Business

28_Gyula_420
Forrás: -

CTRL UR Future@Gyula

A pénz érdekli a középiskolásokat

Megerősítésre lelt Békés megyében a topmenedzserek örökös érvényű tanácsa a pályakezdők felé: nem a papírra kell hajtani, hanem kézzelfogható tudást kell szerezni az informatika területén.

Több mint 200 km a távolság a CTRL UR Future első és legutóbbi állomáshelye közt. Fényévekre azonban nincsenek egymástól a sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és a gyulai Erkel Ferenc Gimnázium tanulói. Sőt, a HUMANsoft kezdeményezésén alapuló projekt második „megállójában” még érettebb, és a karrierépítés nagy kérdéseit sokkal reálisabban megközelítő középiskolásokkal találta szemben magát a budapesti delegáció. Ezúttal Bárány Zsolt, a NetApp ügyvezetője kísérte el Somlyai Gábort, a HUMANsoft ügyvezetőjét és a workshopot moderáló Ábrahám Viktort, az Upfront Média ügyvezetőjét a Békés megyei gimnáziumba.

 


 

 

Papír nélkül is mehet

A magát az informatikát és az ipari szegmensen belüli karrierlehetőségeket népszerűsíteni hivatott rendezvénysorozat legutóbbi helyszínén tehát kicsit nehezebb helyzetben találták magukat az előadók. A fiatalok nem riadtak vissza az egyszerűnek hangzó, ám annál sokkal bonyolultabb válaszokat megkívánó kérdésektől sem. Az foglalkoztatta őket leginkább, hogy milyenek a kereseti lehetőségek az iparágban, vagy hogy mekkora esélye van például egy informatikai téren kevésbé edukált embernek egy iparági multinál elhelyezkedni. Somlyai Gábor azzal nyugtatta meg a hallgatóságot, hogy egy komolyabb it-cégnél mindenre van lehetőség. „Ha az illető komolyan gondolja, s elkötelezett az informatika iránt, ha felsőbb pozíciókba nem is, de könnyen bekerülhet egy vállalathoz, s nagyon komoly szintekig eljuthat akár egy érettségivel. Viszont a felsőbb szintekre való feljutáshoz ebben az iparágban egész egyszerűen követelmény a felsőfokú szakképesítés” – hangsúlyozta az eseményen a HUMANsoft első embere.

 

Angol nélkül nem megy

Vannak cégek, ahol ennél megengedőbben állnak hozzá a pályakezdő fiatalsághoz. A beszélgetéshez számos ponton becsatlakozó Ábrahám Viktor ismertette: több cégnél sokkal többet adnak a pályakezdő attitűdjeire és valós céljaira, amikor fontolóra kell venni az alkalmazását. „Nem mindenhol jellemző ez, de egy kisebb cégnél hajlamosabbak toleránsabban hozzáállni az illető végzettségéhez. A papír nem minden, egy papírjai szerint kevésbé képzett ember is kiváló szakemberré válhat. Renkívül fontos viszont, hogy meg tud-e szólalni az illető egy idegen nyelven” – fejtette ki véleményét az Upfront Média ügyvezetője. Bárány Zsolt hasonlóképp vélekedett a (gyulai fiatalokat egyébként komolyan foglalkoztató) nyelvi ismeretek fontosságáról. „Az informatika nyelve az angol, ennek ismerete elengedhetetlen annak, aki valamit is akar kezdeni ebben az iparágban. Nem is érdemes az angol nyelv társalgási szintű ismerete nélkül próbálkozni egy it-cégnél, mert rögtön az elején kiderül. Jómagam is gyakran váltok állásinterjún magyarról angolra, így tesztelve a munkára pályázó valós nyelvi skilljeit” – részletezte Bárány Zsolt.