Legfrissebb

Transition repülő autó
Forrás: terrafugia.com

Sikerrel szállt fel az autó

A Terrafugia cég közölte: márciusban sikeres tesztrepüléseket hajtott végre az autóutakon és a levegőben egyaránt magabiztosan közlekedő kétéltűje, a Transition.

Néhány napja történt, hogy a Google automata járművének volánjánál egy vak férfi utazott; demonstrálva, hogy a kocsi emberi beavatkozás nélkül képes közlekedni, ma a jövő autójának egy másik aspektusára világított rá a Terrafugia cég: bejelentette, hogy repülő autója márciusban sikeres tesztrepülést hajtott végre.

Földi pályafutás (forrás: terrafugia.com)
Földi pályafutás (forrás: terrafugia.com)

Mint kiderült, a Transition elnevezésű jármű néhány hete a New York államban található Plattsburgh nemzetközi repülőteréről szállt fel, és a nyolc percig tartó tesztrepülés során 1400 láb (több mint 425 méter) magasságig emelkedett.

A Terrafugia így egyre közelebb kerül ahhoz, hogy piacra dobja kétéltű járművét. Ahogy a cég közleményéből kiderül: csapatuk bebizonyította, hogy megvalósulhat egy régi álom, olyasmi, amit sokáig lehetetlennek gondoltak. A kétüléses jármű autóként szinte bármilyen közúton képes haladni, szárnya gombnyomásra nyílik, a kocsi 20 másodperc alatt alakul át sportrepülővé.

A massachusettsi céget az MIT mérnökei és pilóták alapították, akik az utóbbi években komoly erőfeszítéseket tettek, hogy sikerüljön a gyártásig eljuttatni az autópályákon és a levegőben egyaránt magabiztosan közlekedő járművet. A koncepcióautó 2009-ben készült el; a következő évben a Szövetségi Légyügyi Hivatal (FAA) megadta számára a könnyű sportrepülőgép-besorolást (annak ellenére, hogy e kategóriába kerüléshez elméletileg kissé túlsúlyos volt a gép), majd később a Nemzeti Autópálya-biztonsági Hivatal is engedélyezte a gyártást.  A korábbi célkitűzés szerint már 2011-re tervezték a jármű piacra dobását, a csúszás okát most különösebben nem részletezte a Terrafugia. A jelenlegi ütemterv szerint egy éven belül, tehát vagy még idén, vagy 2013 elején elkelhetnek az első példányok.

Persze amennyiben lesz vásárló (szinte bizonyos, hogy igen); a Transition ugyanis közel 280 ezer dollárba kerül majd. Addig még további sikeres tesztrepülések várnak a kétéltűre.