Legfrissebb

Hároméves magyar burgundi (Forrás: itbusiness)
Hároméves magyar burgundi (Forrás: itbusiness)
Forrás: itbusiness

Új útlevél csak ujjlenyomattal

Ezentúl csak az állampolgárok digitális ujjlenyomatát tartalmazó útlevelet bocsátanak ki a hatóságok. A második generációs e-passzus bevezetésének, valamint az ehhez szükséges infrastrukturális és informatikai fejlesztéseknek célja, hogy Magyarország teljesítse európai uniós tagságából eredő ez irányú kötelezettségét.

Magyarország 2006. augusztus 29-étől bocsát ki chippel ellátott e-útleveleket. Az első generációs biometrikus útlevelek a biometrikus azonosítók közül csak az arcképet tartalmazzák. A második generációs biometrikus útlevél kialakítását és hazai bevezetését támogató európai uniós projekt eredményeképpen azonban 2009. június 28-ától kizárólag ujjlenyomatot is tartalmazó útlevelet állítanak ki a hatóságok Magyarországon.

Hároméves magyar burgundi (Forrás: itbusiness)
Hároméves magyar burgundi (Forrás: itbusiness)

A biometrikus azonosítók alkalmazásával az úti okmányok biztonságosabbá válnak a jogosulatlan felhasználással szemben, az okmány és annak valódi birtokosa között ugyanis megbízható és elválaszthatatlan kapcsolat jön létre. Ujjlenyomatot csak 12 éves kor feletti állampolgároktól lehet felvenni, főszabály szerint mindkét kéz mutatóujjáról. A digitális lenyomat csak az útlevél chipjére kerül rá, központi rendszerben nem tárolják el.

Az új e-útlevelekben található chipek a technikai paraméterek tekintetében megegyeznek a jelenleg használatban lévőkkel, az eltérés a rádiófrekvenciás (nfc) átvitellel kiolvasható különböző adattartalmakban van.

Az ujjnyomat adat szenzitív személyes adat, amely kizárólag „bővített hozzáférés-ellenőrzés” eljárással olvasható ki. Az ellenőrzést végző rendszernek olyan érvényes digitális tanúsítvánnyal kell rendelkeznie, amely igazolja, hogy az útlevet kibocsátó állam engedélyezte az ellenőrző rendszer üzemeltetője számára a szenzitív adatokhoz való hozzáférést.

A biometrikus útlevél kialakítására irányuló projekt – amelynek kedvezményezettje a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH) egyébként az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával, az Elektronikus Közigazgatás Operatív Program (Ekop) keretében valósult meg. A támogatás összege 989 millió forint.