Ict

computercrash
Forrás: 4.bp.blogspot.com

Báránybőrbe bújtak a farkasok

Megvan önnek a SpywareGuard 2008 vagy a SpywareSecure nevű biztonsági szoftver? Ha nincs, ne is igyekezzen megszerezni: ezek, és tucatnyi társuk csak álcázzák magukat: valójában a cíberbűnözők eszközei az adatlopáshoz és a kártevők terjesztéséhez.

Az internetes bűnözők sokáig a felhasználók gyanútlanságát vagy nemtörődömségét használták ki csalások elkövetésére, rosszindulatú kódok telepítésére. A felhasználók kezdenek elővigyázatosabbá válni - de az ügyes bűnözők ezt is képesek a maguk javára fordítani.

Megjelent, és egyre gyorsabb ütemben terjed egy újfajta internetes csalási forma, a scareware, amit magyarra talán pánikprogramnak lehetne fordítani. Ezek olyan csaló szoftverek, amelyek valódi védelmi szoftver látszatát keltik, ám értékük nem sok (vagy éppen semmi), ráadásul még kártevő szoftvert is telepíthetnek és csökkenthetik a számítógép védettségét.

Egy profinak kinéző csaló védelmi program
Egy profinak kinéző csaló védelmi program
A pánikprogram kiváló példája a többlépcsős megtévesztésnek - mondta egy sajtóbeszélgetésen Gombás László, a Symantec hazai képviseletének vezető tanácsadója. A scareware azzal indít, hogy a böngészőben megjelenik egy hirdetés, amely szerint a felhasználó gépe megfertőződhetett, ezért kattintson a linkre és töltse le a legújabb programot, amely majd megfelelő védelmet nyújt a kártevők ellen.

Ha a felhasználó követi az utasításokat, többszörös kár éri. Először is, fizet egy semmire nem jó szoftverért (rendszerint 30-100 dollár között mozog az ár); az online fizetés során a cyberbűnözők hozzájutnak személyes és bankkártya-adataihoz; a szoftverrel együtt általában valami trójait vagy egyéb kártevőt is letölt és telepít a gépére; végül pedig hamis biztonságérzetbe ringatja magát, és a továbbiakban nem figyel úgy a védekezésre, miáltal még könnyebben áldozatául eshet további támadásoknak.

Ezeket a szoftvereket számos helyen hirdetik (nem egy esetben feltört legitim weboldalakon is), ráadásul kinézetük és a vásárlási tranzakció lebonyolítása is megtévesztően hasonlíthat a valódi védelmi szoftverek esetében alkalmazottakra. Nevükben is igyekeznek hasonlítani az elterjedt programokra: a Symantec megfigyelései szerint az öt leggyakoribb csaló védelmi alkalmazás a a SpywareGuard 2008, az AntiVirus 2008, az AntiVirus 2009, a SpywareSecure és az AntiVirus XP.