Ict

Hangszóró, látható tápellátás nélkül
Hangszóró, látható tápellátás nélkül
Forrás: Intel

Vezetékmentes energiaátvitel: pillantás a jövőbe

Az Intel számára fontos fejlesztések messze túlmutatnak a processzorgyártáson, és olyan területekre terjednek ki, mint a fotonika vagy a vezeték nélküli energiaátvitel.

A jelek szerint az eddigieknél sokkal inkább előtérbe akarja helyezni kutatói és fejlesztői munkáját az Intel. A cég a Szilícium-völgyben található Számítógéptörténeti Múzeumban rendezte meg az Intel Research Day-t, ahol nem csak beszámoltak az éppen folyó projektekről, de egyúttal azt is bejelentették, hogy a Vállalati Technológia Csoport (Corporate Technology Group) a jövőben a sokkal szebben csengő Intel Labs névre fog hallgatni. A részleg feladata nem csupán az előremutató technológiák fejlesztése lesz, hanem annak eldöntése is, milyen kutatási programokba nem érdemes sok pénzt ölni - idézte a Cnet.news az Intel főtechnológusát, Justin Rattnert.

Hangszóró, látható tápellátás nélkül
Hangszóró, látható tápellátás nélkül
Az egyik régóta kutatott terület, hogy miképp lehet a processzorok fogyasztását úgy minimalizálni, hogy az ne menjen a teljesítmény rovására. Az asztali és szerverprocesszoroknál ez már elég jól megy, de ahol igazán fontos lenne - a mobilkészülékekben - az Intel az Atom processzor ellenére is csak a másodhegedűs szerepét játssza. A cégnél most állítják: a következő generációs Moorestown processzorok változtatnak ezen. Az erre épülő rendszerekben könnyebb lesz az energiatakarékosság, mert nem csupán a processzor, hanem a teljes platform fogyasztását visszanyesik, amikor a gép nem üzemel teljes kapacitással; ezt már csak azért is lesz viszonylag egyszerű megvalósítani, mert a Moorestown a processzorban egyesít számos, eddig külön chipet igénylő funkciót (grafikus vezérlés, memóriavezérlés, egyebek).

Ugyancsak ígéretes területnek látja az Intel a szilícium alapú fotonikát, vagyis amikor az egyik chipből nem az elektromosság, hanem a fény viszi át az adatokat a másikba. A fénysugarat régóta használják adattovábbításra (ezt teszik az optikai kábelek a távközlési hálózatokban és a Fibre Channel megoldások a tárolórendszerekben), de számítógépes szinten még nem alkalmazták. A kutatás jelen állapota szerint először egy adatközpont szerverei között, majd egy számítógépen belül is lehet használni a fotonikát adattovábbításra; a következő évtized közepére érhet el oda a technológia, hogy magára a félvezető chipekre építsék rá azokat a jeladókat és jelfogókat, amelyek már a chipek között teszik lehetővé az ilyen adatátvitelt.

Foglalkozik az Intel a vezeték nélküli áramátvitellel. Nagyon kis távolságokon keresztül és kis fogyasztóknál már ez is működik, de a cég messzebbre tekint. Reményeik szerint a technológia alkalmas lehet majd noteszgépek üzemeltetésére egy szobán belül, vagy akár arra, hogy ne törékeny vezetékeken kelljen eljuttatni az áramot egy laptop képernyőjéhez. A kutatói napon bemutatott megoldás egy hangszórót tudott megszólaltatni: ehhez két lapos réztekercset használtak, amelyek ugyanazon a frenvencián rezegnek. Ennek köszönhetően amikor az egyik tekercs elektromágneses energiát bocsát ki, a másik átveszi azt - ahhoz hasonló jelenség játszódik le, mint amikor az operaénekes a hangjával képes üveget törni.