focus

23_musketeers-5_420
Forrás: -
Kreativitás – fejlesztés

Mérsékelt innovátorok vagyunk

A gazdaság motorja lehetne a hazai k+f+i területe, hiszen pénz van innovációra. Miért maradunk el az Európai Uniós átlagtól?

Mérsékelt innovátor kategóriában vagyunk a 22. helyezésünkkel, derül ki az Európai Unió 34 országot vizsgáló, 2011-es kutatási és innovációs eredménytáblájáról. Még mindig elmaradunk a 2 százalékos európai átlagtól.

Az EU kutatás-fejlesztési célkitűzései szerint 2020-ig az EU gdp-jének 3 százalékát kell majd k+f+i-re fordítani. Az EU2020 célok teljesítése érdekében egyes tagállamok elkészítették saját nemzeti intézkedési tervüket. A sajátjában Magyarország vállalta a k+f-ráfordítások szintjének a bruttó hazai termék 1,8 százalékával való növelését, amiből 1,3 százalékot alapvetően az üzleti szférától, azaz a vállalkozásoktól vár a magyar kormány.

 


 

 

Míg 2010-ben a vállalatok 62 százaléka az árbevételük kevesebb, mint 1 százalékát költötte k+f-re, addig 2011-ben azon vállalkozásoknak a száma, amelyek 1 százaléknál többet fordítottak innovációra, 38 százalékról 59 százalékra emelkedett (Lásd a táblázatot!), vélhetően azért, mert a k+f-pályázati kiírások szigorú feltételei és értékelési rendszere enyhültek.

A 2012. január 1-jétől életbe lépő hazai k+f-jogszabályi környezet változásai kedvezőtlenül érintették a hazai cégeket, mivel sok vállalkozás megélhetési és nem értékteremtő lehetőségként tekint a pályázati pénzekre. Emiatt a 2012–2014 közötti időszakra vonatkozó előrejelzések szerint a magyar cégek nagyobb része tervezi, hogy csökkenti k+f-ráfordításait.

 

Sikeres magyar fejlesztés

A Joinect applikációja a konferenciákat, illetve az oktatási és vállalati környezetben zajló prezentációkat fejleszti azzal, hogy interaktívan, valós időben bevonja a közönséget az előadásba.

A fiatal, de már tapasztalt csapat bebizonyította a befektetőknek, hogy technológiájuk világszintű sikert arathat. Mivel a prototípus megállta a helyét, a kockázati tőke is hamar megérkezett. „A magyar piac kicsi, így az a célunk, hogy külföldön fussunk be” – mondja Wohlmuth Máté, a Joinect Technologies egyik alapítója.”

Pszichológiai jellemzők

A fejlesztő ’13 – Kreativitás és megszállottság. Mindig is ezek voltak az igazi fejlesztő ismérvei. Elengedhetetlen valamennyi fanatizmus, ugyanakkor nyitottnak kell lennie az új dolgokra. Embertípusában nem is lehet más, csakis önmegvalósító! Egy ötletgyáros, akinek szüksége van a professzionalista háttérre. Egy jó fejlesztőcsapat mindkét típust tartalmazza: a vezető lehet uralkodó vagy professzionalista, aki a megfelelő irányba kormányozza a termékeny és kreatív önmegvalósítókat.

 

Mélyen a szemedbe néznek

A műszeres szemmozgásmérés (eye tracking) segítségével vizsgálhatók nézési minták. Az Eyetracker.hu egy startup-fejlesztés, amely weblapok és reklámok vizsgálatára használja ezt a biometrikus módszert. Innovatív kutatásszervezéssel a drága módszert kisebb projektek részére is elérhetővé tették, így akár százezer forintért is professzionális minőségű elemzés végezhető. „A szolgáltatás iránt már nagy az érdeklődés itthon. Hamarosan külföldi ügyfelek felé is nyitunk” – mondta Borbély Viktor szakmai és innovációs vezető.