Ict

internet korlátozás bélyeg
Forrás: www.techgeist.net

Nehezebb lesz lekapcsolni a fájlcserélőket

Nagymértékben átalakul az európai távközlési szektor szabályozása, miután az Európai Parlament és a távközlési miniszterek tanácsa kompromisszumra jutott az internetezők jogaival kapcsolatban.

Az Európai Parlament már májusban elfogadta a távközlési reformcsomagot, amely több, a szektort érintő szabályozást tartalmaz, az adatvesztések közzétételétől kezdve a gyorsabb számhordozhatóság biztosításáig.

Nem lesz olyan könnyű kihúzni
Nem lesz olyan könnyű kihúzni
A tervezetet azonban a távközlési miniszterek visszadobták, mégpedig egyetlen kitétel miatt. A 138/46 számú kiegészítés ugyanis megtiltotta volna a tagországoknak az úgynevezett "három csapás" törvények bevezetését vagy használatát. Ezen jogszabályok alapján van lehetőségük a hatóságoknak fellépni a szerzői joggal védett tartalmakat illegálisan megosztó felhasználókkal szemben: két figyelmeztetés után harmadszorra már felmondják az internet-előfizetését.

Az elmúlt hónapokban intenzív egyeztetés zajlott a parlament és a miniszterek között, az Európai Bizottság aktív részvételével. A héten sikerült is olyan szövegváltozatban megegyezni, amelyet minden érdekelt fél elfogad. Az új paragrafus kinyilvánítja, hogy a tagállamok csak úgy korlátozhatják az internethozzáférést és -használatot, hogy közben tiszteletben tartják az európai egyezményekben lefektetett alapvető emberi szabadságjogokat. Mindezen túl azt is tartalmazza, hogy a korlátozásnak "megfelelőnek, arányosnak és szükséges mértékűnek" kell lennie, a végrehajtásnak pedig garantálnia kell a tisztességes eljárást és a jogorvoslat lehetőségét.

A távközlési reformcsomag mindemellett más fontos előírásokat is tartalmaz. Kimondja, hogy az európai előfizetőknek joguk van telefonszámuk megtartása mellett egy munkanap alatt vezetékes vagy mobilszolgáltatót váltani; a nemzeti távközlési hatóságok megszabhatják a szélessávú hozzáférés minimális minőségi követelményeit (ezzel akadályozhatják meg, hogy a szolgáltatók bizonyos típusú forgalmak sebességét korlátozzák); és kötelezővé teszik az incidens közzétételét minden olyan esetben, amikor távközlési szolgáltatótól kerülnek ki személyes adatok. Ugyancsak az új törvény alapján áll fel az új Európai Hírközlési Hatóság is, miközben a nemzeti hatóságok függetlensége is nő.

Az Európai Parlamentnek és a miniszteri tanácsnak a következő hetekben hivatalosan is meg kell szavazniuk az új törvényszöveget. Ezek után a teljes távközlési reformcsomag a jövő év elején emelkedhet törvényerőre; a tagállamoknak pedig 2011. májusáig kell integrálniuk saját jogrendjükbe.