AnnoFuturum 2018

54_Behance.jpg
Forrás: ITB
Ahogyan a szakma látja

Szintet lépett a digitalizáció ügye

Az ITM megalapítása, az 5G-vel kapcsolatos kísérletek, az önvezető járművek számára létrehozott tesztpálya Zalaegerszegen, a közelmúltban megalapított Mesterséges Intelligencia Koalíció – a szakmai szervezetek vezetői szerint ezek voltak a legfontosabb szakmapolitikai lépések az elmúlt évben.

Idén is feltettük szakmapolitikai évértékelő kérdéseinket a magyar infokommunikációs szektor meghatározó szervezeteinek. Kérdéseinkre a HÉT elnöke, Kövesi Gabriella; az Infotér Egyesület főtitkára, Biró Albert; az IVSZ elnöke, Laufer Tamás; az NHIT elnöke, Vágujhelyi Ferenc; az NJSZT ügyvezető igazgatója, Alföldi István és a szervezet nemrégiben megválasztott elnöke, Beck György válaszolt.


 

– Hogyan értékeli az ITM létrejöttét és az elmúlt féléves tevékenységét?

Kövesi Gabriella (K.G.): Örömmel vettük az ITM megalakulását, amelynek már az elnevezése is örömteli, hiszen a technológiai innováció az egyik legfontosabb terület napjainkban.

Biró Albert (B.A.): Bizakodó vagyok, mivel véleményem szerint szintet lépett a digitalizáció, az innováció ügye. Soha ilyen magas szinten, ilyen átfogóan és koncentráltan, valamint ilyen elkötelezettséggel nem foglalkoztak hazánk komplex technológiai modernizációjával.

Laufer Tamás (L.T.): Üdvözöltük az új, nevében teljesen digitalizációkonform tárcát. Ez idáig nem csalódtunk: a minisztériumnak lendületes féléve volt, keresi és azonosítja a fejlesztendő területeket.

Vágujhelyi Ferenc (V.F.): Az ITM megalakulásának és eddigi működésének pozitív üzenete van a társadalom és a szakma felé egyaránt, hiszen nem kifejezetten informatikával vagy infokommunikációval foglalkozik, hanem olyan területeket kezel komplexen a kormányzati célok megvalósításának érdekében, mint az 5G, az okos járművek vagy az Ipar 4.0.

Alföldi István (A.I.): Örülök a szervezeti átalakulásnak, és bár még mindig látok párhuzamosságokat az oktatás és az ITM munkájában, remélem, hogy ezek a napi gyakorlatban majd megoldódnak.

Beck György (B.Gy.): Egyértelműen pozitív, hogy egy önálló, komoly szakmai hátterű vezetéssel rendelkező minisztérium jött létre és így kormányszinten születnek meg a technológiai iparral kapcsolatos döntések. Egy helyre kerülhetett, és nagyobb fókuszt kapott sok, korábban a minisztériumok és államtitkárságok döntéshozói közt esetleg háttérbe szoruló kezdeményezés.

– Mit volt az elmúlt egy év legnagyobb szakmapolitikai hiányossága, hibás lépése?

K.G.: A GDPR-t említeném: a felkészülést a távközlési szektorban is hátráltatta az uniós és hazai jogalkotás késedelme és lényeges iránymutatások sajnálatos hiánya. Fontos lenne mielőbb a végére érni ennek a folyamatnak.

B.A.: Ilyenről nem tudnék beszámolni.

L.T.: Nagy hiányosságot nem tapasztaltam az elmúlt időszak alatt. Ezzel együtt szorgalmazzuk a multik és kkv-k közös fejlesztési forrásainak fejlesztését, illetve adótámogatások nyújtását.

V.F.: A kormány infokommunikációs ügyekben véleményező és javaslattevő szervezetének vezetőjeként nehéz lenne hibás lépésről beszámolnom.

A.I.: Hiányosságokról tudnék beszélni. Továbbra is elégtelennek érzem a tehetséggondozásra kapott támogatásunkat, és azt is sajnálom, hogy idén sem sikerült előrelépni a világ öt legnagyobb gyűjteménye közé tartozó hazai számítógép-történeti múzeum helyzetének rendezésében.

B.Gy.: Hibás lépést nem láttunk, tapasztaltunk viszont említésre méltó hiányosságot. Az NJSZT által működtetett ECDL program nem került a köztudatba, pedig már 350 ezer ember rendelkezik itthon teljes ECDL-képesítéssel. Az ITM támogatásával nagyon rövid időn belül el lehetne érni, hogy egymillió magyar birtokolja az ECDL-t, amivel a globális élmezőnybe kerülhetnénk a digitalizációra való felkészülésben.

– Mit tart a következő év legfontosabb szakmapolitikai feladatának?

K.G.: A jövő év egyik fontos feladata lesz a felkészülés az új európai elektronikus hírközlési Kódex implementálására. Az irányelvet 24 hónapon belül kell átültetni a nemzeti jogrendbe és számos rendelkezését már ennél korábban alkalmazni kell, így minden bizonnyal lesz teendőnk bőven. Mindemellett fontos lesz a hazai piacon megállás nélkül zajló hálózatfejlesztés (SZIP, frekvenciaértékesítés) és a felkészülést az 5G/gigabit korszakra.

B.A.: Az Infotér részéről szeretnénk növelni társadalmi szerepvállalásunkat, különös tekintettel az autizmus kutatására, vagy épp a szakképzés modernizációját illetően.

L.T.: Elképzeléseim szerint az újonnan létrejött Mesterséges Intelligencia Koalíció az Ipar 4.0 és az 5G mellett erősíti és javítja a kkv-k pozícióját, és remélem, hogy a Digitális Oktatási Stratégia bevezetésére is nagyobb hangsúly kerül a jövőben.

V.F.: Fontosnak tartjuk, hogy az infokommunikációs eszközökkel és szolgáltatásokkal elérhető versenyelőnyt minél több hazai vállalkozás megtapasztalja, illetve az ICT-technológiák okozta életminőség-javulás révén minél több hazai állampolgár az információs társadalom aktív tagja legyen. Fel kell térképezni, hogy az állampolgári igények kielégítésére miként tudjuk alkalmazni a mesterséges intelligenciát, az 5G-t vagy blockchain technológiát a kormányzati fejlesztésekben.

A.I.: Bízom benne, hogy felgyorsul az ország digitalizációja, és sokat várok az 5G és az MI Koalícióktól is. A jelenlegi technológiai lemaradásunk arra is jó lehet, hogy tanuljunk az előttünk járók hibáiból és kerüljük el a zsákutcákat, amelyekbe ők már belefutottak.

B.Gy.: Az ECDL-képzést az ITM, illetve a kormány támogatási szintjére kellene emelni. Hasznos lenne bevezetni, hogy az egyetemi felvételik során egy alapvető digitális jártasság is legyen alapfelvétel. Ha a felvételihez nem, legalább a sikeres diplomázáshoz szükséges lenne egy ECDL-bizonyítvány napjainkban.