TOP25 2012

Top 25 menedzser

Bejöttek nekünk – 3. rész

Kihívások, sikerek és nehéz időszakok is tarkították azon ict-topmenedzserek elmúlt egy évét, akikkel lezárjuk a tavalyi listán szereplő informatikai vezetők bemutatását.

Az alábbi sorrend nem azonos a tavalyi év legsikeresebb it-telco topmenedzsereit tartalmazó lista sorrendjével.

 

Papp István
Papp István
Papp István

Sokat dolgozott és közben néha hibázott is Papp István, a Microsoft Magyarország vezérigazgatója az elmúlt cirka egy évben. Elmondása szerint a kudarcokból mindig tanult és úgy érzi, hogy ettől jobb vezetővé is vált. „Persze voltak komoly sikereink is az elmúlt egy évben. Ezek közül a legkiemelkedőbb, hogy júliusban, a minden évben megrendezett Microsoft éves dolgozói rendezvényen Steve Ballmertől a Microsoft Magyarország csapata vehette át az „Év legeredményesebb leányvállalata” díjat. Szilárd meggyőződésem, hogy ezek a belső sikerek kívülről is láthatók és érzékelhetők, így ennek eredményeként az általam képviselt cég megítélése is sokat javult” – mondta lapunknak a Microsoft Magyarország első embere. Mint kifejtette: az ITB Top 25-tel kapcsolatban elsősorban nem a saját eredménye foglalkoztatja. „Úgy gondolom, egy ilyen megmérettetés legfontosabb szerepe az, hogy évről évre új arcokat és sikersztorikat mutasson be. Olyan díjazottakra van szükség, akik izgalmas, vonzó és megvalósítható jövőképpel rendelkeznek, és egyedi víziójukkal segítik a hazai informatikai szektor továbbfejlődését” – mondta Papp István.

 

 

 

Jenei Zoltán
Jenei Zoltán
Jenei Zoltán

Személyes és üzleti oldalon is „drámainak” nevezte a változást, amelyen keresztülment a tavalyi Inside rendezvény óta. Továbbra is a Raiffeisennél van, ahol neki és csapatának sikerült az architektúrakonszolidációs programban lényegesen előrelépni, valamint több sikeres projektet is maga mögött tudhat a pénzintézet. „Lényegesen javítottunk a válaszidőkön, valamint az alap banki rendszernek egy nagyon komoly megreformálását hajtottuk végre határidőn és költségvetésen belül” – mondta az ITB-nek. A tavalyi szavazás idején nem saját magát propagálta, inkább magát a szavazás lehetőségét népszerűsítette az egyik közösségi oldalon. A CrossFit nevű sportra nemrégiben „rászokott” topvezető minden kollégájának ajánlja a rendszeres sportot, hiszen saját tapasztalatai szerint jó fizikai kondícióban nem csupán a közérzet javul, de a munka is sokkal könnyebben megy.

 

 

 

 

 

 

Christopher Mattheisen
Christopher Mattheisen
Christopher Mattheisen

Kihívásokkal teli és gyümölcsöző évre tekinthet vissza a Telekomnál. Különösen büszke arra, hogy az általa vezetett vállalat az utóbbi évek trendjét megfordítva 2012-ben bevételnövekedést ért el, ami nagy siker az európai távközlési piacon. „Nagyon örülök annak is, hogy ismét a Legjobb Munkahely lettünk, és első helyre kerültünk az ügyfélkiszolgálásban. Idén is nagy kihívások várnak ránk: működési környezetünket nagyban befolyásolja a továbbra is alacsony szintű fogyasztói és vállalati vásárlóerő. Az erős verseny mellett tartósan negatív hatásokkal járó intézkedésekkel is szembesülünk, így legutóbb a távközlési adóemeléssel” – mondta lapunknak a csúcsmenedzser. Kiemelte, hogy a cég januártól új irányítási struktúrában működik annak érdekében, hogy még közelebb kerüljön ügyfeleihez. Személyes elismerés és komoly felelősség is a menedzser számára, hogy tavalytól a Joint Venture Szövetség (JVSZ) elnökeként mintegy 300 hazai multinacionális, valamint kis- és középvállalat érdekképviseletét látja el. Jó esélyt lát arra és szurkol is azért, hogy az idén a JVSZ még több tagvállalatának vezetője kerüljön be a Top 25-be.

