Path

22_1.jpg
Forrás: ITB
Felemás félév a fintechek piacán

Ömlik a pénz a briteknél a pénzügyi startupokba

Majdnem harmadával esett vissza az első félévben a fintech startupokba befektetett összeg az egy évvel korábbihoz képest az Accenture elemzése szerint – igaz, a látványos zuhanásban szerepet játszik egy tavalyi, kiugróan nagy üzlet. Az Egyesült Államokban fordított trend volt megfigyelhető, az első hat hónap éves összevetésben 60 százalékos bővülést hozott.

Ha csak az összesített számokat nézzük, akkor azt a következtetést lehet levonni, hogy 2019 első féléve meglehetősen kemény időszak volt a fintech startupok számára, hiszen az Accenture összesítése szerint 22 milliárd dollárnyi befektetést kaptak világszerte, ami 2018 hasonló időszakával összevetve 29 százalékos visszaesést jelent. Azonban ha kicsit mélyebbre ásunk, akkor azt láthatjuk, hogy egyetlen, a tavalyi első hat hónap eredményeit alaposan megdobó ügyletnek tudható be ez a jelentős zuhanás, amit leszámítva egészen más képet kapunk. Az ominózus tranzakció az Ant Financial 14 milliárd dolláros tavaly májusi tőkebevonása, ami rekordnak számít ezen a piacon, és ez az egy üzlet adta a tavalyi első félévben befektetett összeg majdnem felét. A tavalyi év egyébként kiugróan jól sikerült a fintech szektornak, hiszen a teljes évet vizsgálva több mint 55 milliárd dollárnyi forrás érkezett a szegmensbe, ami több mint duplája a 2017-es összegnek.

 

Kínai fékezés

A megkötött fintech üzletek számát vizsgálva egyébként növekedést hozott a január–júniusi időszak – igaz, nem túl látványosat, az 1561 megállapodás mindössze két százalékkal több, mint egy évvel korábban. Ami különösen feltűnő, hogy Kínában és Indiában nagyon behúzták a féket a befektetők, hiszen előbbi országban 49, míg utóbbiban 21 százalékkal esett vissza a fintech befektetések száma. A két nagy piac gyengélkedése ellenére azért voltak Ázsiában is látványos eredmények, Szingapúrban például több mint felével nőtt az ügyletek száma, míg Japánban harmadával. Az Accenture elemzése szerint kimondottan aktív volt az európai fintech-piac, és ez igaz a befektetések számára és összegére egyaránt, Németországban és Svédországban is rendkívüli aktivitást mértek a szakértők.

Érdekes eredmények érkeztek az amerikai piacról, ugyanis miközben a megállapodások száma lényegében stagnált, a befektetett összeg hatalmasat nőtt. Az idei első hat hónapban az amerikai fintech cégek 12,7 milliárd dollárnyi friss tőkével gyarapodtak, ez 60 százalékos bővülést jelentett éves összevetésben. Ezek az adatok arra utalnak, hogy több, már érettebb fázisban lévő startup kapott komolyabb összegeket. A legnagyobb amerikai befektetés egymilliárd dolláros volt, ezt a fogyasztói pénzügyi megoldásokat fejlesztő Figure Technologies kapta még májusban.


 

Lendületes britek

Nagy érdeklődés és kereslet tapasztalható a fogyasztók részéről az új fintech megoldások iránt főként az Egyesült Királyságban, de Európa más államaiban is, ami segít abban, hogy ezek a vállalkozások meggyőzzék a befektetőket. Az új források segítenek abban, hogy a fintech cégek elérjék azt a méretet, ami már kihívást jelent az ágazat hagyományos képviselői számára is. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy már nincs messze az a pont, amikor a befektetők egy fenntartható üzleti modellnek köszönhetően szeretnék viszontlátni a pénzüket. A befektetésgyűjtés valószínűleg hamarosan elér egy csúcsot, ami után vagy stagnál, vagy kissé visszaesik a bevonható források mennyisége – derül ki az Accenture szakembereinek elemzéséből.

Ha a fintech szektorról van szó, Európában a legmeghatározóbb piac az Egyesült Királyság, és úgy látszik, hogy a Brexit körüli egyre nagyobb bizonytalanság és vita, illetve az ebből adódó kormányválság nem tudta elvenni a befektetők kedvét. Az angliai startupok 2,6 milliárd dollárnyi forrást tudtak bevonni az első hat hónapban, ami közel a duplája az egy évvel korábbinak, miközben az ügyletek száma a negyedével nőtt. A nagyobb üzletek között volt a TransferWise 292 millió dolláros májusi tranzakciója, vagy WorldRemit 175 millió dolláros tőkebevonása júniusban.

 

Északi bravúr

A már említett Németországban nemcsak a tranzakciók száma, de a befektetett összeg is jelentősen bővült, az első félévben 829 millió dollár érkezett a német fintech startupokhoz, ami több mint duplája az egy évvel korábbinak. Az ügyletek közül kiemelkedett az újgenerációs bank, az N26 januári 300 millió dolláros megállapodása, illetve a Wefox Group márciusi, 125 millió dolláros üzlete. Svédországban alacsony bázisról indulva, de négyszeresére nőtt a befektetett összeg, 573 millió dollárt kaptak az északi fintechek.

A világ más régiót vizsgálva is találunk kiugró eredményeket, az Accenture elemzésében például kiemelték Szingapúrt, ahol 453 millió dollárnyi befektetés valósult meg az első félévben, ez éves összevetésben négyszeres bővülést jelentett, míg Ausztráliában a 401 millió dollárnyi tranzakció több mint háromszoros fejlődést.

A tanulmány szerint a források többsége a fizetési megoldásokkal foglalkozó, illetve a hitelezés területén tevékenykedő startupokhoz érkezett, előbbi kör a befektetések 28, míg utóbbi 25 százalékát szerezte meg. A biztosítási szegmensben érdekelt innovatív vállalkozások számára az első félév nem sikerült ennyire jól, a piaci részesedésük mindössze 14 százalék volt.

Az Accenture szakértői szerint az, hogy számos piacon jelentősen nőtt az aktivitás arra utal, hogy erős a befektetők bizalma a fintech szektor iránt. A startupok és velük együtt az általuk kínált megoldások is egyre érettebbek, kiforrottabbak, ami nagyszerű lehetőséget kínál az ágazat hagyományos szereplői számára az együttműködésre, illetve arra, hogy még gyorsabb legyen az innováció a teljes pénzügyi szektorban.