Legfrissebb

oktatás
Forrás: freelegaladvicehelp.com

Meghallgattatott a NetMiniszterelnök

Nyitrai Zsolt infokommunikációs államtitkár örömmel fogadta Horváth Dávid NetMiniszterelnök és a HÖOK közös javaslatait, melyekről személyesen is egyeztettek. A megbeszélésen szó esett az elektronikus hallgatói választásokról, gyorsított hallgatói Ügyfélkapu regisztrációról és az egységes diákigazolvány rendszerről.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) és az internetes társadalom választotta NetMiniszterelnök kölcsönös együttműködés céljából fordult a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz. Kérésük az volt, hogy támogatást nyerjenek a felsőoktatási intézményekben történő elektronikus hallgatói önkormányzati választásoknak, illetve a minisztériummal együttműködve legyen lehetőség a felsőoktatásban tanulóknak az Ügyfélkapu rendszerébe történő egyszerű és gyors regisztrációra. Felvetették továbbá a diákigazolvány és az egységes állampolgári kártya rendszerének harmonizációs lehetőségeit.

Együttműködésről állapodtak meg.     (forrás: HÖOK sajtó)
Együttműködésről állapodtak meg. (forrás: HÖOK sajtó)

Ami az elektronikus voksolás sorsát illeti: 2010 őszén a BME Villamosmérnöki karán már lezajlott egy ilyen jellegű szavazás, akkor 17 százalékkal többen szavaztak. Ennek a rendszernek a további fejlesztésében, tesztelésében és elterjesztésében kértek szakmai támogatást. Nyitrai Zsolt államtitkár pozitívan fogadta a felvetést, s mint mondta, igyekszik szakmai támogatást és segítséget nyújtani a kezdeményezéshez.

Az államtitkár azzal is egyetértett, hogy a közel 400 ezer hallgatónak valóban előnyösebb lenne pár kattintással ügyet intézni, de mint mondta, erre inkább az őszi átalakításokat követően érdemes visszatérni. Hasonló a helyzet az egységes állampolgári kártyánál, ahol a diákigazolványhoz rendelt funkciók harmonizációjáról lenne szó. A HÖOK addig is stratégiát készít arról, milyen előnyei származnának a hallgatóknak az Ügyfélkapuból, továbbá milyen funkciókat rendelnének hozzá egy új diákigazolvány rendszerhez.

Az egyeztetés végén a felek együttműködésről állapodtak meg, ezzel is szélesítve a szakmai összefogást, így Nyitrai Zsolt államtitkár kérésére az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. szakmai segítséggel járult hozzá a NetMiniszterelnök kezdeményezéséhez.