Munkerőpiac

28_Financial_Times.jpg
Forrás: ITB
Felbátorodó munkavállalók

Átalakítják a bértárgyalásokat a fizetéseket összehasonlító oldalak

Egyre tudatosabbak a munkavállalók a fizetés körüli alkudozás során, ami részben a munkaerőhiányra, részben pedig arra vezethető vissza, hogy a bérek összehasonlítását lehetővé tevő oldalak megjelenése miatt egyre több információ áll rendelkezésükre. A legjobb ilyen portálokon ráadásul nemcsak azt lehet kideríteni, hogy adott szektorban és pozícióban mennyi az átlagos fizetés, de sok esetben állásajánlatok, illetve az álláskeresés és -interjúk során hasznosítható ismereteket is megosztanak a felhasználók.

Izgatottan léptem be az egyik hazai üzleti napilap főszerkesztőjének irodájába bő 15 évvel ezelőtt, amikor egy hónapos próbamunka után eljött az idő, hogy felvegyenek. Persze még így is csak próbaidőről volt szó, de mivel pár hónapja már nem volt állásom, így mindenképpen érdekelt a lehetőség, no meg persze az újságírói munka is megtetszett. Reménykedő hangulatomra hideg zuhanyként hatott, hogy felvesznek ugyan, de a kínált összeg mindössze a kétharmada volt annak, amit az előző helyen kerestem – ráadásul ez még a bruttó szám volt. Sok választásom azonban nem volt, elfogadtam az ajánlatot és igazából eszembe sem jutott, hogy alkudozhattam volna.

 

Erősebb egyéni alkupozíció

Azóta óriási változás történt számos szektorban, és a jó szakemberek előtt ma már bátran ott a lehetőség, hogy elérjék a számukra is elfogadható bért, ráadásul a jelek szerint élnek is ezzel az opcióval. „Egyre erősebb a munkavállalók egyéni alkupozíciója, különösen ha valaki jó szakember, megfelelő tapasztalattal bír, hiszen ma már lényegében minden szektorban munkaerőhiány van. A bér mellett pedig sok esetben egyéb juttatásokat is el lehet érni, és főleg a kisebb cégeknél, de egyre gyakrabban a középvállalatoknál is azt látni, hogy személyre szabott juttatási csomagokat alakítanak ki a tehetségek megszerzése érdekében” – számolt be a tapasztalatokról Szűts Ildikó, az Országos Humánmenedzsment Egyesület elnöke.

A szakember szerint a korábbi évekhez képest komoly változás (és jelentős mértékben javítja a munkavállalók lehetőségeit), hogy most már van olyan online felület, ahol össze tudják hasonlítani saját fizetéseiket és juttatásaikat más, hasonló munkakörben dolgozókéval. „Ez sokat segít abban, hogy tudatosabban képviseljék az érdekeiket a bérről szóló tárgyalások során. Az is jól látható trend a piacon, hogy mivel sokáig tart a cégeknek megtalálni a megfelelő tehetséget, jó szakembert vagy akár olyan fiatalt, aki hajlandó és képes elsajátítani a szükséges ismereteket, ha ez sikerül, akkor hajlandóak megadni a magasabb fizetést is, annak érdekében, hogy ne legyen elvesztegetett idő, ami komoly üzleti veszteséget jelenthet” – mondta Szűts Ildikó.

 

Döntő tényezők

Persze azt, hogy ki, milyen munkahelyen helyezkedik el, illetve mennyire könnyen vált munkaadót, a fizetés összege mellett számos tényező is befolyásolja. Az OHE elnöke szerint a fizikai munkavállalók esetében meghatározó szempont, hogy bejelentett munkáról legyen szó, mivel bármennyire is sajnálatos, a hazai gyakorlatban még mindig nem feltétlenül egyértelmű, hogy jogkövető módon járnak el a munkaadók. Az OHE által végzett felmérés alapján a fizikai dolgozók esetében a nettó 150-200 ezer forint közötti bér már vonzónak számít. Emellett olyan tényezők is befolyásolják a munkavállalók döntéseit, mint a munkakörnyezet – tisztaság, szociális létesítmények, meleg étel fogyasztására van-e lehetőség –, illetve az, hogy a felmerülő családi problémákban hogyan tud segíteni az adott vállalat. Ebből az igényből is adódik, hogy a tapasztalatok alapján egyre több cégnél döntenek bölcsőde, óvoda építése mellett.


 

A nem fizikai munkavállalók esetében a bér- és jövedelem mellett a munkahelyi kis közösség, valamint a fejlődési, tanulási lehetőség a meghatározó tényezők egy-egy munkahely megítélése során. „Azzal ma már mindenki tisztában van, hogy megkerülhetetlenné vált az egész életen át tartó tanulás. Éppen ezért a szellemi munkavállalók esetében meghatározó szempont, hogy az adott cég mennyire biztosítja a továbbképzés lehetőségét, legyen szó akár egy újabb diploma vagy képesítés megszerzéséről, akár egy fontos szakmai konferencián való részvételről” – fűzte hozzá Szűts Ildikó.

Az OHE elnöke a szervezet által végzett munkavállalói élményfelmérés eredményeiről beszámolva elmondta, hogy ha egy munkavállaló jól érzi magát a munkahelyén és a cég megfizeti az adott munkakörben és szakmában elérhető átlagot, akkor csak nagyon jelentős, közel 20 százalékos bérkülönbség miatt dönt úgy, hogy másik munkaadóhoz igazoljon.

