Legfrissebb

body-scanners-372.jpg
Forrás: impactlab.com

Vita tárgya a reptéri meztelenség

Janet Napolitano amerikai belbiztonsági miniszter is részt vesz az uniós belügyminiszterek mai toledói tanácskozásán. A megbeszélések fő témája az európai repülőterek biztonságának növelése, a vita a testszkennerek használata körül folyik.

Mióta egy nigériai férfi karácsonykor megpróbált felrobbantani egy Amszterdamból Detroitba tartó gépet, egyre több amerikai repülőtéren vezették be az utasokat úgyszólván "meztelenre vetkőztető" testszkennereket. Európában viszont nincs egységes álláspont a teljes testet átvilágító készülékekről: eddig csak Nagy-Britanniában és Hollandiában állítottak üzembe hasonló szkennereket, Franciaország és Olaszország hatóságai előbb tanulmányozni kívánják azok hatékonyságát.

A magánélethez való jogra hivatkoznak
A magánélethez való jogra hivatkoznak
Mindeközben például a német és finn kormány a magánélethez való jogra hivatkozva ódzkodik attól, hogy testátvilágító készülékeket állítson fel a reptereken, nem is ok nélkül, hiszen az Európai Parlament még 2008-ban nemet mondott a testszkennerek repülőtéri alkalmazására.

A szerkentyűk ellenzői közé tartozik a belügyi biztosi pozícióra kiszemelt Viviane Reding csakúgy, mint a közlekedési portfolió várományosa, Siim Kallas – hacsak a magánélethez való jog, illetve ennek garantálása nem teljesül a lehető legnagyobb mértékben, azaz például a felvételeket nem őrzik meg és a biztonságiak nem láthatják egyszerre az utast és a testét megmutató képernyőt.

Jóllehet az EU jelenlegi soros elnöke, Spanyolország közös álláspont kidolgozásán fáradozik, ám a Toledóban ma kezdődött háromnapos informális találkozón valószínűleg nem születik végleges megállapodás. Jose Luis Rodriguez Zapatero spanyol kormányfő az El Paísnak úgy nyilatkozott: a közös álláspont várhatóan a repülőterek utasbiztonsági ellenőrzéseinek szigorítását fogja javasolni.

Az ülésen résztvevő amerikai belbiztonsági miniszter mindenesetre a testszkennerek bevezetése mellett foglal majd állást, de miként egy amerikai kormányzati tisztviselő Brüsszelben újságírók előtt hangoztatta, véleményét nem kívánja majd ráerőltetni az európaiakra.

A terrorizmus elleni harcban ennél nagyobb szabású megállapodás is terítékre kerül: a belügyminiszterek új belbiztonsági stratégiáról, illetve egy olyan belbiztonsági bizottság felállításáról is tárgyalnak, amely a tagállamok közötti hírszerzési adatok közvetlen cseréjét segítené elő.