work

33_Kelemen_Akos_420
Forrás: -
Tizenöt éves sikersztori

Csak egy út van: előre!

Kelemen Ákos a széleskörű ismeretekkel rendelkező topmenedzserek közé tartozik, nem érte be az informatikai szakiránnyal, ismereteit közgazdasági tanulmányokkal is kiegészítette. Innovatív gondolkodású üzletfejlesztési igazgató, akit mindig is az új dolgok megismerése motivált leginkább karrierje során.

Kelemen Ákos, Astron
Kelemen Ákos, Astron
– Keveset tudunk Önről az Astron előtti időszakból. Mesélne arról, hogyan indult a karrierje?

– Karrieremet még anno a Postabanknál kezdtem, itt szoftverfejlesztőként helyezkedtem el. Abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy rögtön olyan óriási projektekkel találkozhattam, amelyek fejlesztésébe bekapcsolódva rengeteg tapasztalatot szereztem. Valamikor a kilencvenes évek közepén váltottam, s egy olyan céghez kerültem, ahol nemzetközi projektekben vehettem részt. Jártam az Egyesült Államokban, ahol egy évet töltöttem, de később Hongkongban, valamint Nyugat-Európában is számos olyan országban megfordultam, ahol be tudtam pillantani nagy nemzetközi projektekbe. Végül 1999-ben a kollégáimmal vettünk egy nagy levegőt és megalapítottuk az Astron Informatikai Kft-t, amely 2000 januárjától működik hivatalosan. Tizenegyen indultunk, majd szépen gyarapodott a cég, minden tekintetben. Idén már több mint 1,2 milliárd forintos árbevételt realizáltunk, s épp ebben az évben ünnepeljük fennállásunk 15 éves évfordulóját.

– Miben rejlik a vállalat sikere?

– Talán abban, hogy rögtön az indulást követően találtunk egy fontos piaci rést. SCADA rendszerekkel foglalkoztunk, amelyek irdatlan mennyiségű adatot képesek előállítani. Ma már divatos ezzel foglalkozni, hisz a machine-to-machine kommunikáció korában már minden adatot generál. Viszont azt mi már 15 éve felismertük, hogy a cégeknek valamit majd kezdeniük kell a rengeteg adattal.

– Külföldön szerzett tapasztalatai hogyan segítették az itteni munkáját?

– Nagyon sokban, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy nemcsak én, számos kollégám rendelkezett külföldről hozott tapasztalatokkal, s tekintettel arra, hogy cégünknek nagyjából a fele folyamatosan külföldi piacokra dolgozik, ez a tudásbázis a mai napig folyamatosan bővül.

– Tizenöt év hosszú idő. Hogyan sikerül folyamatosan motiválnia saját magát, illetve környezetét?

– Egyszerűen nem tudok egy helyben maradni, folyamatosan csinálnom kell valamit. Eszembe is jutott erről egy sztori: múltkor hallgattam a rádióban, hogy a műsorvezető azt mondja, végre péntek van, holnap nem kell dolgozni. Szerintem ez a hozzáállás meglehetősen általános, sok helyen okoz eléggé nagy problémát. Mi a cégnél ezt teljesen másképp gondoljuk. A munkát nem a fizetésért végezzük. Azért tesszük, mert rendkívül sok az érdekes feladat, a legújabb technológiákat használjuk, s számos tekintetben élenjárónak is érezzük magunkat. Mindez folyamatosan lelkesíti a társaságot.

– Mit tart a legfontosabb vezetői erényének?

– Szeretek előremenni, új technológiákat megismerni, innovatívan gondolkodni és cselekedni. Igyekszem magam olyan emberekkel körülvenni, akik szintén nyitottak ilyen irányokba. Mindenképpen az innovatív szemléletet emelném ki, ami nemcsak rám, de az egész cégre jellemző.

– Hogyan egyeztethető össze az Ön esetében a munka a magánélettel?

– A kettő összemosódik abból adódóan, hogy kötetlen a munkaidőm. Rengeteget dolgozom, még akkor is jár az agyam, ha például este tévét nézek. Szoktam is kapni emiatt, de a család a legfontosabb nekem, s igyekszem is minél több időt velük tölteni.