személyiség

20_royal-baby-pictures_420
Forrás: -
19 perc naponta

Segítség, gyerekem lett!

Nem áll le a világ, csak mert megszületett a gyermek. Van munka, kell vezetni a céget. A prioritásokat nem árt azonban átgondolni, mert mire körülnézünk, síró kisbabánkból dacos tinédzser lett, aki már nem is akar velünk időt tölteni.

Mindenki euforikus örömként éli meg az első gyermek születését. Az apuka kivesz két hét szabadnapot, hogy otthon maradjon az újdonsült jövevénnyel, segítsen az anyukának megszokni az új menetrendet, szülés után fizikailag is megerősödni. Majd elérkezik az első olyan nap is, amikor munkába megy, otthon hagyva kis családját – pénz mindenkinek kell a megélhetéshez.

Az első héten még szalad haza a babához és feleségéhez, majd egyre később ér haza, míg gyakorlatilag csak hétvégén látja ébren a családot – már ha egyáltalán otthon van az apuka és nem kellett elutaznia munkaügyben. Majd egy év múlva észreveszi, hogy nem is szereti már feleségét, nem ismeri gyermekét, nem tudja, hogy milyen is az a család, amelyet ő alapított, megbánta már százszor az egészet.


 

Van megoldás

Persze a felvázolt történet nem az optimista forgatókönyv, nem is túl gyakori. Mégis, ha nem tervezzük meg tudatosan gyermekes életünket, akkor könnyen ide juthatunk.

Mindenképp tudatosítani kell magunkban, gyermeket nem azért vállaltunk, hogy cuki képeket tudjunk megosztani róla a közösségi oldalakon vagy kipipáljuk a teendők listáján. Arra sem való, hogy a nagyszülők „mikor lesz már unokánk” mantráját végre megszakítsuk. A gyermek két ember szerelmének gyümölcse, egy saját kis család, az igazi, felnőttkor kezdet. Tudatosítani kell magunkban továbbá, hogy életünk megváltozott, hogy nem jut, nem juthat mindenre idő és hogy azért segítséget kell és lehet kérni másoktól is.

Mit is tegyünk?

Először is ne keseredjünk el, nem mi vagyunk az elsők a világtörténelemben, akik gyermeknevelés mellett karrierjükre is gondolnak, a cég építésével is foglalkoznak. Egy brit felmérés szerint egy átlagos dolgozó apuka naponta 19 percet tölt gyermekével. Ez az idő tipikusan arra elég, hogy gyorsan reggelizzenek és este pár mesét olvassanak a kicsiknek. A felmérés szerint további 16 percet „másodállásban” foglalkoznak a gyermekekkel, vagyis miközben a gyermekekkel vannak, mással is foglalkoznak, például a heti nagybevásárlást intézik.

De a pszichológus szerint nem is az együtt töltött idő mennyisége, hanem annak a minősége a fontos. Vida Ágnes babapszichológus, a kismamablog.hu szerzője szerint önmagában nem azzal van a gond, ha a szülők dolgoznak. Sokkal inkább azzal, hova helyezik a hangsúlyokat a család életében.

A gyermek akkor boldog, akkor tud optimálisan fejlődni, ha biztonságban érzi magát fizikailag és érzelmileg is. Ha tudja, hogy számíthat a szüleire, hogy szeretik, hogy fontos a véleménye, az igényei. Ezt megvalósíthatjuk úgy is, ha dolgozunk, és megfeledkezhetünk róla úgy is, ha otthon vagyunk a gyermekkel. Nem feltétlenül az együtt töltött idő mennyisége számít, sokkal inkább a tartalma. Vida Ágnes tanácsa szerint beszélgessünk a gyerekekkel, legyen az esti program része a közös játék, vonjuk be őket az esti teendőkbe is! A gyerekeknek nem a külön töltött órák számítanak, hanem az együtt töltöttek, és hogy azokat hogyan töltjük el.

Recept a tartalmas élethez

Rövid, ámde annál emlékezetesebb előadást tartott a TED konferencián Nigel Marsh ausztrál sikerszerző a munka-magánélet egyensúly megteremtésének lehetőségéről. Szerinte ahhoz, hogy ebben a témakörben bármilyen előrehaladás legyen, a társadalomnak őszinte vitára van szüksége. A rugalmas munkaidőről, laza péntekről, apasági szabadságról szóló viták egyedüli célja elfedni a lényeget: egyes munkakörök, karriercélok alapjában összeegyeztethetetlenek azzal, hogy valaki naponta, komolyan foglalkozzon családjával.

Az első lépés a helyzet megoldására helyzetünk valós felismerése. A kormányok és vállalatok nem fogják helyettünk megoldani a kérdést. A mi felelősségünk eldönteni, milyen életet is szeretnénk élni. Nagyon fontos, hogy életünk minőségét ne bízzuk a profitorientált vállalatokra, mert azok minden erővel azon vannak, hogy maximálisan kihasználjanak bennünket.

Úgy kell időnket beosztanunk, hogy a számunkra fontos dolgokat ne halasszuk el (például nyugdíj utánra – nem is biztos, hogy megérjük), meg kell találnunk az arany középutat. Ezt is kiegyenlített módon kell megközelítenünk: fizikai szükségleteink mellett lelki, intellektuális igényeink kielégítésére is figyelnünk kell. Kiegyensúlyozottnak lenni nem azt jelenti, hogy fenekestől fel kell forgatni az életünket. Kis befektetéssel is változtathatunk kapcsolataink, életünk minőségén. Ez pedig megváltoztathatja a társadalmi elképzelést a sikerről: ahelyett, hogy a sírnál a legtöbb pénzzel rendelkező ember a győztes, egy átgondoltabb és kiegyensúlyozott definícióra, melyben nem csak pénzben mérik az élet tartalmát.

 

Szervezzük újra életünket!

Ha nem tetszik, hogy kevés időt töltünk családunkkal, nem jutunk el az ovis eseményekre, akkor szervezzük újra életünket. Tanuljunk meg nemet mondani egy-egy felkérésre, nélkülünk sem dől össze a világ! Ha saját cégünket vezetjük, tanuljuk meg delegálni a munkát, bízzunk meg alkalmazottunkban, nem kell mindent saját kezűleg ellenőrizni, megoldani.

Ha alkalmazottként dolgozunk, heti egy, távmunkában eltöltött nap is csodákra képes: időt spórolunk meg az utazással, amelyet aztán a parkban, a kertben tölthetünk el gyermekeinkkel. Az ebédszünetet együtt tölthetjük az otthon lévő anyukával és a kisbabával.

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a gyermek érkezése nem feltétlenül jelenti azt, hogy házastársunkkal sem kell törődnünk. Bármennyire is nehéz az aranyos kis babát másra bízni, vegyük a fáradságot és tegyük meg. A kettesben eltöltött idő után több türelmünk lesz a gyerkőcökhöz, jobban oda tudunk figyelni rájuk. Mikor együtt vagyunk, merjünk mi is gyermekek lenni! A velük töltött idő kiváló kifogás arra, hogy újból elkezdjünk legózni, gyurmázni, vízfestékezni, bábozni, autópályát vagy vasutat építeni, vonatozni.