Technology

Tiltakozó cégek
Forrás: politechbot.com

Schmidt: ez cenzúra!

Eric Schmidt, a Google elnöke szerint az amerikai Szenátus és a Képviselőház által tárgyalt törvényjavaslatokat nem szabad a jelenlegi formában elfogadni, mert az durva beavatkozás lenne egyes online vállalkozások tevékenységébe. Véleményével nincs egyedül: a legnagyobb internetes cégek levelet írtak.

A Google ex-vezérigazgatója a „drákói” jelzőt emlegette azon törvénytervezetek kapcsán, amelyekről épp tárgyal az amerikai törvényhozás. Két javaslat is kiverte nála a biztosítékot: az egyik az internetes kalóztevékenység ellen meghozandó Stop Online Piracy Act, amelyet a Képviselőház tárgyal, és a Protect IP Act, amely jelenleg a Szenátus előtt van. Eric Schmidt szerint a két tervezet a „szórakoztatóipari behemótoknak” kedvez; és amellett, hogy védi a szerzői jogok tulajdonosait, a bűnüldöző szerveket olyan hatalommal ruházza fel, hogy azok simán bezárhatnak site-okat.


Beszólt     (forrás: Flickr / GeorgHH)
Beszólt (forrás: Flickr / GeorgHH)
Az új törvény – elfogadása esetén – arra kötelezné a keresőoldalakat, hogy blokkolják a hozzáférést bizonyos oldalakhoz. Eric Schmidt – a világ egyik vezető üzleti iskolájában, az MIT Sloan School of Management-en tartott előadáson – erről ekképp nyilatkozott: „a törvény megkövetelné, hogy URL-eket tüntessenek el a webről. Legutolsó információim szerint ezt hívják cenzúrának.” A Google-elnök nem először kelt ki a drasztikus kormányzati elképzelések ellen, amelyek szerinte a kínai modellre emlékeztetnek.

Schmidt szerint a tartalomszolgáltatók – például a nagyhatalmú hollywoodi stúdiók – olyan üzleti modellt követnek, amelyet a kalózkodás (lopás) réme fenyeget, és bár természetesen ő is elítéli az illegális tevékenységet, azért mégsem ilyen módszerekkel kellene harcolni ez ellen. (Hanem például komoly pénzösszegek bevasalásával a lopást támogató oldalaktól.)

A kritika nem (csupán) Schmidt magánvéleménye, hanem szeretett cége és további internet-gigászok is problémásnak látják a tervezett jogszabályokat. A Google mellett az AOL, az eBay, a Facebook, a LinkedIn, a Mozilla, a Twitter, a Yahoo! és a Zynga képviselője is aláírta azt a kormánynak eljuttatott levelet, amelyben a jelenleg tárgyalt törvényjavaslat ellen tiltakoznak. Az említett cégek egybehangzó véleménye, hogy nem tudják támogatni ezen jogszabályokat, és arra kérik a törvényalkotókat, hogy lehetőleg más úton-módon lépjenek fel az illegálisan működő weboldalak ellen.