TOP25 2012

36_Vinnai_Balazs_420
Forrás: -
Top 25 menedzser – 1. rész

Bejöttek nekünk

Bemutatjuk „Az év legsikeresebb ict-menedzsere 2012” szavazáson az első 25 helyen végzett vezetőt. Háromrészes cikksorozatunkban megkérdezzük a listán szereplő üzleti döntéshozókat, hogy megtudjuk, mi történt velük a tavalyi ITB Inside rendezvény (a szavazás) óta. Ezzel vezetjük fel a 2013-as megmérettetést.

Vinnai Balázs, IND
Vinnai Balázs, IND
Vinnai Balázs – IND

Családi és üzleti oldalon is keményebben kell szembenéznie a kihívásokkal Vinnai Balázsnak, a legutóbbi Top 25-ös szavazáson meggyőző sikert arató IND-vezérnek. Egy nemzetközi terepen rohamosan fejlődő vállalat ügyvezető igazgatójaként és édesapaként egyaránt nagyobb felelősséget cipel a vállán az egy évvel korábbi állapothoz képest, hiszen a nagy nevű új ügyfelek megszerzése közben megszületett első kisfia, második gyermeke is. „Folyamatosan nő az üzleti útjaim száma, és ugyan mindig is kihívás volt, most még nehezebb összehangolni a családi és az üzleti életet. Előbbi különleges szervezést igényel, amit úgy oldottam meg, hogy egyik héten utazom, a másikon itthonról dolgozom” – mesélt az elmúlt egy évben végbemenő változásokról az ITB listáját vezető topmenedzser.

Az IND Kft. nemzetközi piacokon való szerepe folyamatosan nő, a közelmúltban olyan világhírű bankokat állított maga mellé, mint a svájci UPS vagy a francia BNP Paribas. Már a tavalyi évet is jó eredményekkel zárta a vállalat, és a folyamatos növekedés tudatában a Vinnai Balázs vezette IND az idei évben az eddigi remek teljesítményt is felülmúlná.

A növekedés iránti motiváció és az érdekében végzett megfeszített munka során a menedzsment szembesülni volt kénytelen a magyar ict-ipar legégetőbb problémájával: a szakember-utánpótlás kérdésével. „Folyamatosan próbálunk felvenni új embereket, és bizony a magyar informatikai cégek láthatóan nagy versenyben vannak egymással a működéshez és a fejlődéshez szükséges szaktudással rendelkező humánerőforrásért” – mondta Vinnai Balázs. Ennek kapcsán megemlítette az IND erőfeszítéseit a képzési szervekkel való együttműködésük támogatására, amelyeket a cég mind a Miskolci Egyetem, mind a Corvinus–BME páros irányában kifejt. A társaság igyekszik minél közelebbi kapcsolatot kialakítani a felsorolt felsőoktatási intézményekkel.

Szót ejtett a következő ITB Top 25-ös szavazással kapcsolatos érzéseiről és ambícióiról is. „Nem csak az első hely az igazi elismerés szerintem. Több olyan magyar vállalat is van a listán, amely bebizonyította, hogy külföldön is megállja a helyét, hogy magyar tulajdonú cégből is válhat igazi nemzetközi játékos” – mondta.

Humorosan is megközelítette a témát: „Milyen boldog lennék, ha egy olyan listán, amelyet az egyes cégek értéke alapján állítanak ki, mi lennénk az elsők és az Anka Márton fémjelezte LogMeIn a huszonötödik!”

 

Árvai Péter, Prezi
Árvai Péter, Prezi
Árvai Péter – Prezi

Harmadik éve, havonta körülbelül másfél millió új felhasználó csatlakozik a Prezi megoldásait igénybe vevők táborához. Árvai Péter társalapító értelemszerűen azzal van elfoglalva, hogy megfeleljen az állandóan megújuló és növekvő erősségű kihívásoknak. „Masszív növekedésen megyünk át, próbálok ehhez alkalmazkodni. Egyre kevésbé tudom kontrollálni a naptáramat, sőt, inkább az kontrollál engem” – jellemezte az életében végbemenő „érdekes és izgalmas” változásokat a jelenleg 140 munkatársat irányító ict-menedzser, aki a Budapest és San Francisco közti ingázáson kívül egyre többet jár a világ más pontjain is. Legutóbb például egy dél-koreai állami televízió élő műsorában beszélhetett a Preziről. „Folyamatosan azon agyalok, hogy mi lehet a jó irány a Prezi jövőjének tekintetében. Emellett napi szinten hozzájárulok a fejlesztői csapatunk munkájához azzal, hogy tesztelem a termékeinket. Megpróbálom felhasználói szemlélettel, vagyis az adott termék értékeit növelve visszacsatolást adni a csapatomnak az általuk végzett munkáról” – mondta.

 

 

 

Budafoki Róbert, T-Systems
Budafoki Róbert, T-Systems
Budafoki Róbert – T-Systems

Kifejezetten izgalmas, ugyanakkor az erejét igénybe vevő időszak áll mögötte. Az elmúlt év ugyanis az integrációról szólt a T-Systems Magyarország életében. „Nem mindennapos feladat és kihívás öt nagy múltú, önmagukban is meghatározó piaci szerepet játszó céget egy közel kétezer fős infokommunikációs nagyvállalattá gyúrni. Már látjuk a cégegyesülést követő időszak számait, és nagy öröm számunkra, hogy ezek alapján bebizonyosodott: nem vágtuk túl nagy fába a fejszénket” – mondta az itpeople-nek Budafoki Róbert. „Az elmúlt év történetéhez tartozik az is, hogy az IVSZ tagsága beválasztott az elnökségbe. Ezt nem csupán személyes sikernek, hanem a vállalatom sikerének is tekintem” – tette hozzá.

