Oktatás

pannon_egyetem
Forrás: veszpremkukac.hu

400 millió forint K+F támogatást kap a Pannon Egyetem

Az ipar digitális transzformációjához kapcsolódva fenntartható regionális iparfejlesztést elősegítő kutatás-fejlesztésre fókuszál a Pannon Egyetem új projektje, amely a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) által meghirdetett Tématerületi Kiválósági Program nyertes pályázataként valósul meg. Az egyetem által elnyert támogatás összege 400 millió forint, a projekt futamideje 12 hónap.

A műszaki innováción és alkalmazott gazdasági megoldásokon alapuló tervezett Ipar 4.0 fejlesztések – a szektor vállalti szereplőinek bevonásával – erősödő gazdasági és társadalmi hatást generálnak nemcsak regionális, hanem országos szinten is.

„A Pannon Egyetem meghatározó tudásközpontja a régiónak a kutatás-fejlesztés és innováció területén is. A most odaítélt támogatással az egyetem továbbfejlesztheti a digitális megoldásait, ezáltal elősegítve az ipari szereplők innovációs képességeit” – hangsúlyozta Dr. Szabó István, az NKFIH elnökhelyettese a sajtótájékoztatón.

Az egyetem Mérnöki Karának szakértői és Műszaki Informatikai Karának kutatói eddig is jelentős szerepet vállaltak elektronikai összeszerelő üzemek költség- és energiahatékonyságának javítására, valamint az intelligens termelésoptimalizáló Ipar 4.0 megoldások fejlesztésére irányuló innovációs projektekben. Az utóbbi évek eredményei azt bizonyítják, hogy minden adott ahhoz, hogy a kiemelkedő alap- és alkalmazott kutatásokkal, és kidolgozott innovatív megoldásokkal jelentős sikereket elért kutatócsoportok a Gazdaságtudományi Kar kutatóival együttműködve a most induló kutatás eredményeként egy nemzetközi szinten is példaértékű, regionális Ipar 4.0 fejlesztési modellt hozzanak létre.

A napjainkban zajló negyedik ipari forradalom célja a versenyképesség erősítése, amelynek alappillére a gyártási folyamatok optimalizálása, valamint a termelési és logisztikai folyamatok integrálása. Ennek következtében a munkavállalókkal szembeni elvárások is megváltoztak, hiszen a mechanikus tevékenységeket felváltó technológiai megoldások az eddiginél jóval komplexebb munkavégzést és kreatívabb gondolkodásmódot igényelnek.

A projektben kitűzött célok között szerepel egy digitális kompetenciafejlesztő és attitűdformáló program kidolgozása, valamint a munkavállalók felkészítése az intelligens technológiákkal való együttműködésre. A tématerület szakmai vezetője Dr. Szalai István irányításával jelen projektben megtörténik a bevont vállalkozások Ipar 4.0 érettségének felmérése, barna mezős Ipar 4.0 alapú megoldások fejlesztése, garantálva a kutatási tevékenységek piaci hasznosítását. Ezzel párhuzamosan a program megvalósulása komoly alapját képezheti a jövőben egy olyan inkubációs központ megszületésének, amely elinduló, vagy működő kis-és középvállalkozások Ipar 4.0 megoldásainak kialakítását támogatja.

Dr. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora a sajtótájékoztatón kiemelte: „A Pannon Egyetem az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform tagjaként jelentős K+F tapasztalattal és kapacitással rendelkezik a negyedik ipari forradalom követelményeinek megfelelő termelőfolyamatok fejlesztésében. Az intézmény eddigi eredményes kutatási és innovációs tevékenysége szilárd alapot ad olyan doktori témák kiírására és megvalósítására, amelyek ipari fókuszú igényeket fogalmaznak meg.”