 

 

 

Anka Márton
Anka Márton
Anka Márton

Tavaly az ITB Top 25 listájának végén szerepelt annak ellenére, hogy a Magyarországon tevékenykedő ict-topmenedzserek nagy része az első három hely valamelyikére várta őt. Sajtóban való szereplése a nullához közelít idehaza, mindeközben az egyik legrohamosabban fejlődő nemzetközi informatikai vállalat, a LogMeIn alapítója. Exhibicionizmusának teljes hiányát jól mutatja, hogy a médián kívül saját cégében sem vállalja a legfelsőbb vezető szerepét. A legfontosabb változás vele kapcsolatban, hogy tíz év után leköszönt a technológiai igazgatói posztról, és június óta tanácsadóként segíti a vállalatot. A 2010 óta a tíz leggazdagabb magyar közt számon tartott Anka Márton, amennyire hanyagolja a nyilvános szerepléseket, annyira igyekszik gondját viselni a magyarországi startup generációnak. Ezt, valamint a hazájához való kötődését jól példázza tavaszi magyarországi látogatása, ahol egy startup-konferencia keretében a Ustream, a Prezi és az Angel Investor képviselőinek oldalán tartott előadást a sikerhez vezető útról és az új kihívásokról.

 

 

 

Bányai Ervin
Bányai Ervin
Bányai Ervin

Meghatározó szerepe volt abban, hogy a Budapest Bank komplex informatikai rendszere stabilan működik. Bányai Ervint elsősorban ez alapján „mérik” a nagy múltú pénzintézet felső vezetésében, és a tavalyi 20 százalékos javulás után idén 30 százalékosnak mondható a projektek leszállításának pontossága. Ez azért is fontos a menedzser szempontjából, mert a banknál nem csupán ict-vezetőként tevékenykedik, hanem a teljes projektmenedzsmentet ő „viszi a hátán”. „Minden stakeholder egymás közti problémáját nekem kell megoldani. Ez igen nagy falat számomra, de nagyon élvezem, és a tények, valamint érzésem szerint sikeresen teszem a dolgomat” – jellemezte jelentősen megnövekedett felelősségi körét a menedzser, akinek sikerült összerakni és a vezetéssel elfogadtatni egy három-öt éves informatikai stratégiát, amely megerősítheti a Budapest Bank helyét a piacon.

 

 

 

 


 

Laufer Tamás
Laufer Tamás
Laufer Tamás

Ahogyan azt már megszokhattuk tőle, az elmúlt évben is több fronton megállta a helyét. Az Informatikai Vállalkozók Szövetsége számos új szolgáltatást vezetett be és „örvendetesen” bővült tagjainak létszáma. „Egyik legnagyobb vívmányunknak tartom, hogy sikerült az elektronikai és a távközlési ágazat számára értékelhető eredményeket produkálnunk. Ilyen például az elektronikus pénztárgépek bevezetésének ágazati koordinációja” – mondta lapunknak Laufer Tamás, majd kitért a Racionetre, amely szintén sikeres éven van túl: tíz százalékkal nőtt a létszám és 15 százalékkal az árbevétel. „Munkámban és napi ténykedésemben egyre erősebb a társadalmi szerepvállalás. Így tudok szakmailag és vezetőként is megújulni” – fejtette ki a topmenedzser, utalva a Székesfehérvár Fejlődéséért Alapítványra is. A Top 25-ről: „az eddigi szavazásokon bizalmat kaptam. Szerintem volt több jelölt is, akik sokat tettek azért, hogy bekerüljenek, ugyanakkor némileg meglepett, hogy a véleményformálók között engem nem jelöltek. Nem okozna csalódást, ha idén mások is helyet és lehetőséget kapnak a szavazás során.”

