Legfrissebb

Forrás: RIM
Forrás: RIM
Forrás: fonearena.com

Beismerte vereségét a RIM

Bukott a tőzsdén, vezérigazgatót és stratégiát váltott a RIM, de sokak szerint már nincs menekvés.

A vállalati kommunikáció egykori éllovasa és egyeduralkodója évek óta a fennmaradásért küzd, kevés sikerrel. Az utóbbi hetek eseményei már nem sok jóval kecsegtetik a gyártót, hacsak nem vált élesen irányt, ám erre a beszámolók szerint minimális esély sincs. Az első BlackBerry telefon 2003-as bemutatása óta a cég a csúcsról a mélybe zuhant, legutóbbi jelentése szerint bevétele alatta maradt a tervezettnek, amit a cég részvényei sínylettek meg. A cég 4,6 milliárd amerikai dolláros bevétellel tervezett az elmúlt pénzügyi évre, ám ehelyett csupán 4,2 milliárdot teljesített. A hír hallatán a RIM részvényei 8 százalékot estek a tőzsdén, ami sokat ártott az egyébként sem túl értékes papíroknak.
Jim Balsillie, a RIM főnöke a BlackBerry bemutatásakor -  az ember a világ felett   (forrás: news.cnet.com)
Jim Balsillie, a RIM főnöke a BlackBerry bemutatásakor - az ember a világ felett (forrás: news.cnet.com)

A bejelentés után közvetlenül távozott a cég igazgatótanácsából - és egyben a cégtől is - a RIM vezérigazgatói posztjáról nemrégiben lemondott Jim Balsillie. Vele együtt távozik a cég igazgatóhelyettese és műszaki igazgatója is. A cég nemrégiben kinevezett vezérigazgatója Thorsten Heins egy sajtóközleményben kommentálva az eseményeket úgy fogalmazott, megvizsgálják a másokkal való esetleges együttműködés, illetve a licencelés lehetőségét. Ez a kijelentés szöges ellentétben áll a beiktatáskori nyilatkozattal, ami azt jelentheti, a cégvezér az elmúlt időszakban átlátta a vállalat reménytelen helyzetét. Az azonban kétséges, hogy egy radikális változtatáson kívül bármi más segíteni tudná a kanadai gyártót a talpon maradásban és a jelenlegi irány biztosan rossz.

A RIM hamarosan megjelenteti legújabb operációs rendszerét, amit új készülékeiben használ majd. A BlackBerry OS 10 azonban nem lesz visszamenőlegesen kompatibilis, ami azt jelenti, hogy a jelenlegi BlackBerry tulajdonosoknak új készüléket kell venniük, ha az új operációs rendszert szeretnék használni. Ez a lépés egészen biztosan nem szerez rajongókat a cégnek, sőt valószínűleg sokan fognak emiatt elpártolni kedvenc okostelefonjuktól. A RIM azonban más fronton is igyekszik megújulni, talán több sikerrel. A napokban jelentette meg a BlackBerry Mobile Fusion nevű szoftvert, amelynek segítségével a cégek kezelhetik saját mobilflottájukat, álljanak azok bármilyen készülékekből. A nyitással az androidos telefonok és az iPhone felé a RIM egyben elismerte, lassan kiszorul a cég utolsó mentsvárának számító vállalati ügyfelek köréből is.