Örömtelinek tartja, hogy egyre több fiatal szakember kerül be ebbe a meghatározó, véleményformáló körbe. Véleménye szerint ez a gazdaság és az ország jövője tekintetében több, mint biztató. „Őszintén remélem, hogy a Top 25-ben idővel egyre nő a kivételes tehetségű hölgyek aránya. Szurkolok azért is, hogy a magyar kkv-szférából érkezők is megmutathassák magukat ilyen szerepben.”

 

 

 

Szentiványi Gábor, ULX
Szentiványi Gábor, ULX
Szentiványi Gábor – ULX

Nem történtek „földcsuszamlások” az ULX és elsőszámú menedzserének életében az elmúlt közel egy évben. A nyílt forráskódú megoldások elterjesztése érdekében végzett munka „nem nagy forradalom” Szentiványi Gábor szerint, inkább egy folyamatos építkezésnek, fejlődésnek, konszolidációs periódusnak titulálta a vállalatnál végbemenő folyamatot. „Egyre több helyen jelennek meg az általunk képviselt technológiák. Méghozzá olyan helyeken, ahol korábban elképzelhetetlen lett volna. Úgy gondolom, hogy ez a fajta világ a folyamatos bővülés terepe lesz, hiszen a megoldásaink előnyei megérintik a szakmai vezetőket és informatikusokat egyaránt” – mondta lapunknak a vezető, aki nem foglalkozik saját magával az ITB Top 25 idei szavazása kapcsán. Véleménye szerint a versenyen való helyezése azon múlik, hogy más emberek mit gondolnak róla, de ez kiváló visszacsatolás lesz az ULX számára, hogy miként csapódik le másokban a cég teljesítménye.

 

 

 

 

Soltész Attila, Infotér
Soltész Attila, Infotér
Soltész Attila – Infotér

Az Infotér Egyesület legfontosabb célját abban látja, hogy erősítse az infokommunikáció szerepét a kormányzaton és a közigazgatáson belül. Az Infotér elnökeként tevékeny éven van túl: a Tusnádfürdői Nyári Szabadegyetemen kerekasztal-beszélgetéseket szerveztek az információs társadalom legfontosabb kérdéseiről. Egyben ők adták a VIP-sátor helyszínét is.

„Fontos állomás egyesületünk életében a Nemzetközi Kibertér Konferencia szervezésében társként való részvétel, valamint a harmadik, talán minden eddiginél erősebb és a legjobban sikerült Infotér Konferenciánk” – mondta Soltész Attila. Hozzátette: jelenleg az Információs Társadalom Parlamentjét szervezik gőzerővel, amelyen debütálni fog az egyesület legújabb szolgáltatása. „Az Ötlettér egy olyan pályázati felület, amely az emberek erőforrásait, kreativitását használja ki. Elsősorban közigazgatási hasznosulás céljából szeretnének pályázatot kiírni magánemberek, szakértők részére. Elsősorban projektötletek, szakmai koncepciók és fejlesztési tervek készítésére.

 

 

 

Ésik Róbert, Nokia Siemens Networks
Ésik Róbert, Nokia Siemens Networks
Ésik Róbert – Nokia Siemens Networks

Továbbra is a Nokia Siemens Networks ügyvezető igazgatójaként dolgozik. Feladatainak köre egy regionális szereppel bővült az ITB Top 25-be való kerülése óta. „Vevői szerződésekért felelek a South-East Europe régión belül. Tavaly nyár óta látom el ezt a feladatot. Újdonságot, szakmai előrelépést és a korábbiakhoz képest több elfoglaltságot jelent számomra” – mondta Ésik Róbert. Az új szerepkörrel kapcsolatban a nemzetközi kitekintés lehetőségét emelte ki, hiszen Portugáliától Kazahsztánig több mint 30 országért felel. Büszke a legutóbbi szavazáson elért eredményére, amelyet a cégénél folyó eredményes munkának tulajdonít. „Nap mint nap azon dolgozunk, hogy új munkahelyeket teremtsünk. Tavaly 224 fővel sikerült bővíteni a k+f-részlegünket” – folytatta, majd kitért a következő szavazással kapcsolatos gondolataira. „Megtisztelő számomra, hogy egy ilyen klub tagja lehetek. Úgy gondolom, hogy ez nemcsak a személyemnek, hanem a magyarországi kollégák munkájának is az elismerése. Bízom benne, hogy a következő Top 25-ben is képviselhetem a Nokia Siemens Networksöt” – mondta.

 

 

 

Kovács Vilmos Levente, Simplexion
Kovács Vilmos Levente, Simplexion
Kovács Vilmos Levente – Simplexion

Jó évet és növekvő GDP-t saccol az idei évre. Tapasztalata szerint látványosan beindultak az informatikai beruházások, a Simplexionnál kézzel foghatóan élénkül a vállalat termékei iránti kereslet. „Nagy öröm számomra, hogy immáron állandó tanácsadói csapattal támogathatom a pénzintézeti elszámoló rendszeri kapcsolódás hazai és nemzetközi fejlődését” – mondta az itpeople-nek.

Kovács Vilmos Levente volt az első ITB Top 25 szavazás nyertese. Tavaly is felkerült a listára, a 24. helyre. „Az első alkalommal nagy ambíciókkal vágtam neki a versenynek. Sokakat megkértem, hogy szavazzanak rám, és meglepő módon megnyertem. A második alkalommal is sikerült elcsípnem a 24. helyet, amit jelentős sikernek tartok. A harmadik szavazás eredményét is nagy érdeklődéssel várom” – beszélt korábbi tapasztalatairól és a harmadik „versenykiírással” kapcsolatos érzéseiről az it-auditor.