work

42_01_GYU_7752_580.jpg
Forrás: ITB
Helló, ICT Proposers’ Day!

Budapesten jártak Európa innovátorai

Mi a közös egy okos biciklicsengőben, egy márkaneveket figyelő megoldásban és egy közösségi megosztáson alapuló, elektromos töltőhálózatban? Mind a három magyar cég fejlesztése, és mind a hármat a november 9–10. között tartott ICT Proposers’ Day 2017-es nemzetközi rendezvényen mutatták be.

Két napra Budapesten volt Európa ICT-szeme. Hazánkban rendezte meg ugyanis az év legfontosabb európai infokommunikációs fókuszú eseményét az Európai Bizottság (EB). Az ICT Proposers’ Day mintegy 3000 főt vonzott a Hungexpo területére szerte Európából, köztük a technológiai iparág vezető képviselőit, vállalatait, innovátorait, akadémikusait. De mi több: nemcsak kiállítás és konferencia volt egyben, hanem tárgyalás is – 6300 előre egyeztetett kétoldalú (face-to-face) tárgyalás valósult meg a rendezvényen.

 

Innovatív eszközök és személyes találkozók

Egy kis drón repkedett a magyar fejlesztéseket egy helyre összegyűjtő Innovation HUb Hungary kiállítótere előtt, a nagyon lelkes termékgazda, Ellerieder Gergely pedig csillogó szemekkel magyarázta a megoldás lényegét: kereskedelmi forgalomban található drón segítségével olvassák le a nagy raktárakban a vonalkódokat, ezzel gyorsítják fel a hagyományos, ember által végzett raktározási folyamatot. A szűk keresztmetszetet maga a drón jelenti, hiszen a csapat által használt eszköz egy töltéssel 27 percet képes repülni. A terv az, hogy az egész leltározás automatizált folyamattá váljék. A program még kezdeti fázisban van, egyelőre befektetőket keresnek.

Nos, a drón csak egyike volt annak a 22 hazai találmánynak, melyeket a 250 négyzetméter összterületű „magyar faluban” kiállítottak. A kutatási és innovációs konferencia kiemelt témája az 5G hálózatok szerepe, a dolgok internete, az ipar 4.0, a robotika, a mesterséges intelligencia és a startupok voltak – nem beszélve a személyes találkozókról. A hagyományos kiállításoktól eltérően éppen ez utóbbi kedvéért rengeteg asztalt, széket helyeztek el a szervezők, hiszen valahol helyet kellett foglalniuk a tárgyalópartnereknek.


 

Közösségi fejlesztések

A külföldi érdeklődők a magyar falu előtt kiállított Servo elektromos robogóra voltak kíváncsiak, magam is többszörös próbálkozás után tudtam csak az ötletgazdával, Csapó Balázzsal beszélni. A robogó élelmes csaliként szolgált a közösségi elektromos töltőhálózat népszerűsítéséhez. Az elképzelés szerint százezer forintos nagyságrendű befektetéssel a házak oldalára, kapukra szerelik a töltőállomásokat, melyeket egy alkalmazás segítségével lehet használni. A fogyasztott áramért fizetett összegen a közösségi oldal tulajdonosa és a töltőállomás kihelyezője osztozik.

 

Megosztani a tudást

A Webuni nevű, online oktatási és közösségi tudásplatform hosszabb ideje a piacon van. A közösségi megosztás modell esetében megszokott módon itt is saját oktatási tartalmakat tölthetünk fel és tehetünk elérhetővé pénzért vagy ingyen. Bodor Ádám fejlesztési vezető szerint a vállalatok számára is fejlesztenek oktatási csomagokat, biztosítanak platformot a tanításhoz.

Márkaépítésre, médiafigyelésre használható a Neticle megoldása, mely megadott márkanevekre figyeli a közösségi médiát, a weboldalakat, a fórumokat. A márkanevet a hozzászólások kontextusában figyeli, és egy vélemény index grafikonon jelzi ki, milyen a márka megítélése az internetes közösség körében. Külföldi terjeszkedés előtt állnak, nemzetközi partnereket keresnek.

De az Innovation HUb látogatói megismerhették a 16 éves magyar diáklány, Szegedi Melinda találmányát, az önmagát hűteni és fűteni képes e-fáslit is, amely aranyérmet nyert Kínában, az Ifjúsági Tudományos és Technológiai Versenyen.

 

Mindenkit érint a digitalizáció

„A digitális átalakulás mindannyiunk életére hatással van. Már napjainkban is jelentősen hozzájárul a GDP-hez, valamint a foglalkoztatáshoz a digitális gazdaság teljesítménye. A folyamatos fejlődés, a magyar innováció támogatása kiemelt nemzetgazdasági érdek, a magyar kormány ezért fontos partnernek tekinti a hazai kutatói és akadémiai közösséget, valamint az üzleti szektor innovatív szereplőit” – fogalmazott Solymár Károly Balázs, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős helyettes államtitkára a helyszínen.

Képgalériánk az eseményről.