Legfrissebb

Mark Zuckerberg facebook
Forrás: Bloomberg

Itt a Facebook kibocsátási kérelem

Sok esetben igazolta a pletykákat a Facebook részvénykibocsátási kérelme, amelyből sok minden kiderült a cég gazdálkodásáról.

A hosszas találgatásoknak vége, szerdán végül benyújtotta részvénykibocsátási kérelmét a Facebook az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletnek, amit rendkívül sokan vártak. A cég nem csak az utóbbi idők, de egyben minden idők legnagyobb értékű nyilvános kibocsátását produkálhatja az IT szektorban, olyan cégeket maga mögött hagyva, mint az Apple vagy az eddigi első Google. A korábbi pletykák igaznak bizonyultak azzal kapcsolatban is, hogy a  Morgan Stanley fogja kezelni a Facebook papírjait. A cég beadványából végre kiderültek olyan számok is, amelyeket eddig csak találgatni lehetett és ezek egyes esetekben alatta maradnak a túlzottan optimistának bizonyuló becsléseknek. Egyes elemzők már korábban arról beszéltek, a Facebook túl sokáig várt és elmulasztotta a megfelelő pillanatot a tőzsdérelépésre, az adatok szerint elképzelhető, hogy nekik lesz igazuk.

David Choe, graffitisből milliomos (forrás: oneinchpunch.com)
David Choe, graffitisből milliomos (forrás: oneinchpunch.com)

A közösségi szolgáltató a tavalyi évre 3,7 milliárd dolláros bevételt produkált, ami, habár 88 százalékos növekedés a megelőző évhez képest, mégis alig éri el a legpesszimistább becsléseket. A cég a tavalyi évre 1 milliárd dolláros adózás utáni bevételt könyvelhetett el, szemben a 2010-es 606 millióval és jelenleg 3,9 milliárd dollár mozgósítható tartaléka van. A számok szerint a cég bevételei 2009 és 2010 között 154 százalékkal nőttek, addig a tavalyi 88 százalék már jelentős lassulásnak számít. Sokak szerint elmúlt a Facebook exponenciális növekedésének időszaka, ezt támasztja alá az is, hogy míg 2010 utolsó negyedévében 10,5 százalékkal nőtt a felhasználók száma, addig ez a növekedés 2011 utolsó három hónapjában már csak 5,6 százalék volt. A cégnek a jövőben már nem az új felhasználók szerzésére, hanem a meglévők megtartására kell koncentrálnia, ami az adatok szerint sikeres. Míg 2010-ben a felhasználók 54 százaléka jelentkezett be minden nap és töltött átlagosan 5 órát havonta a közösségi oldalon, addig 2011-ben a felhasználók 57 százaléka volt rendszeres látogató és átlag 7 órát töltött havonta a szolgáltatással.

A Facebook fő bevételi forrásnak a hirdetést és a játékot jelölte meg, utóbbiból származik bevételeinek 30 százaléka. A hirdetési üzlet árnyoldala a mobilról bejelentkező felhasználók növekvő száma, a számok szerint 425 millióan használják a szolgáltatást telefonról, ám a cég még nem dolgozta ki, milyen módon tud majd a népszerű mobilalkalmazásokon hirdetéseket megjeleníteni. A jövőbeni üzletpolitikai kihívások és a nyilvánosságrakerült számok alapján kissé lehűlt a befektetők lelkesedése, de természetesen még így is a Facebooké legjobban várt részvény, ami a várakozásokkal ellentétben nem 10, csupán 5 milliárd dolláros összegű lesz. Ez is azt mutatja, hogy a céget  korábban 100 milliárd dollárra értékelők felülbecsülték a közösségi szolgáltató értékét, melyet most 50 és 65 milliárd dollár közé tesznek. A Facebook jelenleg bevételeihez képest 27 szeres szorzóval jelenne meg a piacon, ami először túlzásnak tűnhet, különösen ha figyelembevesszük, hogy a Google papírjai tavaly ötszörös szorzóval forogtak. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a Google egykor 24 az Apple pedig husznötszörös szorzóval lépett annak idején tőzsdére és egyik cég sem okozott csalódást befektetőinek. A Facebook kibocsátása a jelenlegi bizonytalanság miatt is egészen biztosan sikeres lesz, milliomost csinálva szinte minden részvényesből az alapító Zuckerbergtől David Choe-ig, utóbbi az a graffiti művész, aki 2005-ben jófejségből néhány részvényért kifestette a cég első irodáját, és akinek tulajdona most 200 millió dollárt érhet.