Ict

Az Apollo-17 lholdkompjának 3D rajza a Moon on Google Earth-ben
Az Apollo-17 lholdkompjának 3D rajza a Moon on Google Earth-ben
Forrás: Google

Google a Holdon

Kis lépés a Google-nek, nagy ugrás az érdeklődőknek: a Google Earth-ön a holdraszállás 40. évfordulója alkalmából a Hold felszínéről és az ott végzett emberi tevékenységről minden eddiginél részletesebb információkat kaphatunk.

A Moon in Google Earth szoftver lehetővé teszi, hogy - amolyan holdi Street View módjára - közelről megtekinthessük a Föld legközelebbi égi kísérőjének felszínét. Emellett az Apollo program során végrehajtott űrutazások során készült fotókból összeállított galéria is megtekinthető, illetve információ szerezhető minden egyes, a Holdat elérő űrszondáról és -járműről.

Az Apollo-17 lholdkompjának 3D rajza a Moon on Google Earth-ben
Az Apollo-17 lholdkompjának 3D rajza a Moon on Google Earth-ben
A képek is információk eléréséhez a Google Earth eszközsávján ki kell választani a Holdat, és amikor feltűnik az égitest képe, a már ismert módszerekkel lehet ráközelíteni a felszínre. A bal oldali eszközsávról lehet elérni a különféle információforrásokat, akár az egész Holdra, akár az egyes holdraszállásokra vonatkozóan. Előbbi esetében többféle nézet közül lehet választani, minthogy a Hold felszínéről több fotósorozat is készült. Az amerikai Clementine a teljes felszínt feltérképezte, míg a nagyobb felbontású fotók a Lunar Orbiter műholdak, illetve a későbbi Apollo-űrhajók kameráival készültek. Az érdeklődők az 1960-as években készült geológiai és topográfiai térképeket is megnézhetnek: ezeket használta a NASA a holdutazások előkészítéséhez.

A Hold felszínén jól látható jelölések, zászlócskák segítik megtalálni azokat a területeket, amelyeken a hat Apollo holdkomp, illetve a különféle automatikus szondák leszálltak. Ezekre ráközelítve számos fotót és videót lehet megtekinteni (köztük olyanokat, amelyeket maguk az űrhajósok készítettek vagy panorámaképeket a leszállási helyekről), de a holdkompok háromdimenziós modelljei is helyet kaptak a térképen. Mindezt természetesen rendkívül bőséges szöveges ismeretanyag egészíti ki, de például Buzz Aldrin, az Apollo-11, vagy Harrison Schmitt. az Apollo-17 űrhajósa videós "idegenvezetést" is tart a Holdról. Információt ráadásul nem csupán az amerikai, hanem a szovjet, az európai, a kínai és az indiai holdexpedíciókról is kaphatunk.

A Google a NASA és a japán űrügynökség, a Jaxa segítségével készítette el a programot.