Legfrissebb

moneybag
Forrás: ITB

Tényleg az informatikával lehet a legtöbbet keresni

90 ezerrel többet keresnek az informatikusok a tanároknál, ráadásul minél nagyobb a tapasztalat, annál vastagabb lehet a pénztárca is.

Számos forrás megerősítette már, és most a felvi.hu is alátámasztja, hogy az informatikai, illetve műszaki végzettséggel rendelkező munkavállalók számíthatnak a legmagasabb fizetésekre Magyarországon. A több mint húszezer hallgatót érintő kutatás eredménye szerint jobb bérre pályázhatnak az egyetemi szintű, vagy mesterdiplomával rendelkező fiatalok, és összességében a férfiak többet keresnek, mint a nők. A diplomás pályakövetési rendszer által végzett felmérés rávilágított, hogy a 2008-ban abszolutóriumot szerzett diákok átlagosan húszezer forinttal keresnek többet, mint a 2010-ben végzett pályakezdők.

Ennek az lehet az oka, hogy a korábban diplomát szerzett szakemberek már több időt töltöttek el a munkaerőpiacon, ezáltal nagyobb rutinnal rendelkeznek. Az összegzés szerint a fizetések mértéke képzésterületenként eltérő; átlag feletti bérek a műszaki, informatikai, gazdaságtudományi és jogi pályák esetében voltak, míg a többi képzési területen az átlagosnál alacsonyabb fizetésért dolgoznak a végzettek. Az informatikai területen mintegy nettó 219 ezer forintos nettó fizetésről számoltak be. Kiderült, hogy a legmagasabb fizetéseket az informatikai szakképesítéssel rendelkezők tehetik zsebre, és kissé ijesztő összehasonlításként: a pedagógusok nettó 90 ezer forinttal keresnek kevesebbet egy átlag informatikusnál.