TOP25 2012

Top 25 menedzser

Bejöttek nekünk – 2. rész

Folytatjuk sorozatunkat, amelyben bemutatjuk az elmúlt esztendő legsikeresebb magyar ict-menedzsereinek elmúlt cirka egy évét.

A következőkben nem a tavalyi ranglistának megfelelő sorrendben olvashatják a tavalyi év legsikeresebb it-telco topmenedzsereinek gondolatait.

 

  Beck György
Beck György
Beck György – Vodafone

Átstrukturálódott a munkája az elmúlt évben. A Vodafone Magyarország elnöki székében kevesebb operatív feladatot kell ellátnia, mint vezérigazgatóként, azonban így sem unatkozik. Tart sajtótájékoztatókat, folytat pr-tevékenységet, támogatja a vállalati üzletág munkáját, főleg a nagyobb ügyfelekkel történő egyeztetésben. „Nem volt unalmas az a 33 évnyi operatív munka, amelyet végeztem. Jelenleg a leendő menedzsereknek próbálom átadni tapasztalataimat különböző felsőoktatási intézményekben, amit nagyon szeretek, hiszen a fiatalok nagyon kreatívak, kezdeményezők” – mesélt a váltásról. Elmondása szerint kissé „elvonult a napfényről” az elmúlt időben. Utalt ezzel az aktív médiaszereplésből való kikerülésére, ami miatt érzése szerint nem biztos a helye a következő Top 25-ben. „Nem is baj ez. Jöjjenek csak a fiatalok! Szerintem kiélezett verseny fog dönteni a dobogós helyezésekről” – mondta a Vodafone elnöke.

 

 

 

 

 

Vajta László
Vajta László
Vajta László – BME

A Villamosmérnöki és Informatikai Kar (VIK) dékánjával kapcsolatos legfontosabb információ, hogy a BME kari tanácsa továbbra is vele képzeli el a VIK irányítását, illetve a karon működő oktatási rendszer piaci és kormányzati igényeknek megfelelő megreformálását – még négy éven keresztül. Vajta László tehát második dékáni ciklusának első, közel egy évén van túl. „Folytatjuk az előző ciklusban megkezdett munkát, amelynek lényege, hogy a VIK szorosabb együttműködést alakítson ki a vállalkozásokkal és a versenyszférával” – utalt azokra az erőfeszítésekre, amelyek a hallgatók által elért eredmények nagyobb mértékű hasznosulását célozzák. Vajta László tavaly nem számított rá, hogy bekerül a Top 25-be. „Én lepődtem meg a legjobban, amikor megannyi volt tanítványom között felolvasták a nevemet az Inside-on. Ez pozitív visszaigazolás volt arra vonatkozólag, hogy a versenyszféra is elismeri a VIK-en folyó munkát” – mondta.

 

 

 

 

 

Papp Péter
Papp Péter
Papp Péter – Kancellár

Teljesen átértékelte az emberi és üzleti kapcsolatait az elmúlt évben. Mint mondta: most már jobban meg tudja különböztetni a jót a rossztól. „Nagyon sok emberrel üzleteltem az elmúlt időszakban, itt volt az ideje számot vetni. Képes vagyok megkülönböztetni, hogy egyes emberek csak a sikerünk miatt csatlakoznak hozzánk, vagy azért, mert értéket akarnak teremteni” – mondta a Kancellár-vezér, kiemelve, hogy egy év leforgása alatt többet tanult a menedzsmentről, mint az utóbbi tíz esztendő során összesen. Papp Péter most indítja a Kancellár 2.0-t, amelyet vadonatúj sales-szakemberekkel és szemlélettel vértez fel. „Közösségi értékesítői csapatot állítottam fel. A social szemléletből adódóan már nem egy vezetőn, hanem a teljes közösségen múlik, hogy milyen irányban haladunk tovább. Unom már a panaszkodást. Pozitív gondolkodású embereket keresek, akik inspirálják egymást a feladatokban” – mesélt a reformról.

 

 

 

 

 

Alföldi István
Alföldi István
Alföldi István – NJSZT

Igyekszik mindent elkövetni annak érdekében, hogy megfelelő fizikai kondícióban tudjon szembenézni a rá váró számos kihívással. A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság ügyvezető igazgatója ezúttal is kemény éven van túl. Rengeteg energiát fektetett bele, hogy az NJSZT különböző projektjei sikeresek legyenek. Köztük az egyik legnagyobb, ráadásul önerőből elért siker, hogy elkészült a világ 5-6 hasonló intézményének színvonalával vetélkedő informatikatörténeti kiállítás a szegedi Agórában. Alföldi István és az NJSZT jelenleg a 6. és a 7. Digitális Esélyegyenlőség Konferencia között van, és már túl a társaság saját ECDL-programjának korszerűsítésén, megújításán. Meglátása szerint generációváltásnak lehetünk tanúi az ict-menedzserek világában. Ugyanakkor úgy érzi, az érett generációnak, így neki sincs oka szégyenkezésre az elért eredmények fényében. „A befektetett munka alapján nem lenne indokolatlan, hogy felkerüljek a következő Top 25-ös listára is” – mondta a legutóbbi szavazás alapján 14. helyezett ict-vezető.

