Ict

Powermat 2
Forrás: powermateu.com

Ha unod a kábeldzsungelt

Hányszor fordult elő az elmúlt időszakban, hogy a mobiltelefonhoz, fényképezőhöz, navigátorhoz vagy az akkus villanyborotvához keresni kellett a töltőt, és pláne: vesződni kellett az összekuszálódott kábellel? Na, ennek vége!

Alig három évvel az első bemutatót követően, a Powermat előállt a kereskedelmi forgalomba kerülvén is nyugodtan forradalminak nevezhető indukciós töltőjével, mely egy csapásra képes megoldani az e-hulladékképződés egy jelentős halmazának felszámolását.

Powermat - lehet most megrendelni!
Powermat - lehet most megrendelni!

 A 100 dollárba sem kerülő "tepsi" minden kütyüt képes feltölteni, és miközben nem érdeklik az aljzatok, nincs szükség kábelekre sem!

Persze nem teljesen előzmények nélküli, hogy vezeték nélkül, pusztán elektromágneses (vagy más) indukcióval energiaátvitelt próbáljanak meg a mérnökök. Már futurista konyha sem kell hozzá, hogy az elvet bárki láthassa: pont ilyen elven működő főzőlapokkal könnyen találkozik az ember. Csak amíg az indukciós főzőlapok a hőátvitelben jeleskednek, a vezeték nélküli akkumulátortöltők piacán mostanság elinduló lavina a +/- elektromos töltések minél precízebb áramlásában érdekelt.  

A Powermat nem abban úttörő, hogy vezeték nélkül akar tölteni, hanem hogy a platformfüggetlen megoldás megteremtését tűzte a zászlajára. A 99,99 dollárért árusított vezeték nélküli eszköze töltést kínál az iPhone-nak éppúgy, mint a BlackBerry-nek, vagy az energiára éhező mp3 lejátszóknak és navigátoroknak.

A leginkább nagymenők dizájnolt sütistálcájához vagy miniűr szörfdeszkához hasonlítható tálca ráadásul mindegyiküket egyszerre képes fogadni. Kicsit olyan ez, mint a hűtőre dobált hűtőmágnes: minden csak egy laza mozdulat.

Az új elképzelés azonban egyelőre még nem tökéletes: ahhoz hogy a töltés rendben megtörténhessen, spéci tokozásra ítéltetett még minden készülék, de rövifdesen erre is kitalálnak majd valamit. A palackból kiszabadult egy meglehetősen nagy piacot lázba hozó szellem...