Legfrissebb

Nem vicsorognak, harapnak az újraéledő tigrisek
Nem vicsorognak, harapnak az újraéledő tigrisek
Forrás: futuresgroup.com

Ázsia most már beelőz

Az ázsiai és csendes-óceáni vállalkozások új nemzetközi piacok megjelenésére számítanak, és ennek megfelelően alakítják tevékenységi körüket a globális recesszió közepette, míg sok európai vállalkozás még határozatlanul áll a recesszióra történő válaszadás előtt.

 Míg az európai országokban számos vállalat még keresi a stratégiát a recesszióban való helytálláshoz, addig a japán vállalkozások közel 90 százaléka, a szingapúri vállalkozások 84 százaléka üzleti modellje radikális változtatását tervezi a következő évtizedre. Indiában ez az arány 72, Kínában pedig 66 százalék – állapította meg a KPMG új nemzetközi tanulmánya, mely 850 felső szintű döntéshozó megkérdezésével készült.

Nem vicsorognak, harapnak az újraéledő tigrisek
Nem vicsorognak, harapnak az újraéledő tigrisek

A Cseh Köztársaságban és Hollandiában mindazonáltal csupán a vállalkozások 20 százaléka tervezi tevékenysége komolyabb változtatását, amely arány Belgiumban 25 százalékra, Magyarországon 30 százalékra, az Egyesült Királyságban pedig 42 százalékra nő. A legmagasabb hányadot Európában Írország mutatja, amelyben 63 százalék számol gyökeres változtatással.

„Meglepő a jelen recessziót egyedülállónak tekintő, korábbi tapasztalataikat hasznosítani nem képes válaszadók magas aránya. Globálisan a válaszadók 15 százaléka képviselte ezt a nézetet. Németországban, Olaszországban és Magyarországon azonban arányuk mintegy 40 százalékot tett ki. Ez azt sugallja, hogy az európai országokban nagyszámú vállalat még keresi a stratégiát a recesszióban való helytálláshoz” – értékelte a helyzetet László Csaba, a KPMG adópartnere.

A szakember szerint Európában sok vállalat a gazdaság megújítására irányuló kormányzati lépésekre vár, elsősorban a pénzügyi szektor megfelelőbb szabályozása révén. A luxemburgi válaszadók több mint egy harmada ezt tekintette előremutató útnak. Az így vélekedők arányát tekintve őket a spanyolok, a hollandok és a lengyelek követték 28, 24 és 20 százalékkal.

Az egyetlen terület, amelyen széles körű egyetértés mutatkozott, a világgazdaság újraindulása időpontjának megjelölése volt. A vállalatok éppen több mint fele 2010-re vár javulást, 22 százaléka 2011-re, hét százaléka pedig 2012-re. Nagyon pesszimista egy százalék gondolta csupán, hogy 2014-ben még válságban leszünk.