Ict

Red hat
Forrás: itworldcanada.com

Bankok és mobilcég vörös kalapban

Nem a költségcsökkentés az egyetlen tényező, amiért a nagyvállalatok a nyílt forráskódú megoldások mellett döntenek - hangzott el az Red Hatet Magyarországon képviselő ULX által rendezett konferencián.

Jó dolog lehet a Red Hat, vagy általánosságban a nyílt forráskódú megoldások evangelistájának lenni, legalábbis Brüsszelben, az Európai Unió illetékesei között.

"Mr. Vöröskalap" - rendezvényen előnyös viselet...
"Mr. Vöröskalap" - rendezvényen előnyös viselet...

Jan Wildeboer, aki ezt a szerepet tölti be a Red Hat európai szervezetében, a konferencia keretében szervezett sajtóbeszélgetésen elmondta, hogy ma már senkinek nem kell magyarázni Brüsszelben, hogy mi is az a nyílt forráskódú szoftver és miért jó az. Mindenki tud róla, mindenki ismeri és gyakorlatilag mindenki használja is. Éppen ezért ma már a szabványosítás területén folyik a nagyobb küzdelem: a cél az, hogy minél több nyílt szabványt fogadtasson el a közösség.

Magyarországon azért még nem ennyire jó a helyzet - árnyalta a képet Szentiványi Gábor, a ULX ügyvezető igazgatója. Itthon még győzködni kell a vállalatokat a nyílt forráskódú megoldások előnyeiről; ugyanakkor nem kevesen vannak (elsősorban a nagyvállalatok körében), amelyek kiterjedt infrastruktúrát üzemeltetnek nyílt alapokon. A konferencián a T-Mobile, a CIB Bank és a Takarékszövetkezeti Informatikai Kft. (Takinfo) képviselője számolt be tapasztalataikról.

Mindhárom cégben számos (a T-Mobile-nál több mint 100) szerveren fut a Red Hat Enterprise Linux. Ezeken a gépeken nem csak a szokásos Linux-alkalmazásokat (például webszerver) futtatják, hanem kimondottan feladatkritikus rendszereket: a távközlési cégnél például a mobil hálózat felügyeletét ellátó megoldást, a CIB Banknál a pénztári tranzakciókat vagy az internetes banki szolgáltatásokat kiszolgáló rendszert, a Takinfónál pedig a takarékszövetkezetek számlavezető rendszereit.

Mindezeket nagyvállalati technológiákkal is kiegészítik. A T-Mobile-nál fürtözött megoldást (cluster) építettek ki a Red Hat-kiszolgálókból a folyamatos rendelkezésre állás kedvéért; a CIB a  JBoss alkalmazásszervert (és a hozzá illeszthető felügyeleti megoldást) telepítette 20 szerverre, míg a Takinfó a Red Hat Satellite Serverek segítségével központilag telepíti a frissítéseket, és az operációs rendszer beépített technológiájával virtualizál egyes szervereket.

A cégek képviselői elmondták, hogy a költségek csökkentése fontos szempont volt a nyílt forráskódú megoldások kiválasztásában, ám a folyamatos használat mellett más előnyök is előtérbe kerültek. Ilyen például a magas rendelkezésre állás, a stabil és hatékony működés vagy az adatközpont menedzsmentjének egyszerűsödése. Emellett kiemelték azt is, hogy a nyílt forráskódú megoldásoknak köszönhetően a rendszerek jobban átszabhatók az adott feladatokra, teljes rálátásuk van a cégnél működő szoftverkódokra, és így sokkal kevésbé vannak kiszolgáltatva a szoftverek szállítóinak, mint a zárt szoftverek esetén.