articles

t_systems_symposium_nyito_580px.jpg
Forrás: ITB

Technológiával a fenntartható jövőért

A címben olvasható szlogen szellemében rendezte meg immár ötödik alkalommal egész napos rendezvényét, a Symposiumot a T-Systems Magyarország. A mintegy 2000 vendéget felvonultató konferencia előadói hangsúlyozták: olyan korszakváltás zajlik a technológiában, amelynek hatásai alól egyetlen hazai szektor és nagyvállalat sem vonhatja ki magát.

Nagy változás volt, amikor a számítógépek a vállalati adatközpontok után felbukkantak az irodákban, majd az otthonokban is, hogy aztán a mind messzebb érő hálózatok révén össze is kapcsolódjanak, és megszülessen az infokommunikáció. Ám jelenleg olyan mértékű mennyiségi fejlődés zajlik, hogy az már minőségi változásokhoz vezet. A felhasználók és az elérhető alkalmazások száma is milliárdos nagyságrendű lett, a hálózatok sebessége soha nem látott szolgáltatások kialakítását teszi lehetővé, amelyek exponenciálisan növekvő sebességgel alakítják át mindennapjainkat – mondta előadásában Rékasi Tibor, a T-Systems Magyarország vezérigazgatója.

Rékasi Tibor, T-Systems Magyarország
Rékasi Tibor, T-Systems Magyarország
 

A változásokra a nagyvállalatoknak is fel kell készülniük. A digitális ipar jelenlegi meghatározó szolgáltatásainak (Netflix, iTunes) példájából jól látszik, hogy megjelenésük után 4-5 évvel kezdik felfalni az iparág hagyományos szereplőinek piacát, hogy aztán további 5-6 év alatt a piac 40-70 százalékát szerezzék meg. Ezért Rékasi Tibor azt tanácsolta a nagy cégeknek, hogy figyeljék iparáguk új, digitális szereplőit, mert csak néhány évük van egy új üzleti modell kitalálásár és bejáratására.

Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója plenáris előadásában kifejtette, hogy a sikeres digitális transzformáció két nélkülözhetetlen feltétele a digitális készségek fejlesztése és a megfelelő infrastrukturális alapok megteremtése. Előbbi téren a Digitális Jólét Programjának kezdeményezései jelenthetnek előrelépést, utóbbiban pedig már most sem áll rosszul Magyarország. A Magyar Telekom 4G szolgáltatásának kültéri lefedettsége 98 százalékos, így már a legkisebb települések lefedése van soron. Kisebb területeken elindult a 300, sőt, a 450 megabit/másodperces 4G szolgáltatás is. Ami pedig a vezetékes hálózatokat illeti a Telekom már 2,7 millió magyar háztartásban van jelen legalább 30 megabites internettel.

Christopher Mattheisen, Magyar Telekom
Christopher Mattheisen, Magyar Telekom
 

A jövő azonban egyértelműen az 5G-re épül, tette hozzá Chris Mattheisen. Ha az előrejelzéseknek megfelelően 2022-ben 29 milliárd hálózatba kapcsolt készülék lesz (amelyek közül 18 milliárd a dolgok internetéhez kapcsolódik majd), elengedhetetlen alapfeltétellé válik az 5G-vel megvalósuló gyorsaság és sávszélesség-bővülés.

A konferencia látogatói abból is ízelítőt kaphattak, egymástól mennyire távol álló területek alakít át a digitalizáció. Bernd Storck, a magyar labdarúgó válogatott szövetségi kapitánya a felkészülésben használt technológiákról beszélve elmondta: csak úgy képzelhető el a felzárkózás a nagy futballnemzetekhez, ha edzéseken és a mérkőzéseken folyamatosan mérik a játékosok fizikális és taktikai teljesítményét, egészségügyi állapotát, majd az adatokat minden részletre kiterjedően elemzik. Georgiu Achilles, az IBM technológiai szolgáltatások vezetője pedig arról beszélt, miként alakítja át a Watson az egészségügyet. Az orvosi irodalom évente megduplázódik, csak szakcikkből 700 ezer születik egy évben. Egy ember ennek töredékét sem tudja elsajátítani, míg a Watson kognitív rendszere 200 millió oldalnyi anyagot dolgoz fel és illeszt be meglévő tudástárába másodpercek alatt. A puszta mennyiségen túl azonban még nagyobb jelentőségű, hogy eddig izolált információhalmaz között lehet kapcsolatot teremteni, így újfajta tudást létrehozni.