 


 

 

György László
György László
György László – Cisco

Hosszú és különleges kapcsolatot zár le augusztus elsejével a topmenedzser. Hétéves „házasságot” követően elhagyja a Ciscót, és továbblép az üzletben. A szakképzett vezető kedvére válogathat a kérők közül, és nagy valószínűséggel marad az it-ben. Legfrissebb tesztjei szerint továbbra is top-formában van, kompetenciái vezetői szerepre predesztinálják.

„Jelenleg azon dolgozom, hogy egy teljesen rendben lévő, korrekt szervezetet és üzleti stratégiát hagyjak hátra az utódomnak” – jellemezte „hattyúdalát” a Ciscónál. Hamarosan négyhetes indonéziai látogatással piheni ki családja körében az it-ben töltött 20 évét. „Európán kívüli pozíció is van a lehetőségek között. Csak augusztusban fogom meghozni a döntést, de annyit mondhatok, hogy érzésem szerint valamilyen regionális vezetői pozíció lenne számomra ideális, természetesen az it területén” – mondta György László.

 

 

 

 

 

Scheidler Balázs
Scheidler Balázs
Scheidler Balázs – BalaBit

Saját elmondása szerint nehéz döntést hozott meg az elmúlt év során, amikor is a cég szervezeti átalakításának részeként leadta a 12 éve viselt ügyvezetői pozíciót a BalaBitnél. „Tisztáztuk a felelősségeket a vállalatnál. Azért tettük ezt, hogy a lehető legjobb felkészültséggel várhassuk az új kihívásokat. Még mindig a cég felső menedzsmentjébe tartozom, ám ezúttal fejlesztési igazgatóként tevékenykedem” – körvonalazta a karrierjében végbement változást a menedzser. A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Kalmár-díját nemrég „begyűjtő” ict-vezető csupa sikeres eseményről számolt be a BalaBit elmúlt egy esztendejének kapcsán: „A cég idén harmadszor került fel a Deloitte Fast 50 listára, ez egy ismétlődő siker. Emellett kiemelném, hogy a Gazdasági Minisztériumtól és az Innovációs Hivataltól is kaptunk egy-egy innovációs díjat”.

 

 

 

 

 

 

Ablonczy Balázs
Ablonczy Balázs
Ablonczy Balázs – SAP

Mind magánéleti, mind vállalati oldalon nagyon sikeres évet tudhat maga mögött az SAP Hungary ügyvezető igazgatója. „Magyarországon és nemzetközi szinten is sikeresek voltunk. A 2012-es eredmények szerint az üzleti alkalmazások piacán már 39 százalékos piaci részesedést tartunk fenn. Sikeresen bővítettük a cég portfólióját is. Azokról a területekről van szó, amelyeket az elmúlt egy esztendő során kezdtünk propagálni” – utalt az adatbázis-technológiára a topmenedzser – ahol megduplázták az árbevételt –, valamint a cloud területre, amelyen már a magyarországi piacot is szeretnék kiszolgálni portfóliójukkal.

Az informatika után Ablonczy Balázs a másik „nagy szerelem”, a tenisz terén sem volt tétlen. A Magyar Tenisz Szövetség közgyűlésén alelnöknek választották a következő négyéves ciklusra. Az it-től szintén távol áll, azonban az SAP-vezértől nem: a Magyar Európai Üzleti Tanácson (HEBC) belül is aktív véleménypozicionáló szerepet vállal a vezető.

 

 

 

 

 

Biró Albert
Biró Albert
Biró Albert – Invitel

A rendszeres sportnak és az életmódváltásnak köszönhetően újra nagyon jó bőrben érzi magát. Biró Albert stabil háttérrel döntött úgy: távozik az Inviteltől. Korábbi munkahelyét hosszú menetelés után hagyta ott. „Ahogy a fociban mondják: egész pályás letámadást alkalmaztunk a kormányzati üzletágban. Ennek szignifikáns eredményei voltak: az árbevétel, az ügyfélszám és a piaci jelenlét terén is meredeken növekvő számokat produkáltunk egy hosszú távú stratégia részeként” – mondta lapunknak a fiatal topmenedzser, aki tavaly nagy érdeklődéssel várta a Top 25-ös szavazás eredményét. „Meglepődtem, amikor megtudtam, hogy a 9. helyen végeztem, hiszen előttem szinte nagyrészt vezérigazgatók, ceo-k, ügyvezetők voltak. Úgy gondolom, hogy ez a szavazás jó visszajelzés arra vonatkozóan, hogy az ember mit és hogyan csinál” – utalt a Top 25 presztízsére.