Ict

dedup_bélyeg
Forrás: www.searchstorageasia.com

Amikor a kevesebb is elég

Komoly tervei vannak a néhány hónapja megvásárolt Data Domain nevű céggel és annak deduplikációs megoldásaival az EMC-nek.

Komoly - és drága - sikert könyvelhetett el az EMC, amikor júliusban sikerült a konkurencia orra elől elhalásznia a Data Domain nevű céget: a deduplikációs merevlemezes mentési rendszereket gyártó, évente néhány száz millió dolláros profitot termelő vállalatért 2,1 milliárd dollárt adott.

Kisebb kapacitás is elég a mentéseknek (Data Domain DD880)
Kisebb kapacitás is elég a mentéseknek (Data Domain DD880)
Az EMC szerint azonban a befektetés minden centje jó helyre ment. A Data Domain ugyanis a maga területén igen elismert technológiát fejlesztett, és ez a terület az egyik leggyorsabban növekvő szegmense a vállalati tárolórendszerek piacának. Az elmúlt pár évben a merevlemez alapú mentési rendszerek meglehetősen nagy szeletet hasítottak ki maguknak a tárolási piacon: ezek a tárolóeszközök szolgálnak arra, hogy a nap és a hét végén elmentsék rájuk az addigi tranzakciókat, a napközben keletkezett adatokat, hogy szükség esetén vissza lehessen állítani egy korábbi állapotot.

Az ilyen napi és heti mentéseket többnyire hetekig-hónapokig tárolják a vállalatok, és mivel rendszerint nagy mennyiségű adatról van szó, sok esetben szalagos tárolókat használtak. A merevlemezes tárolók gyorsabbak, egyszerűbb működést kínálnak és megbízhatóbbak, viszont egységnyi adatot drágábban tárolnak. Ezen segíthet a deduplikáció: a rendszer a tárolt adathalmazban azonosítja az ismétlődő "adatszeleteket", majd ezekből csak egyet tárol el oly módon, hogy az eredeti állomány minden esetben helyreállítható legyen.

A megoldás az ismétlődő mentések során  jelentős méretcsökkentést eredményez. Hagyományos környezetben a kezdetben egy terabájtos adatmennyiség az ismétlődő mentések miatt egy hét alatt 2,4, a negyedik hónap végére pedig 23,4 terabájtra hízik. A Data Domain deduplikációs megoldását alkalmazva már a kiinduló adatmennyiség mérete is a negyedére csökkenthető, és az első hét végére is 308 gigabájt lesz az adathalmaz nagysága. Négy hónap elteltével is csak nem egészen 1,2 terabájtot kell tárolni - miközben az adatok helyreállíthatósága folyamatosan biztosított.

A Data Domain már az EMC egyik részlegeként dolgozik, és az általa fejlesztett technológia ki is váltja anyacége bizonyos korábbi fejlesztéseit.