Legfrissebb

setting_sun.jpg
Forrás: http://popartmachine.com

A Nap nem emel árat

Napunk bőven sugároz energiát és nem állít ki számlát, Magyarország mégsem használja ki a lehetőségeket annyira, mint rosszabb adottságokkal rendelkező szomszédjai.

Jóllehet az utóbbi néhány millió évben egyszer sem nyújtott be számlát, és az energia árát sem emelte, honfitársaink nem jeleskednek a Nap energiájának hasznosításában. Magyarország évi energiafelhasználásában tavaly a megújuló energia mindössze 4,7 százalékot tett ki, ami messze elmarad mind a lehetőségeinktől, mind a mienknél rosszabb adottságokkal rendelkező Ausztria eredményeitől, mind pedig az Európai Unió érvényes célkitűzéseitől.

Az EU több tagállamának kormánya 0,4 euró garantált felvásárlási árat biztosít
Az EU több tagállamának kormánya 0,4 euró garantált felvásárlási árat biztosít
Brüsszel irányelvei szerint 2020-ra a tagállamoknak 20 százalékkal kell csökkenteniük széndioxid-kibocsátásukat, és energiafogyasztásukban szintén 20 százalékra kell emelniük a megújuló energiák arányát – emlékeztet a hazai adatokkal kapcsolatban a Magyar Tudományos Akadémia Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézete (MTA MFA).

Gyakori félreértés, teszi hozzá Bársony István, az MTA MFA igazgatója, hogy a hazai szóhasználatban a megújuló energia körébe sorolják a mező- és erdőgazdaságból származó biomassza vagy biodízel elégetésével termelt villamos és hőenergiát, amelyek elégetése jelentősen hozzájárul az üvegházhatást növelő széndioxid-termeléshez, miközben értékes, élelmiszertermelésre alkalmas mezőgazdasági területeket köt le.

"Főleg fosszilis energiát használunk, pedig a hazai ipar különösen jó pozíciókkal rendelkezik a jövő technológiájának tekinthető fotovillamos technológiák fejlesztése területén. A szektor tavalyi 35 százalékos növekedése után további évi 25 százalékos erősödést becsülhetünk" – fogalmazott az MTA MFA igazgatója.

6–15 százalékos hatékonyság (Fotó: PV-Solar Consult)
6–15 százalékos hatékonyság (Fotó: PV-Solar Consult)
A professzor emlékeztetett: míg az EU több tagállamának kormánya 0,4 euró garantált felvásárlási árat biztosít 1 kWh napelemmel előállított energiának a hálózatba táplálására, addig Magyarországon ez az összeg csupán 0,1 euró (28 forint), a lakossági áram ára pedig 44 forint/kWh. Csehországban – tette hozzá – a kezdeti beruházási támogatás, a 0,42 euró/kWh felvásárlási ár és az 5 százalékos áfa bevezetésével az elmúlt három év alatt hetvenháromszorosára sikerült növelni az ország napelem-kapacitását, miközben Magyarország szinte már rajta sincsen a szakmai térképen.

A professzor szerint a napenergiának már csak azért is elsőbbséget kellene élveznie, mert a fotovillamos energiaátalakítás 6–15 százalékos hatékonyságával messze felülmúlja a 3-4 százalékos produktivitású bioüzemanyagokét.