 

Változó erőviszonyok

Azt, hogy mekkorát változott a helyzet a fizetésről szóló tárgyalások kapcsán jól mutatja a Robert Half munkaerőközvetítő cég felmérése. A kutatás során megkérdezettek szakemberek 55 százaléka jelezte, hogy a legutóbbi alkalommal, amikor állásajánlatot kapott, már megpróbált kiharcolni az eredeti ajánlatban szereplőnél magasabb bért. Ez már önmagában is igen magas érték, azonban ha hozzátesszük azt, hogy a múlt évben végzett hasonló felmérés során még csak a válaszadók 39 százaléka jelezte ezt, akkor érzékelhető csak igazán, hogy mennyire átalakult a piac, illetve hogyan változtak az erőviszonyok a munkaadók és munkavállalók között.

A Robert Half elemzése egyébként arra is rámutatott, hogy a férfiak körében általánosabb, hogy igyekeznek alkudozni a fizetésről, 68 százalékuk jelezte ezt, míg a megkérdezett nők körében 45 százalék volt az arány. Érdekesség és nagyon jól mutatja, hogy mennyire más megközelítéssel kell kezelniük a vállalkozásoknak az új generációkat, mint elődjeiket, hogy a 18–34 év közöttiek kétharmada kért magasabb fizetést az eredetileg ajánlottnál, míg a 35–54 évesek 55, az 55 évesnél idősebbek 38 százaléka.

A Robert Half egy másik kutatásából az is jól leszűrhető, hogy a cégvezetők is érzékelik, hogy egyre nehezebb egyoldalúan elfogadtatni a fizetési ajánlatokat, és nemcsak az új munkatársak, de a meglévők körében is. A megkérdezett felső vezetők 70 százaléka jelezte, hogy számol azzal, hogy a beosztottjai egy részével alkudoznia kell majd a juttatásokról, és 62 százalékuk most nyitottabb ennek a kérdésnek a megvitatására, mint egy évvel korábban. Az Egyesült Államokban elvégzett felmérésből az is kiderült, hogy az ország mely városaiban számítanak leginkább kemény alkudozásokra a menedzserek. Bostonban 80, míg Denverben és Washingtonban egyaránt 78–78 százalékuk jelezte ezt.


 

Áldás a munkavállalóknak

Az amerikai szakértők is hasonló következtetésre jutottak, mint amit Szűts Ildikó is megfogalmazott, vagyis a képzett, jó munkaerőért vívott egyre kiélezettebb küzdelem, illetve az online fizetés összehasonlító felületek megjelenése játszik főszerepet ebben a változásban. A legjobb ilyen portálok azonban sokkal többet nyújtanak a bérek összehasonlításánál, akad közöttük olyan, amelyen rögtön, rengeteg állásajánlat között lehet böngészni, vagy munkavállalói értékeléseket tesz közzé, de olyan is van, amelyik még a megélhetés költségeinek kiszámításában is segít annak érdekében, hogy az igényeknek jobban megfelelő fizetésért indulhasson az alkudozás.

Az valószínűleg nem okoz komoly meglepetést senkinek, hogy a legösszetettebb szolgáltatásokat kínáló és legismertebb ilyen portálok az amerikai piacot szolgálják ki. Közéjük tartozik az egyik legbeszédesebb nevű felület, a Salary.com, ami sokkal több egyszerű összehasonlító oldalnál. Az szinte természetes, hogy pozíció és földrajzi elhelyezkedés alapján lehet rákeresni, hogy milyen fizetéssel lehet számolni, de a vállalati kompenzációs csomagokról is lehet tájékozódni az oldalon, az álláskeresést segítő és a munkaerő-piaci helyzetet bemutató cikkek, elemzések és kutatások is találhatók a felületen, illetve konkrét állásajánlatok között is lehet böngészni.

A legismertebb összehasonlító oldalak között van a Glassdoor.com, ami többek között arról híres, hogy évről évre összeállítja azoknak az amerikai cégeknek a listáját, ahol a legszívesebben dolgoznak az emberek. Ráadásul ehhez egészen autentikus információkat használ fel, hiszen a felületen több mint 600 ezer vállalatról adtak már értékelést a felhasználók – igaz, ezek nemcsak amerikaiak, hanem világszerte működő társaságokról van szó. Az oldal állásajánlatokat is kínál, és ez nemcsak a munkát, de az új munkást keresőknek is érdekes lehetőség, hiszen havonta 55 millió látogatóhoz juthatnak el az ajánlataik. A portál személyre szabott fizetés-összehasonlítási lehetőséget is nyújt a regisztrált felhasználóknak.

A magyar munkavállalók számára pedig a Workania által működtetett Fizetesek.hu nyújthat hasznos segítséget a bértárgyalásra történő felkészülésben. Az amerikai szolgáltatásokhoz hasonlóan ezen a felületen is találhatók hasznos tájékoztató anyagok, melyek az álláskeresés és -interjú során is jól jönnek, illetve pozíció és földrajzi elhelyezkedés alapján is lehet keresni az adatbázisban, amelyben már több mint 54 ezer felhasználó adatai találhatók meg.