Hírháttér

12_Nagy_Miklos_420
Forrás: -

Hálózatok hálózatai

Mindig néhány lépéssel az üzleti célú technológiák előtt járnak a lokális és globális kutatóhálózatok. Ezt az előnyt a kormányzatnak is ki kell használnia – legyen szó közoktatásról, a digitális írástudatlanság felszámolásáról vagy a különféle platformok közti átjárhatóságról.

Nagy Miklós, NIIFI
Nagy Miklós, NIIFI
Ebben az évben is megrendezte hagyományos, közös Networkshop konferenciáját a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIFI), a HUNGARNET Egyesület és a Magyar Internet Társaság. A múlt heti esemény mérlege: 350 regisztrált résztvevő, 7 szekció 111 előadással.

Ezúttal a veszprémi Pannon Egyetemen zajlott le a konferencia, amelynek mindenkori célja, hogy „a NIIF-program által átfogott felső- és közoktatás, közgyűjtemények, valamint az akadémiai kutatás informatikai szakemberei találkozzanak egymással, s kicserélvén tapasztalataikat, hazavigyék a bemutatott legkorszerűbb eszközökről szóló információkat” – foglalta össze lapunknak a rendezvény célját Nagy Miklós, a NIIFI igazgatója. Jelenleg Magyarország legnagyobb kapacitású hálózata az NIIF Intézet által, uniós támogatással fejlesztett kutatói hálózat, amely egyúttal a kormányzati hálózat gerincét is adja.

A NIIF-program nagy európai kutatórendszerekhez kapcsolódik, s ezeken keresztül globális kutatóhálózatokat ér el. Ezek a rendszerek mindig néhány lépéssel előrébb járnak az üzleti világ által használt technológiánál. A hazai hálózatra is olyan világszínvonalú alkalmazások épülnek, mint a biztonságos azonosítás, a szuperszámítási hálózatok (gridek), a felhőszámítási rendszerek – ezekkel jelentős energiamegtakarítást lehet elérni az informatikai eszközök használatában.

„Meghatározó szerepet kap a NIIF-program a kormányzati informatikában is” – fejtegette immár Vályi-Nagy Vilmos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kormányzati informatikáért felelős helyettes államtitkára. Konferencianyitó előadásában a szakpolitikus többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy a tanulási trendek az információs társadalom megváltozott körülményei közepette egyre inkább a helytől és időtől, az életkortól és a technológiai kötöttségektől való függetlenedés irányába változnak, s erre a kormánynak megfelelő válaszokat kell adnia. Például a kormányzat legfontosabb céljai között szerepel a közoktatási it-infrastruktúra fejlesztése. A felsőoktatásban is előkészítés alatt áll több fontos projekt, így a zöld számítástechnikai környezetet eredményező fejlesztés is. Cél a digitális írástudatlanság csökkentése és a szélessávú lefedettség növelése, s komoly erőket kell összpontosítani az egészségügyi informatika fejlesztésére is.