Ict

dragonfly_logo
Forrás: tuvie.com

Metabolikus farm New York jövőképében

Hihetetlen csoda van készülőben New York metropoliszának szívében. Egy szitakötő szárnyára emlékeztető metabolikus farmot álmodtak meg a tervezők, ha elkészül, csak a nap és a szél energiáját használnák fel működtetéséhez.

Van új a nap alatt! New York legalábbis még képes lehet újat mutatni a világnak. A metropolisz szívében a Roosevelt-szigeten egy olyan metabolikus farmot készülnek felhúzni, amely akárhonnan nézzük, minden szempontból megfelel a jövő elvárásainak. A szitakötő szárnyára emlékeztető komplexum kizárólag alternatív energiaforrásokat hasznosítana működése során.

A jövő itt van előttünk. Tessék megcsodálni!     (fotó: tuvie.com)
A jövő itt van előttünk. Tessék megcsodálni! (fotó: tuvie.com)

Az építmény egyelőre csupán koncepció, ha elkészül, óriási áttörést jelenthet a világváros lakossága számára. A Nagy Alma ugyanis – még a monumentális felhőkarcolók ellenére is – horizontálisan kiépített gazdasági szisztémára épül. Ezt azért fontos megjegyeznünk, mert a Dragonfly (szitakötő) fantázianévre keresztelt épületegyüttes monumentális, vertikális gazdaságával igazi mentőövként szolgálná a város igényeit.

A city jelenleg – viccen kívül – olyan problémákkal küzd, mint például a fogyasztók és ellátók közötti távolság okán fellépő, élelmiszer-ellátottságban jelentkező gondok. Nos, a 132 szinten 28 különböző mezőgazdasági területet lefedő szitakötő erre hivatott megoldást kínálni. Gyümölcsöket, zöldségeket, gabonát, hús- és tejtermékeket állítanának elő a szuperstruktúra belsejében.

A tervek alapján üvegből és acélból a város fölé magasodó építményben lakások, irodák, kutató laboratóriumok is helyet kapnak a kommunális területeken elhatárolt gazdaságok mellett. Kicsit furcsán hangozhat ez egy mai, városban szocializálódott átlagpolgár számára, de nagyon úgy néz ki, a túlzsúfolt városokban éveken belül a közösségi városi mezőgazdaság elterjedését prognosztizálhatjuk.

Fogyasztók és termelők leszünk egyben.     (fotó: tuvie.com)
Fogyasztók és termelők leszünk egyben. (fotó: tuvie.com)

Figyelem! Ez még csak cseppben a tenger: az Egyesült Nemzetek Szervezetének Fejlesztési Programját (PUND) képező projekt csupán az első állomások közé tartozik, ami világunk globalizációs mellékhatások szülte problémáira hivatott megoldókulcsot nyújtani. 2050-re a szervezet elemzői 9 milliárdos populációt jósolnak a Földön. Addigra – ha minden a tervek szerint halad -, hasonló szisztémán alapuló transzformációk lezajlása várható, szorosabb értelemben: öko-megalopoliszok sorát kezdhetik meg kiépíteni.

Vége lehet a környezetszennyezésnek, élelmiszerhiánynak, szmogos-bűzös városi miliőnek, a betondzsungel-feelingnek… és végül, de nem utolsó sorban: a gyors- és fagyasztott ételek korszakának is.