Ict

Nem a megszokott diavetítés
Nem a megszokott diavetítés
Forrás: www.prezi.com

Amerikába megy a Prezi

Az Egyesült Államokban is piacra lép a Prezi: a magyar fejlesztésű szoftver a bemutatók készítését és vetítését helyezi teljesen új alapokra. A terjeszkedést a Twitter egyik alapítója is segíti.

A ma ismert prezentációs szoftverektől teljesen eltérő, flash alapú Prezi a márciusi magyar bemutatkozást követően már élénk figyelmet keltett online körökben és több szakmai fórumon nyilatkoztak róla elismerően; a kaliforniai Institute for the Future már használja is a terméket.

Nem a megszokott diavetítés
Nem a megszokott diavetítés
A Prezi egy non-lineáris felépítésű prezentációs eszköz, amolyan virtuális vászon, amire fel lehet vinni a prezentáció elemeit, majd ezeket szabadon rendezve létrehozni egy bejárási útvonalat. Online formában előnye, hogy a prezentációk nagyon könnyen, közösen szerkeszthetők, megoszthatók, illetve weboldalba, blogba integrálhatók. A program offline is használható, professzionális verziója áprilistól megvásárolható a weben.

A szoftver a Magyar Telekom által alapított innovációs kutató-fejlesztő laborban, a Kitchen Budapestben született meg. A nemzetközi terjeszkedést már egy kockázati tőkebefektető, a Sunstone Capital segítségével folytatja a projekt. Az elmúlt hónapokban több sikert is elkönyvelhetett a szoftver: a Prezit beválasztották a 30 meghívott közé a Microsoft központjában rendezett Startup konferenciára; a TEDGlobal konferenciával együttműködve több előadó számára elkészítik a bemutatót; az egyik alapító és vezető designer, Somlai-Fischer Ádám elnyerte a World Technology Award díjat, amelyeket a Fortune, a Science és a Time magazinok szponzorálnak.

A Prezivel egyelőre nem a nagyközönséget célozzák meg, hanem elsősorban az innovatív vállalatokra és szakemberekre összpontosítanak. Hozzájárulhat a sikerhez, hogy a Twitter egyik társalapítója, Jack Dorsay tagja lett a Prezi tanácsadói testületének: tapasztalatát és kapcsolatait olyan területeken kívánja kamatoztatni, mint a forrásteremtés vagy a technológiai fejlesztések.