Legfrissebb

Dinamikus ágazat
Dinamikus ágazat
Forrás: www.automaticleasing.com

Nem nagyon hat a válság a chipkártyaiparra

Évről évre egyre több chipes intelligens kártyát bocsátanak ki a különféle ágazatokban. Az idei válság nemigen érinti az iparágat, hiszen az okos plasztiklapokkal költséget lehet megtakarítani, emellett növelik a biztonságot is.

A világ intelligens biztonsági iparát képviselő Eurosmart szövetség legfrissebb előrejelzése szerint ebben az évben 4,4-4,6 milliárd új, a mikrokontrollert tartalmazó intelligens kártyát bocsátanak ki világszerte, ami akár 10 százalékos növekedés is lehet a 2008-ban forgalmazott chipes plasztiklapok számával összehasonlítva. A szövetség megjegyzi: a legfrissebb becslés arra utal, hogy a válság csak kevéssé érinti az ágazatot, ugyanis a most előrejelzett mennyiség alsó határa nem sokkal marad el a tavaly novemberben prognosztizált 4,6 milliárd darabtól.

Dinamikus ágazat
Dinamikus ágazat

Ami ezen belül a SIM-kártyákat illeti, csekély, 100-300 millió darabos csökkenés várható az prognosztizált 3,6 milliárdhoz képest; a chipes bankkártyák kibocsátása viszont meglódul a tavaly novemberben besült 700 millióról 730 millióra.

A kormányzati és az egészségügyi szektorban a várt növekedés (14,3 százalék a tavaly előrejelzett 140 millióról) alatta marad a 2008-ban jelentett bővülés mértékének (33,3 százalék a megelőző esztendő 105 milliós kibocsátásáról).

A Eurosmart idei prognózisa tartalmazza a tavalyi tényleges forgalmi adatokat is. Eszerint 2008-ban világszerte 4,2 milliárd új intelligens chipkártyát bocsátottak ki, ami 21,45 százalékos növekedést jelent 2007-hez képest (ha beleszámoljuk az intelligencia nélküli memóriakártyákat is, akkor 14,14 százalékos a bővülés). Ezen a növekedési ütemen belül a távközlési szektor 20,75 százalékkal, a pénzügyi szegmens 27,45 százalékkal, a kormányzati és az egészségügyi szektor pedig 33,3 százalékkal képviseli magát.