Legfrissebb

jobs_címlap
Forrás: Flickr/Loran

Jobs mondja

Mit gondolt Steve Jobs Bill Gates-ről? A Google-ről? Obama elnökről? Hétfőn megjelenő életrajzi könyvéből ezekre, és még sok másra is fény derül.

Egy életrajzi könyvnek, amelynek egyszerűen "Steve Jobs" a címe, mindenképpen garantált lenne a sikere. Ám az érdeklődést mi sem dobja meg jobban, mint a főszereplő idő előtti halála, és ha ehhez még a hollywoodi filmeknél megszokott, profin kivitelezett információkiszivárogtatás is tartozik, egészen magasra korbácsolható az érdeklődés.

Hétfőtől már kapható
Hétfőtől már kapható
Az Egyesült Államokban hétfőn jelenik meg Walter Isaacson "hivatalos", Jobs közreműködésével készült könyve, amelyből azonban már számtalan részlet napvilágra került különféle oldalakon, illetve a CBS is közzétett néhány darabot azokból az interjúkból, amelyeket az író készített az Apple vezetőjével. Ezekből szemezgettünk mi is, témakörök szerint csoportosítva a meglepő és kevésbé meglepő információmorzsákat.

HP

Nem rejtette véka alá, hogy nem tartja sokra a mostani vezetést. "Hewlett és Packard nagyszerű céget épített fel, és azt hitték, jó kezekben hagyták. Most viszont ezt a céget feldarabolják és megsemmisítik. Remélem, én erősebb örökséget hagyok magam után, így ez soha nem történik meg az Apple-lel." Jobs szerint nem szolgáltatásorientált vállalatot kellene építeni, hanem nagyszerű hardvertermékeket gyártani, és akkor jönne a profit is.

Google

Larry Page-et ellátta tanácsokkal, amikor az hozzá fordult: "Találd ki, mi akar lenni a Google, amikor felnő. Világosan látszik az út." Később figyelmeztette, hogy a Google megfelelő, de nem nagyszerű termékekkel áll elő, és kezd olyan lenni, mint a Microsoft.

A jóindulat azonban véget ért, mihelyt az Android került a szóba. A Google operációs rendszeréről egész egyszerűen azt tartotta, hogy lopott termék, az iOS koppintása, és külön is haragudott Eric Schmidtre, aki az Apple igazgatótanácsából igazolt át a Google élére. "Utolsó leheletemig és az Apple 40 milliárdos tartalékának utolsó filléréig harcolni fogok ha kell, hogy ezt helyretegyem. Elpusztítom az Androidot, mert lopott termék." Jobs ugyan meghalt, de két dolog biztos: nem látszik jele annak, hogy az Apple elállt volna az Android elleni pereitől és mostanra már kétszeresére nőttek a készpénztartalékai.

Microsoft

Ennyire azért nem szerették egymást
Ennyire azért nem szerették egymást
Bill Gates
"alapvetően fantáziátlan és igazából soha nem talált ki semmit. Ezért is gondolom, hogy jobban érzi most magát a jótékonykodásban, mint a technológiában. Szégyentelenül lenyúlta mások ötleteit." Azt is hozzátette még, hogy "lazább fickó lehetett volna, ha fiatalabb korában kipróbálja az LSD-t vagy felkeres egy indiai gurut". (Gates azért megengedőbb volt Jobsszal szemben: "Sokat nem tudott igazán a technológiáról, de elképesztő ösztönnel ismerte fel, mi fog működni.") Jobsnak a mostani Microsoft-vezérről, Steve Ballmerről sem volt hízelgő véleménye: egyszerűen kereskedőnek nevezte abból a fajtából, mint ami az Apple egykori vezetője, John Sculley is volt, márpedig a nagy cégeket szerinte nem kereskedőknek kellene vezetniük.

A következő nagy dobás

Sokszor beszéltek már korábban is arról, hogy az Apple a tévékészülékek piacára is be akarna törni, de végül is csak a set-top boxig jutott el: az Apple TV dobozkája az iTunes-ban lévő videók kölcsönzését vagy megvásárlását teszi lehetővé. Jobs azonban elárulta Isaacsonnak, hogy a tévéket is ugyanúgy át akarja alakítani, mint ahogy a zenehallgatást vagy a telefonálást is. Meg akarta szabadítani az embereket a gombokkal telezsúfolt távirányítóktól, hogy egyszerű és elegáns kezelőfelületet tárjon eléjük.

Obama elnök

Jobs nyakassága sem volt ismeretlen senki előtt. 2010 nyarán majdnem meghiúsult a találkozója Obama elnökkel, mert ragaszkodott hozzá, hogy az elnök személyesen hívja meg őt. Csak öt nap után adta be a derekát, és találkozott Obamával, akinek viszont nem sok öröme lehetett a találkában. "Ha így folytatja, csak egy cikluson keresztül lesz elnök", mondta neki már az elején Jobs, és sürgette, hogy a kormányzati politika legyen vállalkozásbarátabb; példaként azt hozta fel, hogy mennyivel könnyebb Kínában gyárat építeni, mint az Egyesült Államokban.

Hogy ezek alapján milyen is volt Steve Jobs? Ellentmondásos, agresszív, megbocsátani nem tudó, másokat őrületbe kergető, szenvedélyes, magabiztos, nagy dolgokra törő. Igazi hús-vér ember.