Legfrissebb

falling
Forrás: ITB

Reggeli felhozatal (itbusiness today)

Az iSuppli elemző cég adatai szerint a PC-eladások 8,1 százalékkal csökkentek az első negyedévben az előző év azonos időszakához képest, és 14,4 százalékkal az előző negyedévhez viszonyítva.

HAZAI HÍREK

A jövő évi pénzügyi évben is kisebb visszaesést tervez a piacinál a Microsoft Magyarország, vagyis 2009-2010-ben szintén növelni szeretné piaci részesedését, jelentette ki Sarusi Gyula marketingigazgató. Az alapvető cél jövőre az, hogy a lakossági piacból minél nagyobb részt szerezzen meg a vállalat.  A 2008. július 1-én kezdődött és 2009. június végéig tartó idei pénzügyi évről Sarusi elmondta, a teljes magyar PC-piac 4,6 százalékkal esik vissza, a szerverek iránti kereslet pedig 12 százalékkal csökken. A következő pénzügyi évben a Microsoft várakozása szerint a PC-piac mintegy 10 százalékkal, míg a szervereké 7 százalékkal mérséklődik. Jövőre a vállalat a Windows esetében 2,4 százalékos, az adatbázis kezelők piacán pedig 13 százalékos növekedést vár.

Október 16-18. között kerül sor az IBM idei 48 órás programozó bajnokságára. A felkészülést már most megkezdhetik az érdeklődő hallgatók az esemény weboldalán. Itt rögtön az első kihívással is szembe kell nézniük egy megoldásra váró rejtvény formájában. Akik megbirkóztak a rejtvénnyel, regisztrálhatnak az oldalon, és szoftvereket, háttéranyagokat tölthetnek le, valamint hírlevélben értesülhetnek a versennyel kapcsolatos információkról. A bajnokságon a hallgatóknak 3 fős csapatokban, egy való életből vett probléma minél tökéletesebb megoldására kell törekedniük.

Immár magyar nyelven is elérhető a TomTom cég Route Planner útvonaltervezője, így akár otthon előre megtervezhetjük utazásainkat. Az indulás időpontjának megadása után a szolgáltatás az útvonal-kalkulációkor használt, a TomTom által kifejlesztett IQ Routes technológiának köszönhetően mindig a lehető leggyorsabb utat fogja javasolni számunkra. Az útvonaltervező minden olyan akadályt figyelembe fog venni az adott útszakaszon, ami késleltetheti a megérkezést, valamint hatással lehet a menetidőre, beleértve a közlekedési lámpákat, a körforgalmakat és a fekvőrendőröket.

Az LG Electronics új Viewty Smart 8 megapixeles kamerával felszerelt mobiltelefonjával a gyártó szerint nem okozhat nehézséget a kiváló minőségű képek készítése, mivel az intelligens érzékelő révén a látvány elemzése és a fényképezőgép megfelelő beállításainak kiválasztása is automatikusan történik. A további fejlesztések között megtalálható a háromdimenziós S-Class kezelőfelület, az éles képet adó WVGA teljes érintőképernyő, valamint a DVD-minőségű videofelvételi lehetőség. Az LG Viewty Smart Magyarországon 129 ezer forintos ajánlott fogyasztói áron vásárolható meg.


A NAGYVILÁGBÓL

A Wall Street Journal értesülései szerint két hónappal ezelőtt májátültetésen esett át Steve Jobs, az Apple legendás vezérigazgatója. A műtét jól sikerült, Jobs állapota jelentősen javult, és a cégvezető várhatóan még ebben a hónapban - igaz, egyelőre csak részmunkaidőben - visszatér a munka világába. Január óta van betegszabadságon, távollétében Tim Cook operatív igazgató helyettesítette.

Bár a Mozilla továbbra is fenntartja, hogy még ebben a hónapban kiadja a Firefox böngésző 3.5-ös változatát, a fejlesztő egyelőre csak a program első kiadás előtti változatát (release candidate-jét) jelentette meg pénteken. A piackutató NetApplications adatai szerint a Firefox 22,5 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik.

Szomorú hírek érkeznek a PC-piacról: az iSuppli elemző cég adatai szerint a PC-eladások 8,1 százalékkal 66,5 millióra csökkentek az első negyedévben az előző év azonos időszakához képest. Még nagyobb, 14,4 százalékos a visszaesés mértéke az előző negyedévhez viszonyítva. Az asztali gépek forgalma az átlagnál jobban, 23 százalékkal esett tavalyhoz képest, ugyanakkor a noteszgépek eladásai 10 százalékkal nőttek, jelentősen javítva az eredményen. Az eladási listát továbbra is a HP vezeti 19,7 százalékos részesedéssel, második a Dell 13,2 százalékkal. Őket követi az Acer, a Lenovo és a Toshiba 11,1, 6,7, illetve 5,2 százalékkal. Folytatódott a netbookok térhódítása: a mininoteszek tették ki az összes eladások 14 százalékát, szemben a tavalyi 9 százalékkal.