 

 

 

Boldog Árpád
Boldog Árpád
Boldog Árpád

Munka, munka, munka – ez történt Boldog Árpáddal az elmúlt évben. Ezért is volt szüksége nyáron egy kiadós feltöltődésre, melynek során áttekintést végezhetett: miként tudná kiegyensúlyozni a munka és a magánélet az előbbé felé billent arányát az életében. A HumanoIT szempontjából azonban pozitívumokról számolt be. „Munkatársaink odaadó munkájának köszönhetően tízszázalékos növekedéssel zárhattuk a 2012-es pénzügyi évet. Ez a válság közepén jó eredmény. Emellett folyamatosan és időben tudjuk teljesíteni a szerződéseinkben foglaltakat. Szintén jó hír, hogy nem veszítünk ügyfeleket” – sorolta Boldog Árpád, hozzátéve: meglepetés volt számára, hogy tavaly felkerült a Top 25 ict-menedzser közé. „Idén olyan vezetőket szeretnék látni a listán, akik üzleti szinten is tudják képviselni az informatika fontosságát. Nem olyanokat, akik ülnek a helyükön és egészen durva kifejezéssel élve bábként teszik azt, amit az előre gyártott üzleti stratégia előír” – utalt a multinacionális vállalatok vezetőire.

 

 

 

 

Fehér Péter
Fehér Péter
Fehér Péter

Utolérte őt az egyetem: egy év leforgása alatt ő lett a Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Karának dékánhelyettese, valamint a Számítástudományi Kar vezetője. Elmondása szerint a felhalmozódott egyetemi tevékenységei miatt az utóbbi időben kevesebb ideje jut a családjára, azonban a Corvinus Egyetemet egy igen nehéz időszakban szolgálja. Az általa csak „egyetemi call of duty”-ként hívott közel egyéves szerepvállalása alatt tudott jó eredményeket felmutatni. Az egyik ilyen, hogy aktív részese volt az elektronikus kérvénykezelés beindításának. „Nem sok mindent szeretnék már papíralapon látni az intézményben. Nagy örömömre hamarosan az összes tanszéken működni fog az e-kérvénykezelés” – mondta, majd kitért a szingapúri informatikai esettanulmány-versenyre, amelyen a remek felkészülésnek köszönhetően elődöntős volt a Corvinus csapata. „Az elődöntővel felérő siker, hogy nem az egyetem pénzéből, hanem szponzor segítségével jutottunk ki a dél-kelet-ázsiai köztársaságba” – mondta az egyetemi menedzser.

 

 

 

 

Palencsár Miklós
Palencsár Miklós
Palencsár Miklós

Karrierje eddigi legintenzívebb évén van túl. Kiadták az első könyvét, amely már három nyelven elérhető. Magyarországon ezzel ő az első, üzleti pszichológiai elméletet kidolgozó szakember. Megosztó véleményekre számított a könyve kapcsán, elmaradásuk meglepte és zavarba is hozta. „Ha csak a magyarországi dolgaimat nézem és az ict-szektorra fókuszálok, akkor elmondhatom, hogy két olyan magazint vezettünk piacra – a Boardot és az itpeople-t –, amelyek koncepciója nem létezett itt. Ráadásul nyakig benne vagyunk egy fejlesztési folyamatban az ITB-nél, amelynek már korai eredménye is van” – utalt arra, hogy az itbusiness Facebook-oldalának intenzitása számottevően megnövekedett. A következő Top 25 élén professzionalista-uralkodó embertípusú ict-menedzsert látna szívesen.

 

 

 

 

 

 

 

Zsembery György
Zsembery György
Zsembery György

Közel tíz sikeres esztendő után, januárban elhagyta az Invitelt és beindította nemzetközi karrierjét. A sales és marketing területen kiemelkedő teljesítményt nyújtó szakember a vezető ukrán szórakoztatóelektronikai, telekommunikációs és információtechnológiai termékeket és szolgáltatásokat kínáló Volia vezérigazgatói posztjáért hagyta ott az Invitel ügyvezető igazgatói címét. A cég kijevi főhadiszállásán most körülbelül 2000 alkalmazott mindennapi munkáját menedzseli a legutóbbi ITB Top 25 lista középmezőnybeli, 15. helyezettje. Az ict-menedzser már új cégénél is letette névjegyét, méghozzá az úgynevezett Smart HD szolgáltatás bevezetésével. Ezzel a húzással az általa vezetett cég valódi úttörővé vált Ukrajnában a hibrid technológiák használatában, hiszen az újonnan bevezetett interaktív funkciók a már meglévő ügyfelekhez is eljuthatnak anélkül, hogy a szolgáltatást igénybe vevők otthonában bármilyen fejlesztést végre kelljen hajtani.