogott, hogy a digitalizálódó világgazdaság egyik sikertörténete legyen. "Magyarország már most is egy digitális gazdaság Európa szívében, a jövő nálunk már elkezdődött, és abban bízunk, hogy Európa is teljes lendülettel ebbe az irányba fordítja majd a szekerét" – mondta a kormányfő, sürgetve egyúttal, hogy az Európai Unió végre zárja le a digitális gazdasággal kapcsolatos vitákat, és cselekedjen egységesen.

Orbán Viktor hozzátette: az elmúlt tíz év bebizonyította hazánkban, hogy a jövőt nemcsak meg tudjuk tervezni, hanem meg is tudjuk valósítani. "A nyertesei akarunk lenni ennek az új, történelemformáló, izgalmas kalandnak" – fogalmazott a miniszterelnök, ugyanakkor arra is kitért, hogy a digitalizáció nem szabad, hogy csak egy szűk elit vagy egy szűk nagyvállalati közeg kiváltsága legyen. "El kell juttatnunk a digitalizációt a legtávolabbi faluban élő gazdákig, a kórházakig, a kistelepülésekig, a kis- és közepes vállalkozásokig, hogy mindenki (...) nyertese legyen és ne elszenvedője a digitalizáció okozta változásoknak."

5G, ami lázban tartja a világot

Az ITU főtitkára, Hou-lin Csao a délelőtt folyamán zajlott beszélgetésen kitért Kína-USA közti feszültségre, amely nagyban befolyásolja az 5G bevezetését és a technológia fejlődését is. Mint mondta, az „5G olyan technológia, amely mindenhol ott van és nem lehet előle kitérni.” Hozzátette azt is, hogy az újgenerációs mobilinternet-hálózat minden technológia szempontjából fontos, és az 5G infrastruktúrára támaszkodni kell. Tapasztalatai szerint geopolitikai megfontolástól függetlenül, minden országban kiemelt szerepe van az 5G bevezetésének. Ami pedig a szolgáltatást illeti, az a vállalatok és nagy cégek feladata lesz.

Az ITU főtitkára arra is kitért, hogy a tanácskozás a digitális szakadék csökkentésére is lehetőséget ad. A szervezet elkötelezett abban, hogy mindenkinek biztosítsák a távközléshez való hozzáférést, ezzel kapcsolatban pedig az a jövőre vonatkozó terv is elhangzott, hogy 2020-ig 1,5 milliárd embert tennének online-ná.

„A népesség közel fele nincs online kapcsolatban. Amikor a régióba érkeztem, azt láttam, hogy mindenhol nagyon komoly prioritással bír az ICT. Komoly és jó támogatást kapunk a csúcsról, a döntéshozók részéről, de így is nagyok a kihívások” – folytatta a főtitkár, aki viszont örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy hazánk elkötelezettje az infokommunikációs fejlesztéseknek, és arra is reflektált, hogy az 5G a magyar nemzeti stratégia részét képzi.

„Budapest ma az infokommunikáció fővárosa”

A főtitkár a résztvevők gazdasági szerepére és számára utalva azt mondta, Budapest ma az infokommunikáció fővárosa; több mint 150 kkv vesz részt idén a konferencián, 40 országból.

A kkv-k innovációs és gazdasági szerepének növekedésről, valamint a novemberben, de legkésőbb az év vége előtt bevezetésre kerülő 5G-ről is beszélt az Innovációs és Technológiai Minisztérium minisztere, Palkovics László. Mint többször hangsúlyozta Magyarország kiemelten kezeli a digitalizációt, és véleménye szerint a kisebb országok is lehetnek sikeresek, ha a megfelelő döntéseket hozzák meg. Erre példaként a magyar ipart hozta, ami elmondása szerint 80 százalékban csúcstechnológiára épül, ez az arány például Lengyelországban alig 20 százalék.

„Technológiai oldalról is jól állunk, de ahol szintén jól állunk: folyamatosan növekszik az ICT-ipar részaránya a GPD-be, már meghaladta a 20 százalékot” – mondta a miniszter, majd hozzátette, hogy a szektor 400 ezer embert foglalkoztat, az összes munkavállaló csaknem 10 százalékát. Szavai szerint a sikerességet az is jelzi, hogy már második alkalommal tartják Budapesten a konferenciát.

A mesterséges intelligencia egyre erősödő szerepére is kitért, amivel kapcsolatban megemlítette, hogy az év végére elkészül az ország MI stratégiája. Megjegyezte, létrehozták az 5G platformot is, a tender október végén zárul. Elismerte, hogy minden új technológiában van kockázat, de hangsúlyozta, hogy a jogszabályalakítás feladata ezt elkerülni, a megfelelő feltételek kialakításával.

Bélyegre került az ITU

A 2019-es ITU Telecom World Konferencia a bélyegtörénelembe is beírta magát. Az esemény apropójára a Magyar Posta emlékbélyeget bocsátott ki, a Posta vezérigazgatója, Schamschula György, ezt személyes ügyének is tekintette. Mint elmondta: "Fontosnak tartom, hogy ennek a hihetetlen fejlődésnek nyoma legyen a bélyegtörténelemben. Az 5G, a dolgok internete, az okosvárosok elterjedésének küszöbén, kell, hogy legyen emléke Magyarországnak, és a világnak arról, hogy a kommunikációs technológiák hogyan alakítják mindennapjainkat.”

Az ITU Telecom World 2019 szeptember 9–12. között várja az érdeklődőket a Hungexpón.